Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

23. Kolovoz 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 23. kolovoza:

OTOK SVETI GRGUR/GOLI OTOK - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sa izaslanstvom sudjeluje na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koje će se održati na otocima Sv. Grgur i Goli otok, gdje su za vrijeme komunističke Jugoslavije bili zatočenički logori. Dolazak izaslanstva na otok Sveti Grgur očekuje se u 9,30 sati, a u 9,45 sati bit će položeni vijenci ispred Spomen ploče „U znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Sv. Grguru u povodu 23. kolovoza, Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“. U 10 sati  bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen ploče „Udruge hrvatskih logoraša koncentracijskog logora otoka Grgur 1959.-1966.

Dolazak predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i izaslanstva na Goli otok očekuje se u 10,30 sati, a nakon toga bit će položeni vijenci ispred  Spomen ploče „U znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Golom otoku u povodu 23. kolovoza, Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“. Nakon toga će u 10,55 sati biti položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen–križa, obilježja stradalnicima logora. Izjave za medije predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića bit će u 11 sati ispred Spomen-križa, a prikazivanje dokumentarnog filma o Golom otoku od 11,15 do 11,30 sati. (Polazak broda za otok Sv. Grgur i Goli otok je u 8,45 sati, a predstavnici medija trebaju doći u lučicu San Marino u Loparu na otoku Rabu budu najkasnije u 8.35 sati).

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će na 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA) koji se održava u Hrvatskoj, u zgradi Sveučilišta u Zagrebu (12 sati). Europska udruga studenata prava najveća je europska neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Sjedište krovne organizacije ELSA-e International nalazi se u Bruxellesu i ima konzultantski status unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda te Vijeća Europe.  Osnovana je 1981. godine u Beču, ima podružnice u 41 europskoj državi i okuplja više od 25.000 individualnih članova na 180 pravnih fakulteta. ELSA Zagreb osnovana je 1986. godine.

JASENOVAC - U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)  predvođeno ministricom kulture i članicom Središnjeg odbora HDZ-a Ninom Obuljen položit će vijenac i zapaliti svijeće u Spomen-području Jasenovac (11 sati).  U izaslanstvu će biti i član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Pero Ćosić, saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk te predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije i članica Središnjeg odbora HDZ-a Ivanka Roksandić.

POREČ - Premijer Andrej Plenković sastat će se s biskupom porečkim i pulskim mons. Draženom Kutlešom i predstavnicima Porečke i Pulske biskupije (Poreč, zgrada Porečke i Pulske biskupije, Park Jurja Dobrile 3, 15 sati). Nakon sastanka Plenković i Kutleša će potpisati Ugovor o darovanju nekretnine u Puli, na adresi Veruda 63, u naravi Vila Idol, Porečkoj i Pulskoj biskupiji, u svrhu smještaja Biskupijskih ureda. U 16 sati Plenković će se sastati s gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem i zamjenicom župana Istarske županije Sandrom Ćakić Kuhar (Gradska uprava Grada Poreča, Obala maršala Tita 5/1).

UMAG - Premijer Andrej Plenković sastat će se s gradonačelnikom Umaga Vilijem Bassaneseom te s predstavnicima Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije i Udruge Mare Croaticum (Gradska uprava Grada Umaga, Giuseppea Garibaldija 6, 17,15 sati).

SAVUDRIJA - Premijer Andrej Plenković susrest će se s ribarima u Savudriji kod Ribarskoga mola (18,35 sati).

27. travanj 2024 03:29