Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

20. Veljača 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za utorak 20. veljače:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će 4. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske. Raspravljat će se o tijeku pripreme i provedbe mjera demografske revitalizacije, prije svega o proširenju doplatka za djecu te povećanju dostupnosti dječjih vrtića diljem Hrvatske. Uz predsjednika Vlade, na sjednici će sudjelovati potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Vijeće za demografsku revitalizaciju osnovano je na sjednici Vlade 6. travnja 2017., u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade RH za mandat 2016.-2020 (13 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2). Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, nakon koje su predviđene izjave za medije ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić i državnog tajnika Ministarstva Marina Strmote.

ZAGREB - U Ministarstvu uprave bit će potpisana dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte "Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi" i "Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu Republike Hrvatske". Ugovori su vrijedni 53,6 milijuna kuna, od čega je 45,6 milijuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU. Projekti se odnose na djelotvornost, učinkovitost, ujednačenost u postupanju unutar svih tijela javne uprave tj. u odvijanju svih procesa te na pružanje kvalitetnije usluge građanima i gospodarskim subjektima. Ugovore će potpisati ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar (9,30 sati, (Maksimirska 63, dvorana Veliki kolegij).

VARAŽDIN - HDZ Varaždinske županije obilježit će 28. obljetnicu osnivanja, a svečanosti u Gradskoj športskoj dvorani Arena Varaždin nazočit će i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (18,30 sati, Šetalište Franje Tuđmana 1).

ZAGREB - U povodu predstojećeg izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu na Filozofskom fakultetu će se održati javni razgovor "Sveučilište na raskršću". Predviđeni sudionici su kandidati sadašnji rektor prof. dr. Damir Boras i prof. dr. Damir Bakić. Filozofski fakultet u pozivu upućenom medijima 14. veljače da poprate događaj navode da je do tad jedan kandidat potvrdio svoje sudjelovanje. Napominju da ga organiziraju jer smatraju da takav razgovor, na kojemu članovi akademske zajednice i građani mogu od kandidata dobiti odgovore na pitanja važna za sveučilište, visoko obrazovanje, znanost i akademsku zajednicu, značajno doprinosi demokratičnosti i otvorenosti hrvatskoga akademskog života. (u 19 sati, u dvorani D-VII, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

ZAGREB - Hrvatska mreža protiv siromaštva organizira konferenciju "Izazovi minimalnog dohotka u Hrvatskoj - iskustva i prijedlozi EMIN 2 projekta", kojoj su ciljevi steći uvid u razmišljanja stručnjaka o adekvatnosti postojećeg sustava minimalnog dohotka u Hrvatskoj. Skup se organizira i povodom obilježavanja 20. veljače - Svjetskog dana socijalne pravde, a sudjelovat će hrvatski i međunarodni stručnjaci. O razvoju i glavnim obilježjima minimalnog dohotka u Hrvatskoj izlaganja će, među ostalima, održati prof. Nino Žganec, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva i predstojnik Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta te prof. Zoran Šućur s Pravnog fakulteta (9,30 sati, Kuća Europe, Cesarčeva 4). Europska mreža protiv siromaštva pokrenula je 2017. projekt „EMIN 2“ s ciljem da u europskim zemljama osvijesti širu javnost, ali i nositelje političke odgovornosti, o važnosti izgradnje primjerenog, dostupnog i osnažujućeg sustava minimalnih socijalnih naknada tj. socijalne pomoći namijenjenog građanima izloženim siromaštvu. Ovom konferencijom Hrvatska mreža protiv siromaštva će skrenuti pozornost na sustav minimalnog dohotka u Hrvatskoj i Sloveniji, te na razini Europske unije.

ZAGREB - Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić održat će konferenciju za novinare u povodu predstojeće 9. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba (10 sati, Starogradska vijećnica, dvorana Kaptol, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Gradska organizacija SDP-a Zagreb održat će konferenciju za novinare prije redovne sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba (13 sati, Praška 2/I).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) uz ostalo će se raspravljati o prijedlozima odluka o odabiru marketinških agencija za suradnju u 2018. te o odabiru međunarodnih PR agencija za suradnju u 2018. godini. Članovima Turističkog vijeća bit će predstavljene i informacije o tijeku sezone i stanju na tržištima. Nakon sjednice predviđene su izjave za medije (14,00 sati, HTZ, Iblerov trg 10/IV).

ZAGREB - "DOP kao strateški okvir poslovanja - uspješne priče" - naziv je okruglog stola na kojem će se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, predstaviti društveno odgovorno poslovanje u hrvatskom, europskom i međunarodnom kontekstu, kao i uspješna iskustva u nefinancijskom izvještavanju (11,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

20. travanj 2024 14:40