Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

29. Lipanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 29. lipnja:

MLJET - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović sudjelovat će u programu puštanja sustava javne vodoopskrbe Nacionalnog parka Mljet – dovođenjem vode s kopna, unutar sustava NPKLM vodovoda d.o.o. Korčula u zaseoku Pristanište (11 sati, obala Velikog Jezera u kome je smještena uprava Javne ustanove Nacionalni park "Mljet"). Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike. Predsjednica Grabar-Kitarović nazočit će svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Mljet u prigodi obilježavanja Dana općine Mljet i blagdana svetog Pavla, zaštitnika Mljeta (12,50 sati, Hotel „Odisej“, Pomena). Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike.

ZAGREB - U nastavku sjednice Hrvatskog sabora zastupnici će raspraviti Konačni prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, a prije toga na rasporedu je izjašnjavanje o 68 amandmanima na Konačni prijedlog zakona o arhivskom gradivu i arhivima. "Započet ćemo s izjašnjavanjem o amandmanima na Konačni prijedlog zakona o arhivskom gradivu i arhivima, s obzirom na njihov veliki broj, ima ih 68, nakon čega bi onda u 12 sati pristupili glasovanju raspravljenih točaka a nakon glasovanja ćemo nastaviti s raspravom o predviđenim točkama", najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Najviše amandmana podnio je Most nezavisnih lista (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg svetog Marka 6)

ZAGREB - Konferencija za novinare saborskih zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i Peđe Grbina (SDP) s temom ‘Prijedlog za ocjenu ustavnosti zbog neisplate dodatka od 27 posto svim umirovljenicima‘ (od 11 do 11,30 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na kojoj će Povjerenstvo raspravljati o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića. Također Povjerenstvo će se baviti i donošenjem odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu Bože Petrova, potpredsjednika Hrvatskog sabora te donošenjem odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu saborskog zastupnika Milorada Pupavca (10 sati, prostorije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ulica kneza Mutimira 5/I).

STRMAČKA/CETNGRAD - U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u naselju Strmačka u općini Cetingrad, otkrivanje Spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata "Strmačka“ (10 sati). Spomen-obilježje otkrit će izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa članovima obitelji ekshumiranih, uz nazočnost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Antu Deura koji će se prigodno obratiti. Otkrivanjem ovog 79. spomen-obilježja obilježava se 125. mjesto masovne grobnice u Republici Hrvatskoj. Mjesto masovne grobnice "Strmačka“ nalazi se na području Strmačke u općini Cetingrad, jugozapadno od naselja, na rubu polja kod šume i uspona prema kamenolomu.

ZAGREB - Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje dodjeljuje Oskar znanja učenicima, državnim i međunarodnim prvacima. Oskar znanja je najveće priznanje za izniman uspjeh i postignute rezultate učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima. Oskarima znanja bit će nagrađeni i učenici glazbenih i plesnih škola te studenti muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Nagradu će dobiti 165 učenika glazbenih i plesnih škola i studenata muzičkih akademija, a za predan i ustrajan rad s učenicima bit će pohvaljeno i 80 njihovih mentora (12 sati, atrij palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11).

OPATIJA - Predstavljanje rezultata istraživanja „Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj - TOMAS Nautika Jahting 2017.” Rezultate tog projekta, uz ministra turizma Garija Cappellija, predstavit će voditeljica projekta „TOMAS Nautika Jahting 2017.“ u Institutu za turizam, Zrinka Marušić. Ministar će predstaviti i novi model plaćanja te utvrđivanja visine boravišne pristojbe za nautičare za 2019. godinu. (10,00 sati, ACI Marina Opatija Ičići (restoran), Liburnijska bb).

ZAGREB - Potpisivanje ugovora s udrugama za zaštitu potrošača u povodu provedenog javnog natječaja o dodjeli financijske podrške za provedbu projekta "Savjetovanje potrošača II./2018.". Odobrena je financijska podrška udrugama u ukupnom iznosu od 1,23 milijuna kuna, za 6 udruga. Dodijeljenim novcem financirat će se rad 19 savjetnika za potrošače (12 sati, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) će u spomen na održavanje obnoviteljske skupštine 1. srpnja 1994., svečanom akademijom obilježiti Dan Komore. Na akademiji će biti dodijeljena najviša priznanja najzaslužnijim obrtnicima, promovirani novi majstori te dodijeljene nagrade Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta "Šegrt Hlapić“ najboljoj učenici, najboljoj školi i mentoru (13,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

25. travanj 2024 17:03