Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

16. Studeni 2018.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 16. studenog.

ZAGREB - Nastavak 10. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

VODNJAN - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na otvorenju međunarodne manifestacije "14. Dani mladog maslinovog ulja“ u Vodnjanu (12 sati, Istarska ulica). Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu Vladine sjednice je, među ostalim, nacrt prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima, nacrt prijedloga zakona o slatkovodnom ribarstvu te nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti.

ZAGREB - U povodu 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane RH (MORH) i Hrvatska vojska organiziraju humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi na pet lokacija diljem Hrvatske, pod nazivom "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018.“ Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama, koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu u 9 sati u Zagrebu u MORH-u (Trg kralja Petra Krešimira IV/1, Dom HV-a "Zvonimir“), a u 10 sati održat će se u Vukovaru (Vojarna "204. brigade HV“), u Zemuniku (vojarna "Pukovnik Marko Vukušić“), Pločama (Vojarna "116. brigade HV“) te u Sinju (Vojarna "126. brigade HV“. Predstavnici medija trebaju u Zagrebu doći najkasnije do 8,45 sati, a u drugim gradovima do 9,45 sati).

OSIJEK - Svečano otvorenja novouređene zgrade Županijskog i Općinskog suda (13 sati, zgrada Županijskog suda u Osijeku, Europska avenija 7). Zgrada je adaptirana u sklopu projekta IPA 2011: Potpora racionalizaciji mreže sudova kojim se nastoji povećati učinkovitost rada sudova, dijelom i kroz poboljšavanje radnih uvjeta sudova renoviranjem i adaptiranjem zgrada sudova.

ZAGREB - Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (10 sati, Ulica kneza Mutimira 5/I.) Povjerenstvo će, među inim, donijeti odluku o saborskim zastupnicima Franji Luciću i Sonji Čikotić te odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića kao i protiv saborske zastupnice Anke Mrak-Taritaš.

ZAGREB - Svečano otvorenje Američke međunarodne škole u Zagrebu (AISZ) (13 sati, kod Bundeka) kao prve faze cjelokupnog projekta izgradnje Bundek kampusa. Otvorenju AISZ-a nazočit će veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, W. Robert Kohorst, izaslanica predsjednice Republike, Renata Margaretić Urlić, predstavnici Vlade RH, gradonačelnik Milan Bandić te diplomatski zbor akreditiran u Republici Hrvatskoj. Nakon 52 godine rada u Zagrebu AISZ otvara vrata nove zgrade i započinje novo razdoblje u svome radu. Za provedbu investicije od 14,7 milijuna eura koju je škola samostalno financirala, uz najnaprednije tehnološke inovacije u jugoistočnoj Europi, bilo je potrebno samo13 mjeseci.

ZAGREB - Konferencija za novinare "Hrvatska bez korupcije“ u organizaciji stranke Pametno (od 11 do 13 sati, velika dvorana Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2). Na konferenciji će se razgovarati o djelovanju koje može sprječavati korupciju, a govorit će Zdravko Petak, Vuk Vuković, Damir Bakić i Dalija Orešković.

ZAGREB - Predstavljanje Dosjea "JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH – uloga Jugoslavenske narodne armije (JNA) u ratovima u Hrvatskoj i BiH i njezina transformacija iz jugoslavenske u srpsku vojsku" (12 sati, aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14). Predstavljanje Dosjea u povodu 27. obljetnice pada i žrtve Vukovara organiziranju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, Fond za humanitarno pravo Beograd (FHP), Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na predstavljanju će govoriti urednica Dosjea i voditeljica pravnog tima u Fondu za humanitarno pravo Beograd Ivana Žanić, autorica Dosjea Jovana Kolarić, novinar i aktivist Nemanja Stjepanović, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič te bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana tolerancije održat će se svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj će biti dodijeljena Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost (10 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I, dvorana A). Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost bit će svečano uručene učeniku Osnovne škole "Grigora Viteza" Tvrtku Šapini te učeniku I. gimnazije Mislavu Matijeviću.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatskog energetskog društva održat će se 27. Forum - Dan energije u Hrvatskoj. Na skupu će se raspravljati o razvoju svih tehnologija koje u proizvodnji, prijenosu/transportu, distribuciji, potrošnji i u prometu povećavaju korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost, a smanjuju korištenje fosilnih goriva. Očekuje se i rasprava o digitalnoj i komunikacijskoj tehnologiji, razvijanju proizvodnje energije kod svih kupaca, novim načinima mjerenja i prodaje energije itd. (9,00 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17).

02. svibanj 2024 13:46