Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

31. Siječanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za srijedu 31. siječnja.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sjednica počinje raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se, među ostalim, vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave. Lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a kontrolu cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo. Agencija za poljoprivredno zemljište se ukida, jer raspolaganje njima prelazi u nadležnost općina i gradova. Vraća se pravilo domicilnosti – zemlja se raspodjeljuje poljoprivrednicima s lokalnog područja, čime se potiče ostanak poljoprivrednika na tim područjima. U fokusu je, poručuju iz vlade, jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), što znači da zakon daje prednost pri raspodjeli poljoprivrednog zemljišta OPG-ovima te mikro i malim poduzećima.

ZAGREB - Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić saziva sjednicu Odbora o temi - "Posebno skupi lijekovi – naše potrebe i naša realnost" (13,30 sati u dvorani Ivana Mažuranića Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6). Uoči sjednice predsjednica Odbora Strenja Linić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić i predsjednica Udruge Kolibrići Ana Alapić dat će izjave za medije (13,15 sati, ispred Bašćanske ploče).

ZAGREB - Prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2018. godinu s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2017.. Prezentaciji će nazočiti potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima te članovi saborskog Odbora za obranu, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora, Državnog odvjetništva kao i zainteresirane udruge civilnog društva (13 sati, Ministarstvo obrane RH, Trg kralja Petra Krešimira IV, br.1).

ZAGREB - Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Ugovore će potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem i korisnicima. Nazočit će i predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja. (11 sati, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, dvorana na V. katu, Miramarska cesta 22).

ZAGREB - Ministar uprave Lovro Kuščević prezentirat će na konferenciji za novinare novu funkcionalnost e-Novorođenče (prijava rođenja djeteta putem interneta) u sustavu e-Građani (14 sati, Ministarstvo uprave, Maksimirska 63, 1. kat, dvorana Veliki kolegij). Novu funkcionalnost e-Novorođenče razvilo je Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

ZAGREB - Predstavljanje Programa provjere inovativnog koncepta (PoC6) koji se provodi u okviru Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja (Croatia Science and Technology Project STP II) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i Svjetskom bankom. Provedba Programa dodijeljena je Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a smisao je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja. (11 sati, Aula Sveučilišta u Zagrebu Trg Republike Hrvatske 14).

ZAGREB - Zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Lovrinović saziva konferenciju za medije o prijedlogu Odluke o ukidanju cestarina na autocesti A11 Sisak - Zagreb i zahtjev za izvanrednom sjednicom Odbora za gospodarstvo u vezi problema s INA-om. Govorit će i nezavisni vijećnik u Skupštini Sisačko-moslavačke županije Vladimir Čavrak (10 sati, dvorana Ivana Kukuljevića Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6).

ZABOK - Konferencija za novinare u prostorijama SDP Zabok u povodu, kako se navodi, naznaka o gašenju bolnice hrvatskih veterana, tzv. braniteljske bolnice, koja je u okviru Opće bolnice Zabok organizirana od 2014. godine (11 sati, Matije Gupca 53/I) Na konferenciji će govoriti Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik SDP-a Krapinsko-zagorske županije, potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik, Siniša Varga, saborski zastupnik i bivši ministar zdravlja, te Marko Vešligaj, saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade.

ZAGREB - Tribina o obrazovanju o Holokaustu u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Židovske općine Zagreb i Šoa akademije,(18 sati, prostorije Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16.) O obrazovanju u Hrvatskoj govorit će Neven Budak, redoviti profesor na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a o praksi i iskustvima u svijetu izlagat će Laurence Weinbaum, glavni direktor Svjetskog židovskog kongresa za Izrael te glavni direktor Izraelskog vijeća za vanjske odnose.

Gospodarstvo:

ZAGREB - Cjelodnevna tehnološka manifestacija 5. Bug Future Show u organizaciji magazina Bug i partnera okupit će više od tisuću sudionika, među kojima i brojne stručnjake-predavače, koji će pod motom "Five Star Experience" prikazati trendove, uređaje i tehnologije budućnosti (10,00 sati, Kino Europa, Varšavska 3).

19. travanj 2024 15:56