Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

06. Lipanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 6. lipnja:

ZAGREB -  Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o tržištu električne energije, kojima se domaće zakonodavstvo usklađuje sa smjernicama EU. Izmjene Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti trebale bi urediti neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here) i osigurati joj objektivno i transparentno izvršavanje ovlasti sukladno smjernicama Europske unije (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predstavljanje plana izrade novoga Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama (9 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). Riječ je o Pravilniku koji se nije mijenjao 23 godine i kojemu je cilj prvi put uvesti nagrađivanje učitelja i digitalizaciju cijelog procesa napredovanja. Na konferenciji će se obratiti ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj, a bit će prisutni i visoki predstavnici sindikata i udruga ravnatelja s obzirom na novi pristup izradi Pravilnika.

OSIJEK - Osječki Županijski sud izreći će nepravomoćnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinama Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem "Dinamovom" direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milan Pernaru. Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

ZAGREB - Početak "Antistigma promidžbe" (11 sati, predvorje KBC Zagreb, Kišpatićeva ulica 12). Promidžba, koja započinje na Dan prava osoba s duševnim smetnjama u RH, odvijati će se u okviru projekta Recover-E financiranog iz fonda Obzor 2020. Projekt Recover-E ima za cilj uvođenje mobilnih psihijatrijskih timova koji će bolesnicima poboljšati skrb i kvalitetu života.

ZAGREB - Okrugli stol "Dobrobit građana kao cilj javnih politika“ na kojem će se uz predstavljanje rezultata projekta "CRO-WELL: Hrvatsko longitudinalno istraživanje dobrobiti“, koji se provodi uz financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost, govoriti o potencijalima korištenja podataka o dobrobiti građana pri kreiranju javnih politika (11 sati, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Marulićev trg 19/I). S obzirom na to da javne politike teže ostvarivanju poboljšavanja kvalitete života i dobrobiti građana, cilj Okruglog stola jeste potaknuti razgovor o tome kako se znanstveno utemeljene činjenice o dobrobiti mogu koristiti za procjene i izradu javnih politika. Na kraju rasprave dodijelit će se nagrada sudionici "Hrvatskog longitudinalnog istraživanja dobrobiti“, koja je svojom definicijom sreće – Budi nečiji razlog za osmijeh – u konkurenciji od 4063 pojedinačnih definicija osvojila prigodni poklon. Na Okruglom stolu će govoriti voditeljica istraživanja Ljiljana Kaliterna Lipovčan, pomoćnik ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH Ivica Bošnjak, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof te Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Majda Rijavec.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca predstavit će rezultate istraživanja provedenog među "novim iseljenicima" - građanima koji su Hrvatsku napustili u razdoblju od 2013. – 2018. godine i u kojem se među ostalim analiziraju razlozi iseljavanja (10,30 sati, Hrvatska udruga poslodavaca, Radnička cesta 52).

ZAGREB - Poslovni ručak Američke gospodarske komore na kojem će veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj W. Robert Kohorst iznijeti svoj pogled na prilike za poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Po završetku službenog dijela programa američki veleposlanik dat će izjavu za medije (12.00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Konferencija "Strategije u vremenu disrupcije – nova pravila konkurentnosti" u organizaciji HPB-a (9,00 sati, Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17).

25. travanj 2024 22:30