Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

29. Svibanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za ponedjeljak, 29. svibnja:

ZAGREB - Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske kopnene vojske i 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice, kao i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji će prisustvovati svečanosti (15 sati, Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski", Trg Stjepana Radića 4).

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić održat će konferenciju za novinare u povodu raspisivanja natječaja za nove članove njezine Mreže mladih savjetnika (MMS). Pravobraniteljica će zajedno sa sadašnjim članovima MMS-a pozvati djecu u dobi od 12 do 16 godina iz cijele Hrvatske da se prijave za nove savjetnike, a predstaviti će i promotivni tv-spot za te "dječje izbore" (11 sati, Mala kuća dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu, Teslina 10, prizemlje).

ZAGREB - GOOD inicijativa za kvalitetno i sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav održat će konferenciju za novinare pod nazivom "Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma: godinu dana kasnije", a uoči najavljene prosvjedne akcije ‘Hrvatska može bolje‘" 1. lipnja. O izazovima za budućnost Cjelovite kurikularne reforme, izostanku političke volje za provođenjem ključnih reformi u sektoru obrazovanja, te programu događanja kojima će biti obilježen taj tjedan, na konferenciji će govoriti Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja, Martina Horvat iz GONG-a i Marko Kovačić iz GOOD inicijative (10 sati, ispred Muzeja prekinutih veza, Ćirilometodska 2).

ZAGREB - Inicijativa Dobrodošli i Inicijativa Are you Syrious" predstavit će na konferenciju za novinare Izvještaj o novom valu nasilja nad izbjeglicama na granicama Republike Hrvatske. Policijsko nasilje, tvrde, na hrvatsko-srpskoj granici ponovno je uzelo maha, a prema svjedočenjima i drugim materijalima koje primaju od izbjeglica ili osoba koje su s njima u kontaktu, vidljivo je kako je u posljednje vrijeme došlo do višestrukog porasta broja nezakonitih protjerivanja i eskalacije nasilja na granicama Hrvatske. Aktivisti te dvije udruge navode kako su u više su navrata upozoravali na nezakonito i nasilno policijsko postupanje prema izbjeglicama koji uglavnom iz Srbije prelaze na teritorij Hrvatske (12 sati,u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c).

SPLIT - Kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban i suradnici predstavit će glavne infrastrukturne projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji (10 sati, prostorije ŽO HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, Sinjska 2/3).

 

25. travanj 2024 13:23