Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

19. Lipanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za ponedjeljak, 19. lipnja.

ZAGREB - Okrugli stol na temu "Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran" održati će se u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović (14,30 sati, Ured predsjednice, Pantovčak 241; predstavnici medija trebaju u Ured predsjednice doći do 14 sati). Prezentaciju na okruglom stolu održat će osnivačica Projekta Blokirani – Deblokirajmo Hrvatsku Miriam Kervatin. U raspravi će, osim predsjednice Grabar-Kitarović, sudjelovati ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te predstavnici Hrvatskog sabora, akademske zajednice i relevantnih udruga.

ZAGREB - Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6). Zastupnici će raspravljati o konačnoj verziji izmjena Zakona o strancima, no prije toga proširit će dnevni red novim točkama te glasovati o onima koje je ranije raspravio. Sabor svoj dnevni red treba proširiti Vladinim prijedlogom da iskaže povjerenje Mariji Burić Pejčinović za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova. U dnevni red trebao bi se uvrstiti i prijedlog triju saborskih klubova - HDZ-ova, HNS-ova i Kluba nacionalnih manjina da se Furio Radin izabire za potpredsjednika Sabora. Osim toga, u dnevnom bi se redu trebao naći i Prijedlog strategije nacionalne sigurnosti i zakonski prijedlog o domovinskoj sigurnosti, oba dokumenta predložila je Vlada, a već u utorak trebali bi se naći pred matičnim saborskim Odborom za obranu.

ZAGREB - Svečano obilježavanje 28. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) počet će polaganje vijenaca na grob utemeljitelja HDZ-a i prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom Mirogoju (9 sati, Mirogoj). Bit će položen i vijenac kod spomen-ploče dr. Franji Tuđmanu na NK Jarun (18 sati, NK Jarun, Ogulinska ulica 23), a nakon toga održat će se svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a i sudionika osnivačke skupštine HDZ-a u dvorani NK Jarun (18,05 sati). Nakon svečane sjednice održat će se tradicionalna nogometna utakmica .

ZAGREB - Prosvjed inicijative Pokret otoka protiv Zakona o koncesijama, koji čine više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava i tvrtki ( 8,30 sati, ispred Hrvatskog sabora, Markov trg). Predstavnici Pokreta otoka saborskim zastupnicima podijelit će zahtjeve i amandmane na Zakon o koncesijama te ih pozvati da glasaju protiv njegova donošenja jer ga smatraju štetnim. Zatražit će uključivanje javnosti u njegovu izradu.

ZAGREB – U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, Isusovačku službu za izbjeglice i Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite posjetit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica (13 sati, Sarajevska cesta 41). Cilj posjeta je upoznavanje s Prihvatilištem i s radom Isusovačke službe za izbjeglice. Na inicijativu zastupnice Dubravke Šuice, Odbor za nagradu „Europski građanin” Europskoga parlamenta proglasio je ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) u jugoistočnoj Europi Tvrtka Baruna nositeljem toga priznanja.

ZAGREB - Obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od vitiliga. Skup će otvoriti Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Andrija Stanimirović, predsjednik Hrvatskog saveza oboljelih od vitiliga koji će iznijeti daljnje modalitete suradnje Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Hrvatskog saveza oboljelih od vitiliga. U sklopu obilježavanja predviđeno je upoznavanje sudionika sa dosadašnjim aktivnostima Udruge, predavanje o dodacima prehrani i vitiligu, te radionica Škola kamuflaže u kojoj će biti demonstrirani načini prekrivanja lezija (16 sati, predavaonica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice, Vinogradska cesra 29).

KRAPINA - Konstituirajuća sjednica 7. saziva Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na sjednici će biti izabrani predsjednik i dva potpredsjednika Županijske skupštine (18 sati, mala dvorana Pučkog otvorenog učilišta, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13).

VARAŽDIN - Ugovor o upravljanju reciklažnim dvorištem "Motičnjak“ potpisati će varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i direktor ‘Čistoće Varaždin‘ Davor Skroza. Prije potpisivanja Dokumenta, Čehok i Skroza izvijestit će o sadržaju tog Dokumenta (10 sati, Gradska vijećnica, Trg kralja Tomislava 1).

DUBROVNIK - Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences ISABS), čiji je predsjednik dr. Dragan Primorac, priređuje šestodnevni Kongres "The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine". Riječ je o jednom od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja iz područja biomedicine tijekom 2017. posvećen personaliziranoj i regenerativnoj medicini, staničnim i genskim terapijama, farmakogenomiki, te forenzičkoj genetici. Predavači su trenutno najcitiraniji svjetski znanstvenici iz navedenih područja. Poseban naglasak Skupa bit će na najnovijim tehnikama i postupcima forenzičnih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma. Pokrovitelj je Skupa Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (9,30 sati, hotel "Dubrovnik Palace", Masarykov put 20). Bit će nazočan i ministar turizma Gari Cappelli.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti najavljeno održavanje "Dunav Art Festivala". Točna lokacija konferencije za novinare je "uz rijeku Savu ispod javorove grane stare platane“, točno u ravnini kluba ‘Močvara‘. Na konferenciju za novinare koja će započeti u 12,30 sati pozvani su gradonačelnici gradova Zagreba i Vukovara, Milan Bandić i Ivan Penava, predstavnici Ministarstva turizma RH, te predstavnici Hrvatske turističke zajednice. Organizator će malim performansom, uz pomoć rijeke Save, najaviti “Dunav Art Festival”, te će predstaviti ovogodišnji program i samu ideju Festivala .

20. travanj 2024 03:30