Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

05. Prosinac 2017.

Najavljujemo najvažnije događaj iz politike i gospodarstva za utorak, 5. prosinca:

ZAGREB - Nastavak 6. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).  Konačni prijedlozi zakona o reviziji te o izmjenama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila teme su o kojima će zastupnici raspravljati. Novi zakon o reviziji, koji se donosi u redovitoj proceduri, dakle u dva čitanja, predviđa da će nadležno tijelo za nadzor revizorskih društava i ovlaštenih revizora postati Ministarstvo financija, Odbor za javni nadzor revizije prestat će s radom, a Hrvatska revizorska komora više neće imati nadzornu ulogu. Između dvaju saborskih čitanja predloženi je zakon doživio određene promjene, pa je sada propisana obveza ugovaranja zakonske revizije s najmanje dva međusobno neovisna revizorska društva za subjekte od javnog interesa koji su, sukladno zakonskim kriterijima, prepoznati kao subjekti od sistemske važnosti. Izmjenama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, za koje Vlada od Sabora traži hitnu proceduru, od iduće bi godine trebala pojeftiniti rabljena vozila.

ZAGREB - Svečano predstavljanje rezultata provedbe i zatvaranje Novoga međunarodnog projekta stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače – NEWFELPRO (10 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Velika dvorana, Donje Svetice 38). Cilj NEWFELPRO-a bio je potpora znanstvenicima u provođenju kvalitetnih projekata, izgradnji međunarodnih mreža te promociji hrvatske znanosti u svijetu. Ukupno je financirano 76 projekata domaćih i inozemnih znanstvenika, ukupne vrijednosti oko 6,1 milijun eura. Rezultate projekta koji je financiran sredstvima Europske unije preko Okvirnoga programa za istraživanje i inovacije za razdoblje 2007. – 2013., predstavit će ministrica znanosti i obrazovanja, dr. Blaženka Divjak i državni tajnik dr. Tome Antičić.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić otvorit će konferenciju „ESF – Snaga razvoja“ u povodu proslave 60 godina Europskoga socijalnog fonda u Europskoj uniji i 10 godina u Republici Hrvatskoj.  Događanje, u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, zajednički s predstavnicima Europske komisije, predstavit će ESF kao bitan kotač u mehanizmu dosadašnjeg i budućeg razvoja u području zapošljavanja, socijalnog uključivanja, obrazovanja i dobrog upravljanja. Cilj Europskoga socijalnog fonda je smanjenje razlika u životnom standardu građana kroz promicanje ekonomske i socijalne kohezije (14,30 sati, prostor Državnog arhiva, Trg Marka Marulića).

ZAGREB - Na dan obilježavanja Međunarodnog dana volontera Svečana sjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva te svečana dodjela Državne nagrade za volontiranje u 2017. (13 sati, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dvorana, 11. kat) Trg Nevenke Topalušić 1). Nagrade će dobitnicima uručiti ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gospođa Nada Murganić, uz državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marina Strmotu. Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja predstavit će dobitnike i obrazložiti nagrade. Državna nagrada za volontiranje u 2017. godini dodjeljuje se za najznačajnije provedene aktivnosti pojedinaca i pravnih osoba u volonterskom radu i organiziranju volontiranja. Nagrada se dodjeljuje od 2007. i najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti.

ZAGREB -  Stručni skup ‘‘Značaj konzumacije alkohola na sigurnost cestovnog prometa‘‘  (11 sati, Fakultet prometnih znanosti, Vukelićeva 4). Organizator skupa je udruga Sigurnost u prometu u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Fakultetom prometnih znanosti. U razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Ove je godine naglasak stavljen na promicanje nepijenja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti.

ZAGREB - Zaklada ‘Adris‘ priređuje svečanost u povodu dodjele donacija i stipendija. Dobitnicima donacija i stipendija, predstavnicima Zakladnika, te članovima Uprave i Vijeća Zaklade ‘Adris‘ na svečanosti će se pridružiti i mnogobrojni uglednici, a prigodnim riječima okupljenima će se obratiti predsjednik Uprave ‘Adris‘ grupe Ante Vlahović, predsjednik Uprave Zaklade ‘Adris‘, Korado Korlević, te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić (12 sati, Preporodna dvorana HAZU-a, Opatička 18).

ZAGREB - Predstavljanje zahtjeva Koalicije udruga u zdravstvu za bolji pristup zdravlju u 2018. godini i javna rasprava  „Pristup zdravlju – pravo ili milost?“  (10  do 12 sati, dvorana Müller, kino Europa, Varšavska 3). Uvodno će fovoriti Ivica Belina, Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Antonija Ivančan, Katedra za europsko javno pravo, Pravni fakultet u Zagrebu, dr. Ana Bobinac, Sveučilište u Rijeci, autorica izvještaja o javnim politikama u zdravstvu „Pristup zdravstvenim uslugama“, dr. Aleksandar Džakula, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar.

ZAGREB - Sjednica Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT) (11 sati, HRT, objekt B – 30, 1. kat, dvorana 107 a, Prisavlje 3).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Konferencija Jutarnjeg lista, Hrvatske udruge banaka i Hrvatske udruge poslodavaca "Razdoblje niskih kamatnih stopa", na kojem bi uvodne govore trebali održati guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i potpredsjednica Vlade Martina Dalić (10,00 sati, sjedište HUP-a, Radnička cesta 52/1).

ZAGREB – JANAF organizira 3. međunarodnu energetsko–naftnu konferenciju pod naslovom "Energetske strategije – izazovi za naftne kompanije" koja će okupiti više od 200 hrvatskih i međunarodnih predstavnika gospodarskoga, stručnog, strukovnog i znanstvenog života te članova diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj. Po najavi organizatora, konferenciju će otvoriti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a okupljene će pozdraviti ministar državne imovine Goran Marić te predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević (10,00 sati, Hotel International, Miramarska 24).

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) organizira sastanak za novinare u vezi novog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, koji stupa na snagu 7. prosinca ove godine, a za čiju je provedbu AZTN nadležan. Na sastanku će govoriti predsjednik AZTN-a Mladen Cerovac te njegova zamjenica Vesna Patrlj, koja je ujedno bila članica radne skupine za izradu tog zakona (11,00 sati, Zagrepčanka, Savska 41, 14. kat).

OSIJEK - Poslovni tjednik Lider u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizira konferenciju Ruralni razvoj - uloga u lancu proizvodnje hrane, koja bi trebala ponuditi neke odgovore o tome kako potaknuti veću poljoprivrednu proizvodnju, udruživanje te suradnju poljoprivrednika i prehrambene industrije. Po najavi organizatora, konferenciju će otvoriti ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (10,00 sati, Hotel Osijek, Šamačka 4).

RIJEKA - Druženje za novinare u povodu 70. godišnjice osnutka Jadrolinije, najvećeg hrvatskog putničkog brodara. Predsjednik uprave David Sopta osvrnut će se na ovogodišnje rezultate, značaj i ulogu Jadrolinije te planove za budućnost, a bit će na raspolaganju i za izjave (10,00 sati, Riječka luka, brod Marko Polo).

19. travanj 2024 06:51