Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

18. Prosinac 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za utorak, 19. prosinca:

ZAGREB - Zaklada Ana Rukavina poziva građane na 12. božićni koncert "Želim život!" u 21 sat na Trgu bana Jelačića koji su za njih pripremili zajedno s Novom TV. U humanitarnoj akciji Zaklade sudjelovat će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji će se u Call centru javljati na pozive građana. Humanitarnim koncertom i akcijom "Želim život" prikupljaju se financijska sredstva za daljnji rad Zaklade.

SOLIN - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, posjetit će Grad Solin i s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem svečano potpisati Ugovor za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta Grada Solina. Posjet i svečano potpisivanje Ugovora ministra Ćorića predviđen je za 12,30 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Solina, Stjepana Radića 42.

ZAGREB - Predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović sazvao je 4. i 5. sjednicu Županijske skupštine Zagrebačke županije koje će se održati u u prostorijama hotela "International" (Miramarska 24,) Na dnevnom redu 4. sjednice je proračun Zagrebačke županije za 2018. i projekcije Proračuna za 2019. i 2020. (11 sati), a na 5. sjednici je prijedlog razrješenja i izbora predsjednika i potpredsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije (15 sati).

ZAGREB - Završna konferencija EU-projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a projektni partneri su HNK Split, udruga RIJEČI/PRAVE/PREDSTAVE i Spona Code /MAMFORCE. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 437 tisuća eura, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000. Projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Cilj projekta je uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i "muških" i "ženskih" profesija, usklađivanje privatnog i poslovnog života i za žene i za muškarce, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa majkama kao i promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta. Očekuje se obraćanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić i izaslanika/ica Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Centar za mirovne studije povodom podnošenja kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika MUP-a zbog slučaja smrti djevojčice Madine na srpsko-hrvatskoj granici poziva na konferenciju za novinare ispred zgrade Državnog odvjetništva RH (9,30 satzi, Gajeva 30a)

ZAGREB - Neprofitni portal Lupiga, koji u hrvatskom medijskom prostoru djeluje od 2001. održat će konferenciju za novinare u Press klubu Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2) gdje će najaviti "početak borbe za preživljavanje". "Pet do 12" za hrvatsko novinarstvo je prošlo te će konferencija za novinare biti održana u 11,56 sati Crowdfunding kampanjom pod nazivom "Ima nas!", portal Lupiga pokušat će osigurati polovicu minimalnog iznosa sredstava potrebnih za jednogodišnji rad. Kampanju neprofitnog portala Lupiga.com najavit će glavni urednik portala Ivor Fuka, uz podršku nagrađivanih novinarki Ane Benačić i Nataše Škaričić.

ZAGREB - Udruga "U ime obitelji" poziva na konferenciju za novinare o temi "Zašto SDP i HDZ sprječavaju zakonsku zaštitu neradne nedjelje i blagdana?", (10 sati, Ulica kralja Zvonimira 17, 4. kat)

ZAGREB - Europska urbana agenda kao okvir razvoja kohezivnih i konkurentnih gradova i Grad Zagreb u suradnji sa Socijalnim vijećem Grada Zagreba organiziraju prezentaciju Socijalne slike Grada Zagreba za 2016. (10 sati, Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27.) U ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, prezentaciji će prisustvovati zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Socijalna slika Grada Zagreba izrađuje se već sedamnaestu godinu zaredom u cilju praćenja socijalnih indikatora i pokazatelja kvalitete života građana grada Zagreba. Socijalne slike izrađuje CRANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija i Socijalno vijeće Grada Zagreba uz koordinaciju Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić na konferenciji za novinare najavit će 7. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba, (11 sati, dvorana Kaptol, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), Rada Borić (Nova ljevica), Mate Kapovic (Radnička fronta) i Svibor Jančić (Za grad) održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o proračun Grada Zagreba za 2018. (9,30 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5 (prizemlje), Vjenčana dvorana I).
Gospodarstvo: ZAGREB - Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - energetska budućnost Hrvatske" održava se u organizaciji Večernjeg lista. Na konferenciji će sudjelovati predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potvrđeno je iz njezina ureda (10,00 sati, Hotel Esplanade, Ul. Antuna Mihanovića 1).ZAGREB - Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck osvrnut će na susretu s novinarima na 2017. godinu i bankarsko tržište u 2018., a pridružit će mu se glavni makroekonomist banke Alen Kovač s pregledom makroekonomskog okruženja i prognoze za Hrvatsku u 2018. godini (11,00 sati, Erste poslovni centar, Ivana Lučića 2, 10. kat).

ZAGREB - Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" svečano će obilježiti 20 godina djelovanja te dodijeliti tradicionalne nagrade "Suncokret ruralnog turizma" najboljim poduzetnicima i programima ruralnog turizma u ovoj godini (11,00 sati, hotel Academia, Tkalčićeva ulica 88).

ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) svečano će obilježiti dolazak tromilijuntog ovogodišnjeg putnika Zračne luke Franjo Tuđman (13,15 sati, Zračna luka Franjo Tuđman - Putnički terminal).

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) na sjednici svog Turističkog vijeća i Sabora raspravit će prijedloge o dodjeli de minimis potpora za razvoj turističkog sektora za 2018. te potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima, kao i širenje mreže predstavništva HTZ-a u svijetu te Godišnjeg programa rada i financijskog plana za 2018. (14,30 sati izjave za medije; 15,00 sati početak sjednice Sabora HTZ-a, hotel Westin, Kršnjavoga 1).

SPLIT - Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak istaknuo je u razgovoru za Hinu da se splitsko brodogradilište preorijentiralo na proizvodnju kruzera i vojnih brodova umjesto tankera koji su se ranije gradili te vjeruje kako će 2018. za kompaniju biti godina ugovaranja novih poslova. "U tijeku su brojni pregovori i vjerujem kako bi 2018. trebala biti godina ugovaranja novih poslova za Brodosplit," rekao je, najavivši da će u 2017. DIV grupacija ostvariti konsolidiranu dobit od minimalno pet milijuna eura.

ZAGREB - Gospodarski servis Hine objavit će prilog s ekonomskim stručnjacima o tome što je obilježilo gospodarstvo u 2017. godini, te kronologiju krize u Agrokoru.

20. travanj 2024 04:58