Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

11. Srpanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 11. srpnja.

ZAGREB - Nastavak osme sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Završna konferencija i predstavljanje rezultata projekta "Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma", koji je obuhvatio podatke dobivene anketnim ispitivanjem u 1550 romskih kućanstava i intevjuima te fokus grupama diljem Hrvatske. Projekt je osmišljen s ciljem cjelovitog i učinkovitog ostvarivanja ljudskih prava te poboljšanja i olakšanja aktivnog te potpunog sudjelovanja romske nacionalne manjine u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, čuvajući vlastiti identitet, kulturu i tradiciju, a provode ga tvrtka Ecorys Hrvatska i Centar za mirovne studije. Istraživanje je objavljeno u znanstveno recenziranoj publikaciji „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka“ koja će prvi put biti predstavljena na ovoj konferenciji (10 sati, hotel International, Miramarska cesta 24).

ZAGREB - U povodu obilježavanja 162. obljetnice rođenja Nikole Tesle i 5. Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija, održat će se konferencija "Tesla u Zagrebu" na temu "Održivim gospodarenjem otpadom do čistog okoliša". Cilj konferencije je educirati zainteresiranu javnost o dostupnim tehnologijama gospodarenja otpadom te povezati proizvođače otpadnih tehnologija i obrađivače otpada s komunalnim tvrtkama koje se bave otpadom (10 sati, Velika dvorana Komore Zagreb, 1. kat, Draškovićeva 45).

ZAGREB - Završna konferencija Instituta Ruđer Bošković i Mreže znanja te zatvaranje projekta "Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković", kojega financiraju Europska unija i Republika Hrvatska, u iznosu od 440 tisuća eura. Projektom se redefinirala organizacija i model upravljanja sustavom transfera znanja i komercijalizacijom rezultata istraživanja Instituta Ruđer Bošković, predloženi su novi modeli suradnje s gospodarstvom u skladu s najboljim praksama te je provedena obuka zaposlenika Instituta Ruđer Bošković i ključnih dionika (10 sati, Kuća Europe Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Augusta Cesarca 4).

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u lipnju porasle za 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je 18. mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, smanjene za 0,1 posto. Na mjesečnoj su razini cijene na domaćem tržištu za industriju bile niže za 0,1 posto, a na inozemnom tržištu za 0,2 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 3,4 posto, a na inozemnom tržištu za 3,6 posto. Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u lipnju u odnosu na svibanj niže za 0,3 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji lipanj više za 0,1 posto.

ZAGREB - Hrvatska je u prošloj godini smanjila ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u odnosu na prethodnu godinu za dva posto, a smanjen je i broj ribara u morskom ribarstvu za 15,2 posto te broj plovila za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U 2017. ukupan broj ribara u morskom ribarstvu smanjen je 15,2 posto, na 6.565, a smanjen je i broj ribara koji obavljaju gospodarski ribolov u morskom ribarstvu, za 37 posto, na 3.179. Ukupan ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u prošloj je godini pao za dva posto u odnosu na prethodnu godinu, na 83.318 tona.

20. travanj 2024 01:10