30. rujan 2016.

Dan velikih planova - Poduzetnici: Optimizam će trajati dulje od tri godine, čak i pet

Tijekom konferencije Dan velikih planova održan je i okrugli stol - Prognoze za 2017. – prilike i opasnosti. U posljednjih nekoliko kvartala vidi se da u Hrvatskoj dolazi do pozitivnih pomaka, da slijedi period rasta ekonomije, pa tako i bankarstva i plasmana kredita.

- Očekujem da će se  u narednim godinama, ti pozitivni trendovi vidjeti. Hrvatska ima veliki potencijal koji do sada nije bio dovoljno iskorišten. Puno više se može iskoristiti Europska unija, no prve godine članstva uvijek su sporije. Ali ubrzava se, to se već sada vidi. Priljevi novca iz EU-a će se povećavati. Svi događaji u ekonomiji posljednjih mjeseci pokazuju da slijedi razdoblje optimizma, čak je i naš glavni ekonomist Hrvoje Stojić, koji je za moj ukus malo prerealan, promijenio svoje prognoze – kazao je čelni čovjek Addiko banke Mario Žižek.

Na pitanje gdje će kao bankar zaraditi novac u vrijeme niskih kamatnih stopa, odgovara da banke slično zarađuju na svim tržištima. Kamatne stope na depozite bile su visoke, sada su u padu. Marža banaka je gotovo uvijek ista.

- Osobno očekujem da će se kamatne stope na ovim niskim razinama zadržati neko vrijeme i sada je vrijeme za ulaganje - kazao je Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko banke.

Došlo je vrijeme kada svi moramo kontinuiranu promjenu prihvatiti kao normalan dio poslovanja. Kreditne politike banke sada mijenjaju dva puta mjesečno, a ne dva puta godišnje kako se to donedavno radilo.

- Tržište to tako zahtijeva. Mora se prilagođavati uvjetima na tržištu i postati bolji za klijente. Drugi element koji je važan je sentiment. Pokazatelji su realna osnova za donošenje odluka. No, sentiment, pozitivan pristup ka ulaganjima nosi ogroman ponder. Ako se sentiment okrene, sve ostalo krene na dobro. Tada možete zajahati pozitivan val koji može dugo trajati i koji može biti u interesu svih uključenih – kaže Žižek.

Optimizmu se pridružuje i Žižekov kolega iz Raiffeisen banke, Ivan Žižić.

- Kod poduzeća smo primijetili početak investicijskog ciklusa. Ne samo da se povećava kreditna aktivnost, padaju kamatne stope. Padat će i dalje. Banke ujedno i smanjuju marže, što daje impuls poduzećima- istaknuo je Žižić.

Na pitanje kako poduzetnici mogu računati na stabilnost kada se sve brzo mijenja, odgovara da to prvenstveno ide u njihovu korist, stope padaju i očekuje se da će dugo ostati nisko, ne samo u stranim valutama, nego i u domaćoj.

- Klijenti su postali svjesni i kamatnog rizika i valutnog rizika. Stambeni krediti se sve više plasiraju u kunama. Poduzetnici su se dosta prilagodili situaciji. Oprezniji su, i savjesniji. To se vidi prema kreditnim zahtjevima. Visokorizičnih projekata vidimo sve manje, a sve više na stolove dobivamo jako dobro razrađene projekte - kaže Ivan Žižić, iz RBA.

Nakon bankara, koji su ključni za gospodarstvo, poduzetnici su objašnjavali svoje stavove i viđenja stanja u idućoj godini. Na pitanje jesu li osjetili jeftinije kamate, ponašaju li se banke drugačije, daju li bolje uvjete, Denis Matijević iz Agrofructusa kazao je kako je sentiment jako važan.

- Često se on zaboravi u odnosu bankara i poduzetnika. Mogu reći da ipak osjetimo pozitivan pomak u odnosu s bankarima. Kolege poduzetnici kažu da je to tek početak. Proizvodimo li što kupac traži? Agrofructus je organizator odnosa proizvođača i kupca. Moramo proizvoditi ono što je konkurentno, a sve ono što tržište traži je dugogodišnja zabluda. Nekoliko puta smo pali na tom testu. Mogu li naši proizvođači biti konkurentni, mogu. Drago mi je da je gospodin Plenković posebno naglasio poljoprivredu, raduju me pozitivni trendovi, no ne smijemo se zanositi. Čeka nas ozbiljan investicijski ciklus u poljoprivredi. Imali smo dva takva ciklusa u posljednjih 15 godina, no novac je otišao krivim smjerom. Ne bi trebali ponoviti istu grešku. Treba se u kratkom roku definirati strategija – rekao je Matijević.

Poduzetnici su poprilično ohrabreni najavama i izjavama političara.

- Ohrabruju me izjave o predvidivosti poreznog sustava. Vjerujem vlasti? Ne vjerujem nego me ohrabruju najave. Sve zemlje u EU imaju planove, pogotovo onih u segmentu trošarina. U Hrvatskoj trošarine čine pet posto proračuna i iznimno je važna predvidivost. Imam povjerenja, no ne bih izrađivala strategiju temeljem izjava. Vidimo potencijal u Hrvatskoj i nastavit ćemo poslovati ovdje i razvijati se. Naši poslovni planovi ovise o regulatornom okviru i nadam se da će on biti takav da ćemo moći izraditi kvalitetne strategije  – kazala je Anita Letica iz Philip Morrisa

Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika, kazao je kako od države za buduće vrijeme očekuje rješavanje problema radne snage.

- Svi se usredotočujemo na visoko školstvo. Čuli smo da će se veći naglasak dati na srednje škole. Apsurd je u tome, a tiče se prekvalifikacija koje radimo, što se prekvalificiraju osobe između 25 i 30 godina. Moramo raditi na tome da se vrate ljudi koji su otišli. Nisu plaće jedini problem, ljudima je bitan kontinuitet i sigurnost. Uvozne kvote? One moraju biti rješenje i neophodne su za prijelazno razdoblje. Potrebno je vrijeme da se ljude educira. Mi moramo znati kvote ne za iduću, nego tri godine. Mora postojati i fleksibilnost. Danas je teško predvidjeti što će nam trebati u lipnju iduće godine – rekao je Rossanda.

Pavo Zubak čelnik AutoZubaka rekao je kada se govori o tržištu i krizi koja traje nekoliko godina, onda to nije više kriza nego realno stanje.

-  Vidimo blagi oporavak. Primarni kupci došli su na 33 posto kupovine. Rast u Hrvatskoj i regiji bit će oko 4 - 5 posto. Važan nam je državni okvir i atmosfera u društvu. Političari moraju isporučiti tu atmosferu, stvoriti stabilno okruženje – rekao je Zubak.