Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

05. Svibanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 5. svibnja:

ZAGREB -  Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na temelju članka 94. stavka 2. Ustava RH, održat će razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj sa čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora. Predviđeno je obraćanje Predsjednice Republike. (8,30 sati, Ured  Predsjednice Republike, Pantovčak 241. Predstavnici medija u Ured Predsjednice trebaju doći do 8 sati).

ZAGREB - Sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem je dnevnom redu zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Janka Draškovića, Trg sv. Marka 6). Nakon što je Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, sjednicu je nastavio voditi potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ). Oporba, u prvom redu SDP, tvrdi da Reiner nema pravo ‘sjediti u predsjedničkom stolcu‘ jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine. Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

ZAGREB - Nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav treba biti nastavljena sjednica Hrvatskog sabora (11 sati, Hrvatski sabor).

ZAGREB - Čelnici GONG-a će na konferenciji za novinare ispred Sabora od Vlade zatražiti da, kako bi se spriječila moguća zloupotreba vlasti, odmah zatraži izglasavanje povjerenja novim ministrima, a ukoliko u Saboru nema većine koja će potvrditi četiri nova ministra, Sabor se, kažu, mora raspustiti, a Predsjednica raspisati nove izbore. Na konferenciji će govoriti Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, Dragan Zelić, stručnjak za politički sustav u GONG-u, i Berto Šalaj, član Vijeća GONG-a (9,30 sati, Trg. sv. Marka 6).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima na konferenciji za novinare najavit će program događanja u okviru 8. Zagrebačkog energetskog tjedna koji će se pod motom "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!" održati od 8. do 13. svibnja (11 sati, Gradska uprava, dvorana 272, Trg Stjepana Radića 1).

ZAGREB - Ured UNICEF-a u Hrvatskoj predstavit će studiju "Participacija djece u Republici Hrvatskoj - analiza stanja" (od 10 do 12 sati, Europski dom, dvorana 1. kat, Jurišićeva 1). O važnosti uključivanja svih skupina djece u odlučivanje govorit će državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, Ivana Jeđud Borić, jedna od urednica publikacije o stanju participacije djece u Hrvatskoj te predstavnici Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu i Društva Naša djeca iz Opatije. (Izjave za predstavnike medija predviđene su prije predstavljanja dokumenta u 9,45 sati).

20. travanj 2024 11:52