Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

31. Svibanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu, 31. svibnja.

ZAGREB - U okviru obilježavanja Dana grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici bit će održana svečanost na kojoj će tradicionalno biti uručena javna priznanja Grada Zagreba. Na svečanosti će biti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja će se prigodno obratiti okupljenima. Nagrade zaslužnim ustanovama i pojedincima uručit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nagrada Zagrepčanka godine bit će uručena Janici Kostelić, a Povelja počasnog građanina Aloisu Mocku i Emiliju Marinu. Povelju Počasnog građanina za Aloisa Mocka preuzet će austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff (11 sati, Ćirilometodska 5).

ZAGREB – Priprema sustava vatrogastva za protupožarnu sezonu u 2017., tema je konferencije za novinare Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), na kojoj će govoriti glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH brigadni general Krešo Tuškan te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Vlada svake godine donosi „Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”, a DUZS je nadležna za koordiniranje, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje svih aktivnosti vezanih uz provedbu Programa (11 sati, Nehajska 5).

ZAGREB – Savez društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH) obilježit će Svjetski dana multiple skleroze, a na događaju će govoriti motivacijska govornica Lori Schneider, prva žena oboljela od multiple skleroze koja se popela na Mount Everest i druge svjetske vrhove. Bit će predstavljeni rezultati istraživanja o iskustvima tijekom dijagnosticiranja i liječenja multiple skleroze, te podaci o osobama s multiplom sklerozom u Hrvatskoj. Pokrovitelji Svjetskog dana multiple skleroze su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i zagrebački gradonačelnik (11 sati, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski).

ZAGREB – Predstavljanje publikacije „Svjetsko istraživanje o uporabi duhana u mladih“ koje će se održati na Svjetski dan nepušenja. Publikaciju s prikazom rezultata Svjetskog istraživanja o uporabi duhana u mladih (Global Youth Tobacco Survey – GYTS 2016.) izradio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz potporu Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu u Kopenhagenu i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Nacionalna voditeljica istraživanja je Dijana Mayer (11 sati, Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200 a).

ORAHOVICA - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik HSS-a Krešo Beljak potpisat će koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na sljedeće izbore za Hrvatski sabor (12 sati, Hotel Ružica grad, Kralja Zvonimira 1).

VINKOVCI - Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković bit će na stranačkom skupu u Vinkovcima, u sklopu posjetite vukovarsko-srijemskoj Županijskoj organizaciji HDZ-a (20,30 sati, dvorana Barun Trenk , H.D. Genschera 24).

ZAGREB - Čikaški nadbiskup kardinal Blase Joseph Cupich predvodit će koncelebrirano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u povodu proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba (19 sati). Čikaški nadbiskup u Zagreb je doputovao u ponedjeljak, kad su ga u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu dočekali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

19. travanj 2024 20:51