Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

04. Prosinac 2017.

Najavljujemo najvažnije događaj iz politike i gospodarstva za ponedjeljak, 4. prosinca:

ZAGREB - Svečana konferencija Hrvatski kvalifikacijski okvir - prilika za kvalitetnu provedbu cjelovite reforme obrazovanja, koju već treću godinu u nizu organizira Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se u Hotelu Westin Zagreb. Sudionike će pozdraviti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, a uvodno će govoriti predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala Ružica Beljo Lučić. Sudionici konferencije, predstavnici obrazovnog sektora i tržišta rada, svojim će izlaganjima potaknuti raspravu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i ulaganju u ljudske potencijale (9,30 sati, Hotel Westin Zagreb, Ul. Izidora Kršnjavog 1).

ZAGREB - U povodu obilježavanja 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, i 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, u Hrvatskom saboru održat će se okrugli stol o temi: "Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici" u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Pokrovitelj stručnog skupa je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a u središtu rasprave bit će iskustva osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, te djelatnika u sustavu institucionalne skrbi u prelasku s institucionalne skrbi na život u zajednici (10 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, dvorana "Ivan Mažuranić").

ZAGREB - Svečano obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), održat će se u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog"  (15 sati, Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski", Trg Stjepana Radića 4). Svečanosti proslave 71. rođendana ustanove URIHO-a nazočit će, uz ostale, i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Već od 15 sati počet će izložba kreativnih radova i predstavljanje udruga osoba s invaliditetom, a u 16 sati održat će se okrugli stol na temu "Sport i zdravlje" gdje će biti dodijeljena priznanja Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom. Potom, u 18 sati, slijedi koncert i dodjela povelja "Ivančica".

ZAGREB - Nastavak 6. sjednice zagrebačke Gradske skupštine. Na dnevnom redu je 31 točka, među ostalim Prijedlog o sklapanju ugovora o zamjeni nekretnina (Kavana Corso), Prijedlog o subvenciji kamata za kupnju stanova u naselju Podbrežje za stambeno zbrinjavanje znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu, Prijedlog odluke o kupnji stanova po modelu zagrebačke stanogradnje, Konačni prijedlog Izmjena i dopuna donošenja Prostornog plana Grada Zagreba te Prijedlog zaključka (inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara) Kluba gradskih zastupnika "Neovisni za Hrvatsku" (9 sati, Stara gradska vijećnica, dvorana A, Ćirilometodska 5/I).

ZAGREB - Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) priređuje okrugli stol "Mogu li svi dobiti skupe lijekove? Od Spinraze do drugih inovativnih lijekova". O temi će govoriti: ministar zdravstva Milan Kujundžić, predstojnica Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb Ervina Bilić, voditelj Jedinice za intenzivnu njegu Klinike za Pedijatriju KBC Zagreb Milivoj Novak, pedijatar Ivan Lehman iz Zavoda za neuropedijatriju na KBC-u Zagreb, internist i hematolog Boris Labar te Ana Alapić iz udruge "Kolibrići" (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2, velika dvorana).

OPATIJA - Svečana dodjela priznanja  za poduhvate spašavanja ljudi i imovine na moru 53. Plave vrpce Vjesnika (18 sati, Hotel Royal)

Gospodarstvo:

ZAGREB - Večernji list i Poslovni dnevnik dodijelit će titule "gospodarstvenik" i "gospodarski događaj godine" te proglasiti najbolje male i srednje poduzetnike u 2017. godini u sklopu projekta Poslovni uzlet. Na Izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine sudjelovat će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Nominirani gospodarstvenici su Željko Kukurin, Robert i Silvio Kutić, Željko Pavlin, Marko Pipunić i Mate Rimac, a gospodarski događaji - donošenje i provedba Lex Agrokor, pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje EU sredstava za Pelješki most i rezultati turističke sezone. Uz dodjelu, održat će se i rasprava o perspektivama razvoja hrvatskog gospodarstva. Uz premijera Plenkovića na skupu će sudjelovati Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko Marić, ministar financija, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar turizma Gari Cappelli. (10,00 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva ulica 1).

ZAGREB - "Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku" - naziv je međunarodne konferencije koju, u partnerstvu s Hrvatskom narodnom bankom te u suradnji s Predstavništvom Europske komisije, organizira Ured za informiranje Europskog parlamenta. Uvodne govore, kako je najavljeno, održat će guverner HNB-a Boris Vujčić i ministar financija Zdravko Marić (9,30 sati, HNB, Trg hrvatskih velikana 3).

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca predstavit će rezultate godišnjih istraživanja "HUP Skor" i "Poslovna očekivanja Hrvatske za 2018." (12,00 sati, Kongresni centar Forum, Radnička cesta 50).

 

21. travanj 2024 10:29