Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

12. Svibanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 12. svibnja.

MURSKO SREDIŠĆE - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorit će Ispostavu Zavoda za hitnu medicinu Mursko Središće (11 sati, Ulica Josipa Šajnovića). Grad Mursko Središće odlukom Hrvatskog sabora od 14. svibnja 1997. godine dobilo je status Grada te ove godine obilježava svoju 20. obljetnicu. U sklopu proslave Dana Grada otvora se i Ispostava Zavoda za hitnu medicinu Mursko Središće. Pet timova hitne medicinske pomoći "T2" počinje s radom 15. svibnja. U prilagodbu prostora koji će dijeliti  Grad Mursko Središće i općine Selnica, Sv. Martin na Muri, Podturen, Štrigova, Vratišinec i Sv. Juraj na Bregu ukupno je uloženo 330.000 kuna, a Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije opremio ga je namještajem, potrebnom medicinskom opremom, lijekovima i medicinskim potrošnim materijalom.

PRELOG - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorit će u Prelogu 21. Sportske igre mladih (12 sati, Sportski park Mladost, Sajmišna ulica bb). Uz predsjednika Vlade bit će ministar turizma Gari Cappelli i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić. Sportske igre mladih započele su 1996. godine u Splitu, sa željom da se svim osnovcima i srednjoškolcima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta. Promiču način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play. Ovo je natjecanje tijekom godina postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe. Djeci i mladima u svim županijama diljem Hrvatske pruža se mogućnost besplatnog sudjelovanja na natjecanjima, a najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje sa sudjelovanjem na završnici u Splitu.

VELIKO TRGOVIŠĆE - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, u povodu obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, položit će vijenac i zapaliti svijeću kod njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću (19 sati). Uz predsjednika Vlade bit će prof. dr.  Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika i zastupnikom u Hrvatskom saboru te Robert Greblički, načelnik Općine Veliko Trgovišće. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman  rođen je 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću.

RIZVANUŠA, GOSPIĆ - Otkrivanje Spomen obilježja "Velebitskim junacima" u spomen na 26 poginulih pripadnika specijalne policije na Velebitu tijekom ratnih operacija u Domovinskom ratu. Spomen obilježje otkrit će u mjestu Rizvanuša kraj Gospića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i djeca poginulih pripadnika specijalne policije poginulih na Velebitu (11 sati. Predstavnici medija na ulaz u mjesto Rizvanuša trebaju doći najkasnije u 10,50 sati).

ZAGREB - Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u KBC Zagreb a na kojem će nazočiti i Milan Kujundžić, ministar zdravstva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Drago Prgomet, predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a, Tomislav Madžar posebni savjetnik predsjednice Republike za zdravstvo i sport. Na svečanosti će se predstaviti sestrinstvo u 2016./2017. a uručiti će se i prigodne zahvalnice medicinskim sestrama i tehničarima (13,45 sati, KBC Zagreb, Kišpatićeva 12).

DUGO SELO - Predstavljanje HDZ-ovih kandidata za zagrebačkog župana, zamjenika župana kao i za gradonačelnike i načelnike općina Zagrebačke županije. Predstavljanju će biti nazočan i predsjednik HDZ-a i Vlade RH, Andrej Plenković ( 9 sati, Dvorana Preporod, Ulica Josipa Zorića 23a).

DUBROVNIK – Svečanom akademijom u Kazalištu Marina Držića, kao i nizom drugih programa u petak će biti obilježen Dan Dubrovačko-neretvanske županije i njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića. Na svečanoj akademiji gost će biti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji će se obratiti nazočnima (12 sati, Kazalište Marina Držića).  Program obilježavanja počinje odavanjem počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rat na gradskom groblju Boninovo, nastavlja se svetom misom u Crkvi Gospe od Milosrđa, a u 11 sati u Palači Sponza je proglašenje najuspješnijih sportaša županije u 2016. godini. Nakon toga ispred Crkve svetog Vlaha slijedi prigodni kulturno-umjetnički program, a u 21 sat u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Program završava u subotu u 18 sati susretom puhačkih orkestara Dubrovačko-neretvanske županije na Stradunu.

DUBROVNIK -  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s korisnicima će potpisati ugovore o sufinanciranju projekta „Objedinjeni hitni bolnički prijem Dubrovnik“ čiji je korisnik Opća bolnica Dubrovnik i projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti domova zdravlja i koncesionara Dubrovačko- neretvanske županije“, čiji je korisnik Dubrovačko-neretvanska županija (8,15 sati, prostorije Dubrovačko-neretvanske županije, Gundulićeva poljana 1). Svezanom potpisivanju nazočit će ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. Ukupna vrijednost projekta „Objedinjeni hitni bolnički prijem Dubrovnik“ iznosi oko 21.987.440 kuna, od čega je 93 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 (OPKK). Cilj projekta je uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Dubrovnik kako bi se povećala dostupnost hitne zdravstvene skrbi pacijentima uz istodobno povećanje njezine kvalitete. Projekt „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Domova zdravlja i koncesionara Dubrovačko – neretvanske županije“ također će biti sufinanciran bespovratnim sredstvima iz OPKK i to u iznosu od 75 posto, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 3.922.545 kuna. Partneri Dubrovačko-neretvanske županije na ovom projektu su Dom zdravlja „Dr. Ante Franulović“ i Dom zdravlja Dubrovnik, a njime će se osigurati bolja primarna zaštita obiju Domova zdravlja i koncesionara te smanjiti upućivanje u bolnice za najmanje 15 posto.

VUKOVAR - Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava potpisat će Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Planum Građenje d.o.o. o početku radova 1. faze obnove vukovarskog Vodotornja koja obuhvaća rekonstrukciju Vodotornja i izgradnju parkirališta za osobne automobile i autobuse, ukupne vrijednosti 25,2 mlijuna kuna. (12 sati, Gradska vijećnica)

VRGORAC - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov, kandidat za Splitsko-dalmatinskog župana Miro Bulj, kandidati za zamjenike župana Ivan Kovačić i Mate Rebić te Mostov kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Čikotić nazočit će otvorenju gospodarske zone "Ravča" i dati izjave za medije. Svečano otvorenje Gospodarske zone "Ravča" je u 10,30 sati, na ulazu u Gospodarsku zonu (Ravča – Vrgorac). Svečano otvorenje Gospodarske zone "Ravča" počinje u 10,30 sati, na ulazu u Gospodarsku zonu (Ravča – Vrgorac).

ZAGREB - U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske znanstveni skup pod nazivom "Završetak Drugog svjetskog rata: Bleiburg, Križni put, križari", na kojem će sudionici, među kojima su, kako najavljuju organizatori, Drago Pilsel, Ivan Fumić, Milan Gorjanc, Ante Nobilo, Danijel Ivin, govoriti na temu stanja u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji nakon kraja Drugog svjetskog rata te o političkim i vojnim sukobima nakon završetka rata (10,30 sati, velika dvorana SABA RH, Hatzova 16).

ZAGREB - Konferencija za medije u  prostoru Galerije “Siva” unutar kompleksa bivše tvornice lijekova Medika, a povod konferenciji je Poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (krajnji rok je u utorak, 16. svibnj 2017.). Na konferenciji će govoriti korisnici prostora Medika: Sunčica Remenar, članica Autonomnog kulturnog centra ATTACK!, Miron Milić, akademski slikar, Nikola Mijatović, predstavnik udruge Cirkorama i Sara Ercegović, glazbenica. Organizatori konferencije za novinare kažu da je  prostor bivše tvornice lijekova “Medika” zadnjih  deset godina jedan od ključnih centara nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, utočište brojnih umjetnika i udruga civilnog društva (11 sati, Pierottieva 11)dana

20. travanj 2024 09:17