Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

17. Kolovoz 2018.

Najavljujemo događaje u Hrvatskoj za petak, 17. kolovoza.

ZAGREB – Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba održat će kod starog Savskog mosta konferenciju za novinare pod nazivom „Zagrebačka plaža snova“ na kojoj će govoriti predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak, zajedno s kolegama iz vodstva HNS-a Grada Zagreba (10 sati, na nasipu pokraj okretišta tramvaja i autobusa kod starog Savskog mosta, početak Obale Savke Dabčević Kučar/kajak klub Zagreb).

BARBAN – Otvoranje 43. Trke na prstenac, koje se održava do nedjelje, 19. kolovoza, započet će podizanjem zastave u 20 sati. Prvi dan posvećen je uglavnom kulturi i sportu pa će posjetitelji moći pogledati turnir u briškuli, malonogometni turnir kao i nazočiti otvorenju izložbe Hede Gärtner ‘Vrata Istre, stvarnost & snovi‘ i ‘Usnuli kameni čuvari – istarski kašteli i kule‘ u 21 sati u prostoru škole. Bogat program te viteške igre predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare u Puli. Trka za viticu, uvod u glavnu trku, na barbanskom Gradišću, bit će održana u subotu.

ZAGREB - Ministarstvo državne imovine u prvoj je polovici ove godine s ciljem prodaje nekretnina i razvrgnuća suvlasničkih zajednica sklopilo 184 ugovora ukupne vrijednosti 83,1 milijuna kuna te darovalo nekretnine vrijednosti oko 118 milijuna kuna, navodi se među ostalim u polugodišnjem izvještaju o provedbi načina ostvarenja i reformskih mjera iz revidiranog strateškog plana ministarstva državne imovine za razdoblje 2018. - 2020. godine. Kako ističu iz MIDIM-a, darovanje nekretnina predstavlja i smanjenje državnog portfelja i aktivaciju neiskorištene državne imovine. Radi aktivacije neiskorištene državne imovine u razdoblju od početka siječnja do kraja lipnja sklopljeno je 107 ugovora. Od te brojke, 40 ih se odnosi na ugovore o osnivanju prava služnosti, od kojih je 16 s naknadom, a 24 bez naknade. Tu su i ugovori o pravu građenja, od kojih je jedan s naknadom a 17 ugovora bez, dva ugovora o zakupu s predviđenom naknadom, te naposljetku 47 ugovora o dodjeli nekretnina na korištenje, od kojih samo jedan predviđa naknadu.

ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 206.837 zaposlenih, što je za 4,1 posto ili 8.063 osoba više nego na kraju svibnja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U obrtu je krajem lipnja bilo 186.827 zaposlenih, što je 4,6 posto ili 8.208 više nego u svibnju. Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija je pak smanjen za 145 osoba, odnosno 0,72 posto, na 20.010 zaposlenih. Statistika pokazuje da je broj zaposlenih porastao u 14 područja djelatnosti, i to od 1,2 posto u prerađivačkoj industriji i stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, do 13,5 posto u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u kojoj je krajem lipnja bilo 38.119 zaposlenih.

18. travanj 2024 07:44