Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

05. Siječanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za petak 5. siječnja:

PODRUTE - Obilježavanje 26. obljetnice rušenja helikoptera i pogibije pet članova promatračke misije Europske zajednice kod komemorativne kapele u Podrutama (10 sati). Članovi mirovne misije EZ-a Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne vraćali su se iz Mađarske u Hrvatsku u nenaoružanom bijelom helikopteru, kada su pogođeni raketama iz borbenog zrakoplova MIG-21 jugoslavenske vojske, tijekom jugosrpske agresije na Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine. Komemorativna svečanost započeti će polaganjem vijenaca, u ime Varaždinske županije položiti će ga zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine Alen Runac. Očekuje se dolazak izaslanika Predsjednice Republike Mate Granića i izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, državnog tajnika Zdravka Jakopa, kao i predstavnika Grada Novog Marofa te predstavnika veleposlanstva Italije i Francuske.

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a (17 sati, Središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4).

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva SDP-a (16 sati, Trg Drage Iblera 9).

PLITVIČKA JEZERA - Konferencija za medije Mosta (10 sati, hotel Jezero) čija su tema aktualna događanja vezana za NP Plitvička jezera, a govorit će predsjenik Mosta Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, saborska zastupnica Ines Strenja Linić te voditelj Savjeta za branitelje Mosta nezavisnih lista.

Gospodarstvo:

ZAGREB - Broj zaposlenih osoba u industriji u studenom prošle godine je u odnosu na listopad manji za 0,1 posto, a u usporedbi sa studenim 2016. veći je za jedan posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom lani je u usporedbi sa listopadom broj zaposlenih osoba u proizvodnji energije smanjen za 2,7 posto, a u proizvodnji kapitalnih proizvoda veći je za 0,3 posto. U proizvodnji intermedijarnih proizvoda, netrajnih proizvoda za široku potrošnju i trajnih proizvoda za široku potrošnju broj zaposlenih nije se mijenjao.

NEW YORK - Proizvođači automobila izvijestili su da im je prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama pala po prvi put od kraja financijske krize 2009. godine, premda nastavak snažne prodaje kamiona i ostalih velikih vozila donekle ublažava taj pad. Tri vodeće tvrtke na američkom tržištu - General Motors (GM), Ford i Toyota - redom su izvijestile o blagom padu prodaje u 2017. u usporedbi s prodajnim rekordima u 2016. Time je zaustavljen osmogodišnji rast ukupne prodaje automobila u najvećem svjetskom gospodarstvu. Lani je tako skliznula za 1,5 posto, na 17,23 milijuna, pokazali su podaci tvrtke Autodata.

19. travanj 2024 01:52