Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

05. Travanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 5. travnja 2018.:

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (9 sati, Trg svetog Marka 2). Na dnevnom redu je među ostalim Nacrt prijedloga zakona o prijevozu u cestovnom prometu (EU); te Prijedlog izvješća Vlade u vezi s interpelacijom 21 saborskog zastupnika o radu Vlade po pitanju ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

ZAGREB - Udruga Nismo same, Zaklada Solidarna i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a organiziraju okrugli stol "Može li Hrvatska bolje?" o problemima i mogućim rješenjima u prevenciji i liječenju raka, drugog uzročnika smrtnosti žena u Hrvatskoj. Okrugli stol organiziraju u cilju pokretanja javne rasprave o problemima u sustavu prevencije i liječenja koji dovode do visoke smrtnosti oboljelih od raka (11 sati, Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2).

ZAGREB - U organizaciji tvrtke "L‘Oreal ADRIA" i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture svečano će biti dodijeljene stipendije  Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ za 2018. godinu. Već dvanaestu godinu Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika nagrađuje četiri perspektivne mlade znanstvenice koje svojim radom pridonose znanosti i društvu. Svečanoj dodjeli stipendija nazočit će uz odabrane stipendistice  i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, Vesna Bedeković, zastupnica u Hrvatskom saboru, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Izbornog povjerenstva programa „Za žene u znanosti“ kao i Brigitte Streller, generalna direktorica L‘Oreala ADRIA. (19 sati, Preporodna dvorana Narodnoga doma HAZU , Opatička 18)

ZAGREB - Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) otvara Centar za integraciju izbjeglica “SOL” te počinje s crowdfunding kampanjom "Jučer stranci, danas susjedi" s ciljem prikupljanja dodatnih financijskih sredstava za provođenje aktivnosti Centra (SOL– susret običnih ljudi). Centar je osnovan kako bi se pružila potpora osobama i obiteljima koje su u Hrvatskoj dobile status izbjeglice u njihovom integracijskom procesu. U Centru će izbjeglice moći učiti hrvatski jezik, a planirano je i organiziranje niz radionica posvećenih djeci i ženama, kao i interkulturalnih susreta između građana i izbjeglica. (12 sati, Maksimirska ulica 286, nasuprot tramvajskog okretišta Dubrava).

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba najavit će na konferenciji za novinare manifestaciju "Vina od davnina", koja će 13. i 14. travnja u Zagrebu prvi put okupiti i predstaviti najbolja hrvatska vina od isključivo autohtonih sorata vinove loze. Više od 120 uzoraka tih vina od 63 vinara su i ocjenjivana krajem ožujka pa će na konferenciji objaviti i rezultate tog ocjenjivanja (13,00 sati, Vinogradsko-vinarsko pokušalište Agronomskog fakulteta Zagreb "Jazbina", Jazbina 142).

ZAGREB - Predstavnici Zagrebačkog velesajma (ZV) na konferenciji za novinare najavit će program, premijere i druge detalje najvećeg sajma automobila i prateće industrije u Hrvatskoj "Zagreb Auto Showa", koji će se od 10. do 15. travnja održati na ZV-u (10,30 sati, ZV, Avenija Dubrovnik 15).

26. travanj 2024 11:24