Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

05. Lipanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 5. lipnja:

ZAGREB - Konferencija za novinare Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Povod konferenciji za novinare je "Državna matura, ljetni rok/šk. godina 2017./2018.". Predstavljeni će biti statistički podaci, proces i provedba državne mature. Na konferenciji za novinare će sudjelovati ravnateljica Centra Ivana Katavić, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita Zlatko Zadelj i predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja (10 sati, Centar Bundek/Ured ravnatelja, Damira Tomljanovića-Gavrana 11).

ZAGREB - Konferencija za medije građanske inicijative Narod odlučuje održat će se u 12 sati, u hotelu Westin (dvorana Gradec, 1. kat).

MURTER - Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša bit će lansiran projekta Ocean Ambassadors, u organizaciji WhiteFlag Internationala, pod vodstvom Kristijana Curavića i Veleposlanstva Kanade, te partnera iz Šibensko-kninske županije, Općine Murter-Kornati i TZO Murter-Kornati. Tom prilikom održat će se prva diplomatska eko-akcija u Hrvatskoj u kojoj će sudjelovati veleposlanici šest zemalja (Kanada, Njemačka, Slovačka, Švedska, Švicarska, UK) te načelnik općine Murter-Kornati. Oni će, uz pomoć profesionalnih ronioca, čistiti morsko dno vadeći plastiku i ostali nerazgradivi otpad. Nakon akcije čišćenja održat će se konferencija za novinare (9 sati, mjesto Murter).

ZAGREB - U organizaciji Klinike za dječje bolesti Zagreb i Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske održat će se svečanost dodjele naslova "Klinika za dječje bolesti Zagreb-prijatelj svakom djetetu". Svečanost i dodjela statusa "bolnica/dječji odjel - prijatelj svakom djetetu" dodjeljuje se u okviru akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici" koju su 1999. godine zajednički pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara (14 sati, Velika dvorana Klinike, Klaićeva 16). Namjera akcije je da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja "otvorene bolnice" u odnosu na djecu polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici. Akcija "Za osmijeh djeteta u bolnici" je tijekom devetnaest godina trajanja pridonijela da je dosad 34 bolnice/dječja odjela ispunilo vrlo zahtjevne kriterije te nose naziv "bolnica/dječji odjel – prijatelj djece".

ZAGREB - U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održat će se svečana dodjela priznanja Zaklade dr. se. Jadranko Crnić za doprinos pravnoj struci i vladavini prava u Republici Hrvatskoj u 2017. Dobitici priznanja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti za nakladnički niz „Modernizacija  prava", te prof dr. se. Zvonimir  Slakoper i grupa autora za knjigu  „Bankovni  i  financijski  ugovori", dok će  Nagradu dr. se. Jadranko Crnić za iznimna postignuća  u pravnoj struci i osobit doprinos  vladavini prava primiti professor emeritus  Nikola  Gavella (13 sati, Opatička 18).

ZAGREB - Forum za slobodu odgoja organizira okrugli stol pod nazivom "Unaprjeđenje obrazovanja učenika migrantskog porijekla", čija je svrha raspraviti o obrazovanju učenika migrantskog porijekla iz perspektive donosioca javnih politika, odgojno obrazovnih djelatnika, predstavnika civilnog društva, istraživača te osoba koje direktno rade s izbjeglicama, azilantima, tražiteljima azila (10 sati, Europski dom, Jurišićeva 1). Okrugli stol se provodi u okviru projekta SIRIUS 2.0, koji koordinira Migration Policy Group, a Forum za slobodu odgoja ima ulogu partnera u projektu. Organizacije zadužene za provedbu projekta su članice SIRIUS mreže koja stavlja naglasak na obrazovne javne politike s fokusom na obrazovanje učenika migrantskog porijekla.

ZAGREB - Udruga Baby Beef održat će konferenciju za novinare na kojoj će prvi put javno predstaviti novi brend domaćih proizvođača – "Hrvatska junetina Udruge Baby Beef". Udruga će nuditi široku lepezu mesnih proizvoda "Hrvatske junetine" – od kvalitetnih odležanih odrezaka, svježeg mesa pa do poznatih roštiljskih delicija. Predsjednik Udruge Baby Beef Darko Celovec pojasnit će zašto je Udruga krenula stvarati novi brend i koji su kriteriji dobivanja oznake (12.00 sati, Restoran Baltazar, Nova Ves 4).

19. travanj 2024 00:58