Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

12. Srpanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu, 12. srpnja:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe raspravljat će na sjednici o Prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda, kojega predlaže predsjednica Republike Hrvatske (12,30 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ante Starčevića)

ZAGREB - U Zagrebu će biti otvorena zgrada "E“ u Selskoj ulici 2, prilagođena za potrebe Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a na svečanosti otvaranja govorit će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan (10,30 sati, Selska 2). Radovi su započeli u studenom 2015. godine, a uporabna dozvola ishođena je 13. lipnja 2017. godine. U zgradi će biti smješteno 128 pravosudnih dužnosnika i službenika. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je 18,3 milijuna kuna, a vrijednost opreme gotovo 600.000 kuna, uključujući PDV. Zgrada „E“ bila je dio "Vozarske vojarne", momčadske zgrade izgrađene početkom prošlog stoljeća te je pod zaštitom konzervatorske struke. Objekt je ostao unutar izvornih gabarita, osim dogradnje ulaznog dijela i rekonstrukcije krovišta na zapadnom pročelju. Svečanosti će, između ostalih, prisustvovati i zamjenica županijskog državnog odvjetništva Sani Ljubičić i predsjednik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Vinko Mioč.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavit će na konferenciji za novinare programe stipendiranja (10 sati, Multimedijalna dvorana, Donje Svetice 38, Zagreb). Ministarstvo je u idućih pet godina iz strukturnih fondova Europske unije osiguralo 4.600 dodatnih socioekonomskih stipendija godišnje te prvi put 3000 STEM stipendija godišnje.

ZAGREB - U cilju jačanja i širenja socijalnih usluga za obitelji širom Hrvatske, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s partnerima pokreću program "Za snažniju obitelj", vrijedan više od 5 milijuna kuna. Na konferenciji za novinare o programu će govoriti ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić (10 sati, Trg Nevenke Topalušić 1).

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud u srijedu će odlučiti o zahtjevu za obnovu postupka bivšem HDZ-ovu ministru Petru Čobankoviću koji je prije pet godina u zamjenu za blažu kaznu priznao Uskokove optužbe u slučaju Planinska, čime je postao jedan od rijetkih hrvatskih političara pravomoćno osuđenih zbog korupcije. Čobanković je nedavno zatražio obnovu postupka, smatrajući da ga sud, unatoč priznanju nije trebao osuditi bez provjere činjenica. Zahtjev za obnovom postupka, u kojem je Čobanković osuđen temeljem sporazumna s Državnim odvjetništvom, zaprimljen je na zagrebačkom Županijskom sudu 30. lipnja, a o njemu će odlučivati izvanraspravno vijeće.

20. travanj 2024 04:17