Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

04. Travanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događaja u Hrvatskoj za srijedu, 4. travnja 2018.:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je 17. sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika (12 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ante Starčevića, Trg sv. Marka 6). Na predsjedništvu će biti riječi o dnevnom redu predstojeće sjednice Hrvatskoga sabora, nacrtu prijedloga za dodjelu Povelje Hrvatskom Crvenom križu i drugo.

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održat će se svečanost u povodu potpisivanja ugovora o dodjeli više od 121 milijuna kuna za strateški projekt "Centar za napredne laserske tehnike (CALT)". Na svečanosti će govoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric te ravnatelj Instituta za fiziku  Marko Kralj, koji će ujedno održati kratku prezentaciju o projektu (10 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Multimedijalna dvorana u prizemlju, Donje Svetice 38).

ZAGREB - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar govorit će na konferenciji za novinare o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata i podsjetiti da se zahtjevi za legalizaciju mogu predati do 30. lipnja. Osvrnut će se i na dosad legaliziranu gradnju te na uklanjanje bespravno sagrađenih objekata (13 sati, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ulica Republike Austrije 20, Velika dvorana, III kat).

OSIJEK - Središnje obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju održat će se na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, s početkom u 11 sati (izjave za medije uzvanika i sudionika događaja predviđene su u 12 sati). Na Trgu Ante Starčevića bit će postavljeni štandovi izlagača - Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), MUP-a (Službe za prevenciju i Protueksplozijske službe), Hrvatskog Crvenog križa - Gradskog društva Osijek, Zaklade "Hrvatska bez mina", Udruge "Hrvatska pomaže", Žarka Plevnika autora knjige "Crveni fićo", Udruge OSA i ostalih dionika obilježavanja koji će prezentirati svoj doprinos protuminskom djelovanju. Na simuliranom minskom polju bit će prikazan rad pirotehničara te pasa za detekciju mina, odigrat će se sjedeća odbojka te predstava za djecu "Ne, ne mine!", a troje učenika predstavit će se svojim literarnim uracima na temu "Hrvatska bez mina".

ZAGREB - Sektor turizma i putovanja u svijetu je prošle godine stvorio 7 milijuna novih radnih mjesta, a rastom od 4,6 posto nadmašio je rast ukupnog svjetskog gospodarstva i bio najbrže rastući sektor, dok se za ovu godinu prognozira sporiji rast, zbog viših cijena nafte, ističe se u novom globalnom izvješću Svjetskog turističkog vijeća-WTTC. U izvješću o ekonomskim utjecajima turizma i putovanja u svijetu, objavljenom krajem ožujka, ističe se da je taj sektor prošle godine sedmu godinu za redom nadmašio rast ukupnog gospodarstvo, koje je raslo 3 posto, kao i da je s rastom od 4,6 posto bio ispred rasta drugih sektora, uključujući i proizvodnju, koja je rasla 4,2 posto, maloprodaju i veleprodaju sa rastom od 3,4 posto, poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo s rastom od 2,6 posto te financijske usluge s rastom od 2,5 posto.

20. travanj 2024 15:37