Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

05. Listopad 2018.

Najavljujemo najvažnije događaje za petak, 5. listopada.

ZAGREB - Nastavak 9. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

ŠIBENIK - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u Šibeniku na konferenciji "Dani regionalnoga razvoja i EU fondova". Uz predsjednika Vlade na konferenciji će biti i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. Na konferenciji u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, predstavit će se aktualne politike i razvojni programi kojima je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja novčanim sredstvima fondova i programa Europske unije. Uz ministricu Žalac, uvodne će govore održati premijer Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, a povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger, prisutnima će se obratiti video porukom. U okviru konferencije, ministrice Žalac i Divjak, ministri Horvat, Ćorić, Butković i Pavić, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković te visoki strani dužnosnici raspravljat će o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova (9 sati, Konvencijski centar Amadria Park, Solaris).

ZAGREB - Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - Ekologija i sigurnost" u organizaciji "Večernjega lista". Riječ je o osmoj konferenciji u sklopu ciklusa konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" na kojoj će se održati dva tematska izlaganja i dvije panel diskusije. Tematska izlaganja održat će dr. Branka Galić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o temi "Politička ekologija i zelena politika", te dr. Vlatko Cvrtila s Veleučilišta VERN koji će govoriti o temi "Zaštita vode kao sigurnosno pitanje". U panel raspravi sudjelovat će mnogi stručnjaci - Vedran Horvat s Instituta za političku ekologiju, Vladimir Jelavić iz tvrtke Ekoenerg, eurozastupnik Davor Škrlec, Renato Šarc - međunarodni stručnjak u sektoru gospodarenja otpadom Sveučilita u Loebenu, prodekanica Geotehničkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Aleksandra Anić Vučinić, načelnica Sektora za klimatske aktivnosti i održivi razvoj u Ministarstvu energetike i zaštite okoliša Jasenka Nećak, predstavnik zagrebačke Gradske skupštine Renato Petek, uvodničarka Branka Galić, gost sa Sveučilišta u Ljubljani Vladimir Prebilič, Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske (CVH) , dr. Dario Kuntić, viši stručni savjetnik u Ministarstvu obrane, te sigurnosni i vojni analitičar Igor Tabak (10 sati, hotel "Aristos", Cebini 33).

- Na konferenciji će sudjelovati i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a predviđeno je i prigodno obraćanje predsjednice.

ZAGREB - Konferencija za novinare građanske inicijative "Narod odlučuje" vezano za tužbu građanske inicijative "Narod odlučuje" Povjerenstvu za sukob interesa protiv ministra uprave Lovre Kuščevića. Konferencija će se održati ispred Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6, s početkom u 10 sati.

ZAGREB - Konferencija za medije Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) u povodu obilježavanja Svjetskoga dana učitelja na kojoj će SHU predstaviti aktivnosti koje pokreće u sklopu EU projekta "Jačanje bipartitnog socijalnog dijaloga u sektoru osnovnog obrazovanja". Tema konferencije je i "Izjašnjavanje 25.500 članova Sindikata o nedostatcima i problemima sustava osnovnog obrazovanja i reforme školstva". O ovim i drugim pitanjima na konferenciji će govoriti Sanja Šprem, predsjednica SHU-a, Maja Tadić Vujčić, znanstvenica s Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar i Alen Špiler, stručnjak za EU fondove (11 sati, prostori Matice hrvatskih sindikata, Ulica Florijana Andrašeca 18A).

ŠIBENIK - Na konferenciji "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU biti će predstavljene aktualne politike i razvojni programi čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nazočni će biti ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (9,00 sati, konvencijski centar Amadria Park, Solaris).

ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj je prošle godine iznosila 22.428 kuna po hektaru, pri čemu je cijena u jadranskoj Hrvatskoj bila za 15.184 kune veća nego što je to na kontinentu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

02. svibanj 2024 00:53