Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

06. Prosinac 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za srijedu, 6. prosinca:

ZAGREB – Hrvatski sabor u srijedu će nastaviti sjednicu dopunom dnevnog reda i potom raspravom o prijedlogu dopune Zakona o prikupljanju podataka po osiguranicima o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja. Dopuna bi trebala povećati povezanost podataka po osiguranicima s pripadnim podacima o uplati obveznog doprinosa za mirovinska osiguranja i tako ubrzati prosljeđivanje sredstava na osobne račune u izabrane obvezne mirovinske fondove. Na dnevnom redu u srijedu je i potvrđivanje dva ugovora o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, s Bosnom i Hercegovinom i s Litvom, kao i potvrđivanje ugovora Hrvatske i BiH o europskom partnerstvu (9.30 sati, Trg sv. Marka 6).

OPATIJA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Grada Opatije Ivom Dujmićem (u 8.45 sati (Konferencijski park 25/7, Viktora Cara Emina 6) i nakon toga (u 9.05 sati) s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom. Sastancima će nazočiti i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Plenković se s njima sastaje prije početka Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, koju će otvoriti. Konferencija, na kojoj će se predstaviti vizija razvoja i značaja  hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, dio je proslave Dana pomoraca, koji se tradicionalno obilježava na blagdan Svetoga Nikole.

ZAGREB - Konferencija za novinare Udruge Žene u Domovinskom ratu - žrtve ratnog zločina seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu, na kojoj će upozoriti i ukazati na propuste i nerad glede pomoći žrtvama i kažnjavanju ratnih zločinaca (12,30 sati, prostorije Udruge Žene u Domovinskom ratu, Ilica 28). Obratit će se DORH-u, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu unutarnjih poslova i civilnom društvu. Govorit će Jadranka Cigelj (žrtva iz BiH) i predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, Snježana Maljak (žrtva iz Vukovara) iz Zaklade Sunčica,  Đurđica Pankas (žrtva iz Vukovara) i Verica Martinovic (žrtva iz Vukovara).

ZAGREB - Privrednikova tribina „Polemike oko karaktera Domovinskog rata“ (18 sati,  Privrednikovom dom, Preradovićeva 18, I. kat), na kojoj će govoriti povjesničari Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Klasić, te odvjetnik Anto Nobilo i general Hrvatske vojske Pavao Miljavac.

ZAGREB - Okrugli stol "Dvadeset godina hrvatskog stvarnopravnog uređenja - stanje i perspektive" (10 sati, velika dvorana Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,   Trg N. Š. Zrinskog 11). Uvodna predavanja održat će prof. emeritus Nikola Gavella, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec, profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu Tatjana Josipović i Hano Ernst i odvjetnica Sanja Porobija.ZAGREB - Okrugli stol u organizaciji GLAS-a na temu pravosuđa, pod nazivom: "Kako do boljeg rada sudova?" (10,30 sati u Chilloutki, Ilica 15, 1. kat, iznad Kraša) na kojem će govoriti odvjetnica Jelena Batarelo, profesor prava, poduzetnik i publicist Goran Vojković, novinarka Ana Raić Knežević te pravnik i političar Peđa Grbin.

ZAGREB - Konferencija za novinare o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj za projekt "Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Odsjek u Petrinji" (11,30 sati, Vijećnica Učiteljskog fakuteta, Savska 77). Na konferenciji će sudjelovati rektor Damir Boras, dekan Ivan Prskalo i prodekan Marko Badrić.

ZAGREB - U povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća, Hrvatsko torakalno društvo Toraks u suradnji s Udrugom za pomoć oboljelima od raka pluća "Jedra" i Koalicijom udruga u zdravstvu (KUZ) organizira javnu tribinu "Borba s rakom pluća - jesmo li pobijedili?" (11,30 sati, Hrvatsko torakalno društvo "Toraks", Dukljaninova 3). O problemu raka pluća u Hrvatskoj govorit će akademik Miroslav Samaržija,  Marko Jakopović, Sven Seiwerth, Sandra Karabatić, i Ivica Belina.

SPLIT - Sjednica splitskog Gradskog vijeća (9 sati, vijećnica Gradske uprave, Obala kneza Branimira 17/II). U prvom dijelu sjednice u srijedu na dnevnom su redu, između ostalog - Prijedlog proračuna za 2018. godinu, te Prijedlog odluke o unutarnjem preustroju Gradske uprave Splita. Drugi dio sjednice splitskog Gradskog vijeća, održat će se, kako je najavljeno u pozivu, 12. prosinca.

Gospodarstvo:

ZAGREB - U organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj i Hrvatske udruga poslodavaca održat će se konferencija "Equity ulaganja: Kreiranje vrijednosti i korporativna transformacija". Cilj konferencije je aktualizirati najčešće izazove s kojima se susreću poduzetnici u svakodnevnom poslovanju, s naglaskom na korporativnu transformaciju, generacijsku sukcesiju, alternativne izvore financiranja i inovacije kao faktor uspješnosti (9,30 sati, Matis Absolut Loungeu, Trg Stjepana Radića 3).

OPATIJA - U sklopu proslave Dana pomoraca koji se svake godine tradicionalno obilježava na dan Svetog Nikole, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organizira konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, na kojoj će biti predstavljena vizija razvoja i značaja hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Konferenciju otvara predsjednik Vlade Andrej Plenković. Na konferenciji će biti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cappelli (10,00 sati, Konferencijski park 25/7, Viktora Cara Emina 6, dvorana na 1. katu).

21. travanj 2024 00:31