02. siječanj 2018.

Danas u Hrvatskoj

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za utorak, 2. siječnja:

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare u Stanici za tehnički pregled vozila predstavit će novinu u poslovima registracije vozila, koji se od 1. siječnja 2018. prenose na stanice za tehničke preglede vozila (12 sati, Stanica za tehnički pregled vozila u Capraškoj ulici 4).

ZAGREB - Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad je iznosila 6.014 kuna, što je na mjesečnoj razini realno više za 0,5 posto, a na godišnjoj više za 5,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. To je drugi podatak DZS-a, koji potvrđuje prve procjene objavljene prije desetak dana. Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za listopad iznosila je 5.211 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za listopad isplaćena je u zračnom prijevozu, 10.706 kuna, dok su najnižu plaću, od 3.589 kuna, dobili zaposleni u proizvodnji odjeće.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za rujan je iznosila 6.921 kunu, što je nominalno za 0,47 posto manje nego mjesec dana prije i 6,4 posto više na godišnjoj razini, pokazuju podaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba. Prosječna zagrebačka mjesečna plaća isplaćena za ovogodišnji rujan bila je, naime, 33 kune niža od prosjeka za kolovoz te 420 kuna više od plaće isplaćene za rujan 2016. godine. U odnosu, pak, na prosječnu mjesečnu plaću na razini Hrvatske, koja je za rujan iznosila 5.958 kuna, prosječna je zagrebačka neto plaća isplaćena za deveti ovogodišnji mjesec bila viša za 963 kune ili 16,2 posto.