Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

22. Studeni 2018.

Najavljujemo najvažnije događaje za četvrtak, 22. studenoga.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je, između ostalog, Nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnom inspektoratu te prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za pripremu rada Državnog inspektorata, konačni prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača, konačni prijedlog zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju te Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Dodatno financiranje Projekata implementacije integriranog sustava zemljišne administracije.

ZAGREB - Svečano otvaranje Smotre Sveučilišta u Zagrebu, trodnevne manifestacije koja se već tradicionalno organizira kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o mogućnostima studiranja na preddiplomskim i diplomskim studijima (11 sati, Francuski paviljon, Savska cesta 25). Smotru će otvoriti rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, a sudjelovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će se obratiti nazočnima. Uz 34 sastavnice zagrebačkog Sveučilišta, na ovogodišnjoj Smotri predstavit će se i druga sveučilišta, veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici iz Hrvatske i Slovenije – sveukupno oko 80 sudionika.

ZAGREB - U Hrvatskome saboru održava se dvodnevna međuparlamentarna konferencija "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede" (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Konferencija će okupiti predstavnike odbora nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj nacionalnih parlamenata država članica Europske unije (21 država članica i 25 izaslanstava matičnih radnih tijela), Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Europske komisije, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i značajnijih sektorskih udruženja. Konferenciji će nazočiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Tolušić. Prijedlog zakonskog okvira Zajedničke poljoprivredne politike za iduće programsko razdoblje predstavit će povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, a potom će uslijediti rasprava o procesu usvajanja nacionalnih strateških planova, istraživanjima u poljoprivredi, sigurnosti i kvaliteti hrane, generacijskoj obnovi ruralnih područja i lokalnoj zajednici i ruralnom razvoju. Konferencija za novinare održat će se u 11,50 sati.

SPLIT - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovat će u ‘fokus raspravi‘ u okviru 10. Susreta gradonačelnika i poduzetnika (10 sati, hotel Le Meridien Lav Split, Grljevačka 2A, Podstrana).

ZAGREB - Dvodnevna međunarodna Konferencija o sigurnosnim izazovima za Europu u organizaciji RACVIAC-a - Središta za sigurnosnu suradnju i Zaklade Konrad Adenauer, Ured u RH, uz potporu Instituta za razvoj i međunarodne odnose (9 sati, hotel Westin, dvorana "Opera", Izidora Kršnjavog 1). Uvodnim predavanjem otvorit će je savjetnik predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić. U uvodnom dijelu konferencije sudionicima će se također obratiti direktor RACVIAC-a Jeronim Bazo, voditelj KAS ureda u RH Michael A. Lange, njemački veleposlanik u RH Robert Richard Klinke i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop. Ovogodišnja konferencija je šesta u nizu aktivnosti usmjerenih na omogućavanje sveobuhvatne rasprave o procesima transformacije u zemljama jugoistočne Europe u pogledu institucijske spremnosti i odgovornosti za članstvo u NATO i EU, prevenstveno uzimajući u obzir reforme nužne u sigurnosnom sektoru u kontekstu suvremenih sigurnosnih izazova.

ZAGREB - Tvrtka Google predstavit će svoje planove u području digitalnih vještina u Hrvatskoj, a neprofitna filantropska organizacija Google.org dodijelit će sredstva za razvoj digitalnih znanja u manjim zajednicama svom novom partneru - Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) (16 sati, Oris - Kuća arhitekture, Ul. Kralja Držislava). Događaju će nazočiti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i osnivač IRIM-a Nenad Bakić.

ZAGREB - Potpisivanje ugovora između Ministarstva državne imovine i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojim će se riješiti imovinsko-pravni odnosi nad objektom i pripadajućim zemljištem u uvali Sveta Mara na otoku Rabu, koje je Šumarski fakultet dosad koristio za održavanje praktične terenske nastave (12 sati, Šumarski fakultet, u Vijećnici, dvorana 150, Svetošimunska cesta 23).

ZAGREB - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održat će se postupak mirenja između predstavnika sindikata javnih službi i Vlade RH nakon čega su predviđene izjave za medije (13,30 sati, Vukovarska 78). Miriteljicom u kolektivnom radnom sporu nastalom između Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatskog liječničkog sindikata s jedne strane, te Vlade RH, imenovana je Danica Lisičar.

ZAGREB - Konferencija za novinare zagrebačkog gradskog odbora SDP-a na temu "Proračun Grada Zagreba – 10 milijardi kuna koje građani ne vide, nova lepeza starih obećanja?" (12,30 sati, prostorije zagrebačkog SDP-a, Praška 2). Na konferenciji će sudjelovati predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras i zastupnici Kluba SDP-HSS-NH!PS u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zvane Brumnić, Matej Mišić, Saša Molan i Renato Petek.

OPATIJA - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održava svoj 8. kongres pod motom "Za rad po mjeri čovjeka" (16 sati, Grand hotel Adriatic, Ul. Maršala Tita 200). Zastupnici na Kongresu, koji se održava do 24. studenog, birat će novo vodstvo – predsjednika, Nadzorni odbor i Statutarnu komisiju, te usvojiti Program rada SSSH za razdoblje 2018. – 2022. Uoči kongresa održat će se međunarodna panel rasprava "Rad po mjeri čovjeka: Sindikalni odgovor na doba digitalizacije" na temu trenutnog stanja kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj i Europi i svijetu, te načinima kako tu kvalitetu povećati te zašto je kvaliteta radnih mjesta osobito bitna u kontekstu digitalizacije ekonomije i novog svijeta rada (od 11 do 13 sati, Grand hotel Adriatic, Ul. Maršala Tita 200).

ZAGREB - Konferencija za novinare udruge ‘Sve za nju‘ u povodu zatvaranja trogodišnje kampanje "Mi možemo. Ja mogu" (10,30 sati, HND, Perkovčeva 2). Kako je protekla kampanja, što je od ciljeva ostvareno i u kojoj je fazi donošenje Nacionalnog plana protiv raka govorit će glavna tajnica i voditeljica Centra za psihološku pomoć udruge ‘Sve za nju‘ Ljiljana Vukota, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina, predstavnica Udruge Studenata medicine CroMSIC Kristina Stamenković, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Ines Strenja-Linić, zamjenik predsjednika Povjerenstva za Nacionalni plan protiv raka Stjepko Pleština i pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se u Banskim dvorima s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom, a sastanku će nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti upisivanje u Zlatnu knjigu (8.25 sati) i početak sastanka poslije kojeg su predviđene izjave za medije ministra Tolušića i povjerenika Hogana.

ZAGREB - Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 7,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

02. svibanj 2024 10:06