Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

15. Svibanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za ponedjeljak, 15. svibnja:

VINKOVCI - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisat će ugovor o sufinanciranju projekta unaprjeđenja kvalitete zdravstvenih usluga u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, u ukupnom iznosu 16,7 milijuna kuna, od čega je 99 posto bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Ugovor će potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić, a svečanosti će nazočiti i župan Vukovarsko-Srijemske županije, Božo Galić (9 sati, Mala županijska vijećnica, Glagoljaška 27).

VINKOVCI - Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, sa suradnicima će posjetiti Vukovarsko-srijemsku županiju, gdje će se od 11,30 sati do 11,45 sati susresti s predstavnicima Udruge brojnih obitelji 8+ i uručiti im donacije (Bana Jelačića 1, Gradska vijećnica). Nakon toga će posjetiti Centar za rehabilitaciju Mala Terezija.

GLINA - Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić boravi u radnom posjetu u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje će u pratnji suradnika i župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, posjetiti Srednju školu Glina (u 11 sati). Nakon toga je predviđena konferencija za medije (11,45 sati, Frankopanska ulica 30). Potom će ministar obići i Osnovnu školu Glina.

ZAGREB - Na konferenciji za novinare o peticiji "Stop plagiranju u Hrvatskoj" govorit će Ivan Đikić, profesor i znanstvenik sa Goethe Universitäta u Frankfurtu u Njemačkoj, Vesnica Garašić, docentica i znanstvenica i Damir Bakić, profesor i znanstvenik, oboje sa Sveučilišta u Zagrebu. Peticiju, pokrenutu u povodu afera vezanih s osobama na visokim javnim funkcijama, dosad je na inicijativu profesora, znanstvenika, učitelja, liječnika i studenata potpisalo gotovo 11,5 tisuća potpisa. Na konferenciji za novinare bit će riječi, kako je najavljenio, o razlozima njezinog pokretanja, odazivu na potpisivanje i zahtjevima upućenima Vladi i Saboru (9,30 sati, hotel ‘Westin‘, dvorana Ouverture, na 17. katu, Izidora Kršnjavog 1).

ZAGREB - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obilježit će Međunarodni dan obitelji svečanošću na kojoj će uručiti nagrade udomiteljima za ostvarene izuzetne uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva. Uručit će ih državni tajnik Marin Strmota i državna tajnica Margareta Mađerić (11 sati, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Trg Nevenke Topalušić 1).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana obitelji, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od 10 do 12 sati na Trgu Svetog Marka organizira prosvjed protiv šikaniranja djece i očeva pred centrima za socijalnu skrb i sudovima u procesu razvoda braka, kojim želi skrenuti pozornost da su mnogi muškarci u Hrvatskoj uskraćeni za svoje temeljno pravo – viđanje i provođenje vremena sa svojom djecom.

ZAGREB - Služba za građane Hrvatskog sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira petu Simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola na kojoj Zakon o mirenju postaje prijedlog zakona u proceduri i podloga za raspravu. Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru - od rada u klubovima zastupnika i nadležnim odborima, te na samoj plenarnoj sjednici - učenici će provesti raspravu, podnijeti amandmane i o njima glasovati. Simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola sadržajno i organizacijski najzahtjevniji je projekt Službe za građane Hrvatskog sabora, a Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u srednje škole ga je uvela kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja (12 sati, velika vijećnica Hrvatskog sabora, Trg Svetog Marka 6).

RIJEKA - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković nazočit će na središnjem skupu te stranke u Rijeci (18 sati, Trg 128. Brigade Hrvatske vojske). Njegova izjava za medije očekuje se u 17,45 sati ispred restorana „Municipium“, Trg riječke rezolucije 5.

ZAGREB - Ravnateljima osnovnih i srednjih škola te ravnateljima dječjih vrtića grada Zagreba bit će predstavljena Antigrafiterska mjera – Akcijski plan sprečavanja vandalskog grafitiranja u gradu Zagrebu. Primjer dobre prakse u O.Š. Antun Gustav Matoš predstavit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnica Ureda gradonačelnika Doris Kažimir Fresl. Riječ je o Akcijskom planu za sprječavanje vandalskog grafitiranja u gradu Zagrebu koji su donijeli Gradska skupština, Ured gradonačelnika i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport (11 sati, mala dvorana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4) .

SESVETE - Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš i kandidat za zamjenika gradonačelnice Draženko Pandek održat će konferenciju za novinare u obiteljskoj kući Šebeki 28, Goranec, kako bi ukazali na neravnomjeran razvoj grada, s obzirom na činjenicu da taj dio Sesveta još nema vodovoda i odvodnje (11 sati). Za medije je organiziran prijevoz kombijem iz stožera kampanje u 10 sati, iz Vlaške 65.

ZAGREB - Programa društvenih djelatnosti branitelja Mosta nezavisnih lista grada Zagreba predstavit će Marko Sladoljev, kandidat za gradonačelnika, sa svojim timom, Nedjeljkom Markovićem, kandidatom za zamjenika gradonačelnika, Aidom Mujkić – Klarić, kandidatkinjom za Gradsku skupštinu koja će predstaviti program za zdravstvo, Antonelom Konjevod, kandidatkinjom za Gradsku skupštinu koja će predstaviti program odgoja i obrazovanja, i Vladom Marićem, kandidatom za Gradsku skupštinu i umirovljenim časnikom koji će predstaviti program za branitelje (11 sati, Draškovićeva 23).

20. travanj 2024 05:28