Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

04. Siječanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za četvrtak 4. siječnja:

ZAGREB - Hrvatska Vlada će (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2) raspraviti prijedlog izmjena Zakona o obrani kojima se propisuje obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je ona stalna bez obzira je li na snazi obveza služenja vojnog roka. Pričuvni sastav Oružanih snaga (OS) dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu. Načelnik Glavnog stožera OS dobio bi ovlast zapovjediti privremeno stavljanje u pripravnost dijela postrojbi Oružanih snaga u slučaju opasnosti od prirodnih katastrofa, velikih nesreća i nesreća o čemu bi bio dužan odmah izvijestiti predsjednika Republike i ministra obrane. Izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama predlaže se skratiti trajanje prvog ugovora za vojnika/mornara s četiri na dvije godine. Riječ je o ugovorima na određeno vrijeme kojima vojnici/mornari pristupaju u djelatnu vojnu službu, a za koje su iskustva pokazala kako su po trajanju dostatni za ocjenu zadovoljavanja kriterija vojničke službe. Rok od dvije godine je predložen i kao najkraći rok u kojem se odlučuje hoće li vojnik/mornar biti upućen na dočasničku izobrazbu. Vlada će utvrditi konačan tekst zakona o poljoprivrednom zemljištu slijedom kojeg bi se odluka o raspodjeli zemljišta vratila lokalnoj samoupravi, prednost na natječajima za zakup dobili nositelji OPG-ova, mladi poljoprivrednici te stočari kojima je zemlja potrebna. Pred Vladom će se naći i izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) kojima se u istu razine stavljaju kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija i preddiplomskih sveučilišnih studija, odnosno kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija i sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija. Vlada će izmijeniti i odluku kojom se utvrđuje popis trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je 16. sjednicu Predsjedništva Sabora s predsjednicima klubova zastupnika. Dnevni red predstojeće saborske sjednice, plan međunarodnih aktivnosti Hrvatskoga sabora za ovu godinu te razno, točke su predložene za sjednicu. (12 sati, dvorana Ante Starčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj u 2016. su godini koristila 1,56 milijuna hektara poljoprivrednih površina, što je 0,3 posto manje nego u 2013., pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. lipnja 2016. godine. Od ukupno korištene poljoprivredne površine u 2016. godini, najveći dio odnosi se na oranice i vrtove koji sa 895 tisuća hektara u ukupno korištenoj površini imaju udio od 57,2 posto. Površine pod oranicama i vrtovima su povećane za 1,9 posto u odnosu na 2013. godinu.

SINGAPUR - Kina bi zahvaljujući borbi protiv zagađenja mogla ove godine smijeniti Japan s pozicije najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog plina, koji u toj zemlji sve više zamjenjuje ugljen. Kina je najveći svjetski uvoznik nafte i ugljena i treća na ljestvici najvećih potrošača prirodnog plina, nakon Sjedinjenih Država i Rusije. Oko 40 posto potreba za plinom podmiruje iz uvoza budući da domaća proizvodnja ne može držati korak s potražnjom. Kina još kaska za Japanom koji godišnje uvozi oko 83,5 milijuna tona plina, isključivo u ukapljenom obliku, ali je njezin ukupni uvoz tog energenta u rujnu i u studenom nadmašio japanski, pokazuju službeni i podaci prijevoznika.

16. travanj 2024 07:01