Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

26. Siječanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za petak, 26. siječnja:

BEDEKOVČINA/MARIJA BISTRICA - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obići će plastenike, poligone za praktičnu nastavu, vinograde, voćnjake i klijeti Srednje škole Bedekovčina (9,55 sati). Nakon toga, u 10,30 sati, najavljen je razgovor predsjednice s profesorima i učenicima na temu strukovnog obrazovanja i centara kompetentnosti (Srednja škola Bedekovčina, Gajeva 1). Predsjednica će se susresti s predstavnicima OPG-ova u Mariji Bistrici (11,35 sati, Kongresna dvorana). U 12,30 sati Predsjednica će posjetiti Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke. U Konjščini i Mihovljanu susrest će se s građanima, a nakon toga će posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca. Predsjednica Grabar-Kitarović će u jutarnjim satima u Gornjoj Stubici položiti cvijeće ispred spomenika vojnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu. Nakon toga prisustvovat će potpisivanju Ugovora o sufinanciranju izgradnje Spomen-kuće Rudolfa Perešina. U Donjoj Stubici posjetit će tvrtku "Frassinox Božić" d.o.o.

ZAGREB - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak će, na saborskoj sjednici, podsjetiti zastupnike i hrvatsku javnost na taj Dan. U Hrvatskome saboru, uključujući i međunarodne aktivnosti njegovih dužnosnika, njeguje se sjećanje na žrtve holokausta te na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Sabor će u petak raspravljati o konačnom tekstu izmjena Zakona o genetski modificiranim organizmima, a drugi tjedan ovogodišnjeg rada zaključit će glasovanjem o 20-ak točaka dnevnog reda (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovat će u polaganju vijenca povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. U saborskom izaslanstvu će biti i potpredsjednici Sabora, akademik Željko Reiner, Furio Radin i Siniša Hajdaš Dončić. U ceremoniji će sudjelovati i izaslanica predsjednika Vlade RH Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, a u Vladinu izaslanstvu bit će i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (8,45 sati, Gradsko groblje Mirogoj (kod skulpture Mojsije).

BJELOVAR - Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar posjetit će Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje će zajedno sa županom Damirom Bajsom prisustvovati potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Štefanje na adresi Štefanje 72 u Štefanju. Prije potpisivanja ugovora u prostorijama Osnovne škole Štefanje u 13,05 sati predviđene su izjave za medije. Ministar Štromar osvrnut će se na realizaciju energetske obnove zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

ZAGREB - Članica Predsjedništva SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan i saborski zastupnik SDP-a Siniša Varga održati će konferenciju za novinare na temu ograničavanja prodaje energetskih pića maloljetnicima (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" održat će se Dan športa u OS RH – pod geslom "Budi aktivan i spreman", a povodom proglašenja Godine spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, Danu športa prisustvovat će državna tajnica u Središnjem državnom uredu za šport Janica Kostelić, izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora predvođeno predsjednikom Zlatkom Matešom te drugi gosti vrhunski sportaši i visoki uzvanici. Na Danu Športa na HVU izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, održat će predavanje na temu "Put do uspjeha", nakon čega će kadeti i pripadnici Oružanih snaga zajedno s vrhunskim sportašima ugovornim pričuvnicima OS RH kroz nekoliko sportskih radnih točki prezentirati neke od sportova koji se treniraju u Oružanim snagama RH - hrvanje, judo, samoobrana, funkcionalni trening, trening snage s opterećenjem, trčanje i dr. Obilazak radnih točki započet će u 11 sati. Predstavnike medija zainteresirane za praćenje cjelokupnog programa trebaju doći na HVU, Ilica 256, najkasnije do 9,45 sati. Oni pak koji žele pratiti samo obilazak radnih točki sportova u OS RH, trebaju doći najkasnije do 10,45 sati.

ZAGREB - Svečano otvaranje obnovljene Poliklinike u Klinici za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice (Vinogradska cesta 29). Otvaranje i obilazak Poliklinike bit će u 12 sati u prizemlju Klinike za očne bolesti. Prigodna svečanost održat će se nakon obilaska novouređenih prostora, u 12,30 sati, u dvorani Multimedijskog centra, gdje će nazočiti djelatnici KBC-a i drugi uvaženi gosti. Svečanosti će nazočiti ministar zdravstva Milan Kujundžić, izaslanik premjera RH, izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar, gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, v.d. ravnatelja HZZO-a Luciano Vukelić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža te ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

ZAGREB - Predstavljanje projekta "Hrvatska stvara" bit će na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (15,30 sati, Unska 3). Projekt će kroz 2018. godinu provoditi tvrtka STEMI i Code Club Hrvatska. Događanje će otvoriti dekan FER-a Mislav Grgić, a nazočne će pozdraviti ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (MRMS), državni tajnik Tome Antičić (MZO), veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Andrew Dalgleish i posebni savjetnik potpredsjednice Vlade RH, Martine Dalić, Ivan Barać. Cilj projekta je mladima približiti avanturu istraživanja i stvaranja te ih naučiti kako od ideje doći do konačnog proizvoda, primjenjujući vlastita znanja i vještine.

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom Dana života (koji se ove godine proslavlja u nedjelju, 4. veljače) održat će se u 12,30 sati u prostorima Hrvatske biskupske konferencije, Ksaverska cesta 12a. Na konferenciji će biti predstavljeni naglasci i zaključci kolokvija Vijeća HBK za život i obitelj o majčinstvu, a predsjednik toga Vijeća dubrovački biskup Mate Uzinić predstavit će prigodnu poruku za Dan života 2018.

Gospodarstvo:

ZAGREB - Zagrebački Ekonomski fakultet i tvrtka Deloitte Hrvatska organiziraju 1. poreznu konferenciju - Porezna politika u ulozi razvoja gospodarstva. Na konferenciji će se uz ostalo razgovarati o preporukama za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske. Prema najavama organizatora, na konferenciji će sudjelovati i ministar financija Zdravko Marić te potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić (9,00 sati, Ekonomski fakultet, Trg J.F. Kennedyja 6).

RIJEKA - "Izazovi uvođenja eura u Hrvatskoj" - naziv je okruglog stola kojega organizira riječki Ekonomski fakultet. O prednostima i nedostacima uvođenja eura te izazovima na koje moramo biti spremni uz ostalo će, najavljuju organizatori, govoriti guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević (11,00 sati, Ekonomski fakultet, Ivana Filipovića 4).

ZAGREB - Dani poslova u turizmu u Zagrebu prilika su da predstavnici hotelsko-turističkih i ugostiteljskih tvrtki u izravnom kontaktu sa zainteresiranima za posao razgovaraju o mogućnostima zapošljavanja u ugostiteljsko-turističkom sektoru. Ta se manifestacija i organizira s ciljem promocije ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao sektora koji pruža mogućnosti zapošljavanja, a izlagače u Zagrebu će obići i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić (10,15 sati, Kongresna dvorana na Zagrebačkom velesajmu, Avenija Dubrovnik 15).

OSIJEK - Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Hrvatske "Život" na konferenciji za novinare će se osvrnuti na prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu (11,00 sati, HGK, Europska avenija 13).

26. travanj 2024 22:53