Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

18. Prosinac 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za ponedjeljak, 18. prosinca:

ZAGREB - Izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske predat će Betlehemsko svjetlo mira predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću,  koji će se tom prilikom obratiti nazočnima (14 sati, Hrvatski sabor (predvorje Sabornice), Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Radni doručak s novim vodstvom HNS-a na kojem će na aktualna pitanja odgovarati novoizabrani dužnosnici stranke - predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, potpredsjednica HNS-a Marija Puh i načelnik Općine Pirovac u drugom mandatu Ivan Gulam (10 sati, Kneza Mislava 8)Izjave za medije predviđene su nakon radnog doručka.

ZAGREB - Konferencija za novinare Kluba zastupnika Most-a nezavisnih lista na temu "Zašto se ignoriraju zakoni važni za hrvatske liječnike i zdravstvene djelatnike?“(10 sati, dvorana ‘Ivan Kukuljević‘, Trg Svetog Marka 6). Na konferenciji će sudjelovati Ines Strenja-Linić, Božo Petrov i Ivan Bekavac.

ZAGREB - Konferencija za novinare Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pod nazivom "Energetska obnova zgrada javnog sektora", čiji je cilj upoznati javnost sa kriterijima i uvjetima koje je potrebno ispuniti kako bi potencijalni prijavitelji mogli energetski obnoviti svoje zgrade (9,30 sati, hotel ‘International‘, Miramarska 24). Sudionicima konferencije u uvodnom izlaganju obratit će se potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ivo Miletić.

ZAGREB - Konferencija za novinare u Ministarstvu zdravstva na kojoj će biti predstavljen projekt suradnje Bavarske i Hrvatske u području studija medicine (10,30 sati, Ksaver 200 a). Ministar zdravstva Milan Kujundžić primit će izaslanstvo uprave bavarske Regiomed-Kliniken i Medicinskog fakulteta u Splitu, vezano uz njihovu suradnju, a radi se o jedinstvenom konceptu integriranih studija na europskoj razini, kroz koju svake godine 30-40 studenata iz Bavarske upisuje Medicinski fakultet u Splitu. Također je predviđeno da i hrvatski studenti, specijalizanti i specijalisti provedu dio edukacijskog procesa u bavarskim bolnicama, te da profesori sa sveučilišta u Splitu sudjeluju u nastavi na Regiomed klinici.

ZAGREB - U povodu međunarodnog dana migranata Centar za mirovne studije predstavit će istraživanje o diskriminacijskim i ksenofobnim stavovima u Hrvatskoj  pod nazivom"Koliko je hrvatsko društvo otvoreno prema strancima?" (10 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112). Istraživanje se bavi utvrđivanjem stavova stanovnika Hrvatske o multikulturalizmu, useljavanju stranaca i ksenofobiji, a provela ga je agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Ipsos d.o.o. na reprezentativnom uzorku te je istovjetno istraživanju rasizma i ksenofobije u Hrvatskoj iz 2013. godine. Istraživanje će predstaviti Sara Lalić iz Centra za mirovne studije i Mirna Cvitan iz Ipsosa d.o.o.

ZAGREB - Udruga ‘Skribonauti‘ organizira okrugli stol "Zatvor(eni) - umjetnički pogon - umjetnički i kulturni programi u zatvorima i kaznionicama" (14 sati, dvorana ‘Muller‘ kina Europa, Varšavska 3).  Okrugli stol se organizira u sklopu projekta "Kreativni zatvori” te će se na njemu predstaviti kulturni i umjetnički programi koji su se kroz 2017. odvijali u zatvorima i kaznionicama u Lipovici i Požegi, te zatvorima Karlovcu i Remetincu. Cilj je okruglog stola predstaviti modele, metode i oblike umjetničkog i kulturnog rada u zatvorskom sustavu, te otvoriti diskusiju o razvoju postojećih modela suradnje između umjetnika i kulturnih radnika i zatvorenika, te o mogućnostima njihove implementacije u drugim kaznenim i odgojnim zavodima.

Gospodarstvo:

VUKOVAR - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić posjetit će Vukovarsko-srijemsku županiju, gdje će na sastanku sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem razgovarati o aktualnim gospodarskim temama. Nakon sastanka, koji počinje u 10.30 u zgradi Vukovarsko–srijemske županije, potpredsjednica će posjetiti tvrtku Spačva i sastati se s predstavnicima drvoprerađivača s područja te županije. Po završetku sastanka, oko 12.35 sati, obići će pogon tvrtke Spačva i pustiti u rad novi furnirski nož. Izjave za medije predviđene su u 13.00 sati nakon obilaska pogona Spačve, a fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka kao i obilazak pogona.

ZAGREB - Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljeni pobjednici Startup Factory Zagreb programa, a četirima timovima će za najbolja smart city rješenja ukupno biti dodijeljeno 100 tisuća eura. Pobjedničkim timovima pripast će i nagrade partnera (10,00 sati, Tehnološki park Razvojne agencije Zagreb, Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15, 12. paviljon, 1. kat).

SPLIT - Prvi put u povijesti Jadrolinija će u jednoj kalendarskoj godini prevesti 12 milijuna putnika, a Gradska luka Split dočekat će svog 5-milijuntog putnika u 2017. godini. Događaju će prisustvovati državna tajnica za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta i ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović (13,15 sati, Vez br. 20, Gradska luka Split).

ZAGREB - Proslava 25 godina Hrvatske turističke zajednice (19,00 sati, Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23).

20. travanj 2024 22:49