Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

01. Prosinac 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja iz politike i gospodarstva za petak, 1. prosinca:

OSIJEK – Vlada će u Osijeku održati sjednicu na kojoj će glavnina točaka dnevnoga reda biti posvećena poticanju razvoja tog grada i Osječko-baranjske županije. Vlada bi trebala donijeti zaključke vezano uz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, financiranje nabave angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenaca za Klinički bolnički centar Osijek, rješavanje problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode "Kopački rit" te realizaciju rekonstrukcije prometnica. Osim toga, Vlada bi trebala usvojiti i zaključke vezane za dovršetak izgradnje osječkog Sveučilišnog kampusa, za izgradnju IT parka u Osijeku, te za projekt uspostave Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Donijet će i uredbu o osnivanju Arheološkog muzeja i odluke o darovanju državnih nekretnina, među ostalim, u svrhu stambenog zbrinjavanja građana slabijeg imovnog stanja. Na dnevnom su redu i izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju kao i konačni prijedlog zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (11 sati, zgrada Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 2).

- Po završetku vladine sjednice bit će potpisan niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju za projekte iz područja prometa i infrastrukture, gospodarstva, poduzetništva i obrta, zaštite okoliša i energetike, uprave i regionalnog razvoja. Također, potpisat će se i niz ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u drugim slavonskim županijama. Bit će uručeno i prvih 40 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za Program zapošljavanja žena "Zaželi", nakon čega su predviđene izjave za novinare

- U prigodi obilježavanja Dana Grada Osijeka, premijer Plenković sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku (15,30 sati).

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavit će raspravu o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koje oporba i dio javnosti zove ‘lex šerif‘. Oporbenim kritikama unatoč, iz resornog Ministarstva uprave ustrajavaju da se radi o izmjenama koje jačaju ulogu predstavničkog tijela i osiguravaju stabilnost za provođenje projekata, prije svih EU-projekata. Između dvaju saborskih čitanja zakon je doživio određene promjene, a najvažnija je da referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika i župana sada može predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti samo na zahtjev 20 posto birača (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Zastupnici Kluba SDP-a i HSS-a održat će konferenciju za novinare na temu "Aktualna politička situacija – politička kupovina zastupnika u Zagrebačkoj županiji". Govorit će Mihael Zmajlović iz SDP-a, Krešo Beljak iz HSS-a i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (12 sati, dvorana Ivana Kukuljevića Hrvatskoga sabora).

ZAGREB – Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i devete godišnjice djelovanja Zaklade Čujem, Vjerujem, Vidim. Na događaju će biti predstavljena ostvarenja Zaklade u 2017. i uručene zahvalnice donatorima i suradnicima koji su dali doprinos u ostvarenju svrhe Zaklade, omogućavanjem pristupa literaturi slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak te pomoć mladim osobama s invaliditetom u obrazovanju. Također će biti uručena i prijenosna računala učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom (11 sati, prostorije Zaklade, ulica Andrije Medulića 16).

ZAGREB - Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva održat će svečanu dodjelu godišnjih nagrada za volonterstvo pod nazivom ‘Otisak srca‘ te nagrade za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici u suradnji s Europskom zakladom za razvoj filantropije i društvenog razvoja. Temeljem natječaja, kojeg Nacionalna zaklada kontinuirano raspisuje za nagradu usmjerenu poticanju aktivnosti razvoja volonterstva među djecom i mladima, ove godine će se dodijeliti 15 nagrada u iznosu po 10.000 kuna školama koje svoje volonterske inicijative i modele razvijaju u školama na području Hrvatske. Ujedno, u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj dodijelit će se i nagrada za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom ‘Dobrota nas veže i spaja‘ koju su osmislili učenici pet zadarskih škola (11 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB - Predstavljanje kampanje pod sloganom: „Razlike nisu prepreke. Za društvo bez diskriminacije“ kojom Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, zajedno sa svojim partnerima – želi dati svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji s Uredom pučke pravobraniteljice i Centrom za mirovne studije od siječnja 2016. provodi projekt pod nazivom „Mind the Gap – Mjerenje nejednakosti u Republici Hrvatskoj“. Projekt je obuhvaćao čitav niz različitih aktivnosti kako s ciljem unapređenja postojećih praksi mjerenja nejednakosti, tako i s krajnjim ciljem smanjivanja društvenih nejednakosti i diskriminacije. Kao završnica projekta, planirana je medijska kampanja s ciljem jačanja osjetljivosti naših građana na osobe različite etničke, rasne i nacionalne pripadnosti. Vrijeme trajanja kampanje povezano je i sa skorim obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca kojim se obilježava godišnjica potpisivanja Opće deklaracije o ljudskim pravima – dokumenta koji se danas smatra međunarodnim običajnim pravom u kontekstu zaštite temeljnih ljudskih prava (12 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/1).

ZAGREB - Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Novosti u oftalmologiji“. Simpozij će biti organiziran u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti i Specijalne bolnice za oftalmologiju „Svjetlost“, Klinike za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Poznato je da je proteklih 10-ak godina došlo je do velikog napretka u mogućnostima liječenja bolesti oka, kako konzervativnim pristupom tako i kirurgijom oka. Uvelike je tome pridonio napredak tehnologije kojom se vrše operacije oka, te pronalazak novih lijekova koji se koriste u dosad neizlječivih bolesti. Do svih tih pozitivnih promjena ne bi došlo bez predanoga znanstveno-istraživačkog rada iz čijih se rezultata stvaraju novi lijekovi i nove tehnologije. Predavanja će održati međunarodni stručnjaci: Jesper Hjortdal, voditelj Klinike za Oftalmologiju iz Aachena (Danska), Thomas Fuschsluger, potpredsjednik Europskog udruženja za istraživanja oka iz Erlangena (Njemačka), Junko Hori, voditeljica Oftalmološke klinike iz Tokia (Japan), Carolina Arancibia, voditeljica Odsjeka za translacijsku medicinu pri Oxfordskom Sveučilištu (Engleska), te hrvatski i slovenski oftalmolozi (12 sati, velika dvorana Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11).

ZAGREB – Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod održat će konferenciju za novinare o rezultati izjašnjavanja u osnovnim i srednjim školama pod nazivom - „Hoće li zaposlenici u javnim službama dobiti novi kolektivni ugovor?“. Govorit će Biljana Pavelić, predsjednica ŽV srednjih škola Grada Zagreba i Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod (11,30 sati, Sjedište Sindikata Preporod, Šubićeva 42).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Korejsko-hrvatski Business Forum 2017. posvećen je novim trendovima i mogućnostima u u turizmu. Uvodne govore održat će predsjednik Hrvatsko-korejskog Business Cluba Zoran Horvat, veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Park Won-sup te pomoćnik ministra turizam Robert Pende (9,30 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

25. travanj 2024 20:55