Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

29. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje iz politike i gospodarstva za srijedu, 29. studenoga:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati).

ZAGREB - U Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti riječi o imenovanju bivšeg premijera Zorana Milanoića Diplomatskog vijeća Škole i o studijskom programu Održivog razvoja i međunarodnih odnosa (11 sati, Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, ulazak iz Domobranske ulice u sklopu kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Filipa Vukasovića 1, I. kat, dvorana 113).

ZAGREB - Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, odmah nakon izricanja presude MKSJ-a u predmetu Prlić i drugi održat će konferenciju za novinare / tribinu: “Nasljeđe MKSJ-a u svjetlu presude Prliću i drugima”. Na tribini će govoriti politički analitičar Žarko Puhovski, voditeljica  Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič i članica pravnog tima Documente  (13 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112 c).

ZAGREB - Potpisivanje sporazuma o suradnji Ministarstva obrane RH s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama u Republici Hrvatskoj. U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića sporazume će potpisati zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Slavko Barić. Sporazumima se definiraju načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana (11 sati na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", Ilica 256b).

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić održat će konferenciju za novinare na temu: Akti gradonačelnika  (11 sati, u zgradi Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1 dvorana 272),

ZAGREB - Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svečano će biti predstavljen projekt Znanstvenog centra izvrsnosti „Reproduktivna i regenerativna medicina – istraživanja novih platformi i potencijala”. Taj će projekt, kako je najavljeno, omogućiti otkrivanje novih molekularnih mehanizama bolesti u području reproduktivne i regenerativne medicine kreiranjem inovativnih znanstvenih i medicinskih alata, postupaka i proizvoda, a usporedo povećati kompetitivnost znanstvenika kao i gospodarstvenu kompetitivnost Hrvatske u sektoru farmaceutike i zdravstva. Projekt ukupne vrijednosti 5 milijuna eura je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te Kohezijskog fonda (14,30 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3, Zagreb, u Biološkoj dvorani).

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održat će sjednicu, a na dnevnom redu je među ostalim predmet zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (10 sati Ulica kneza Mutimira 5/I.

ZAGREB - Međunarodna konferencija pod nazivom "Nasilje u obitelji i rodno utemeljeno nasilje - Poduzmimo korake za život bez nasilja" koju Centar za žene žrtve rata – ROSA organizira s još šest organizacija iz Slovenije, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva (AIRE Centar, London; Udruženje Centar Dinamika, Ruse; ISA Institut Društvo SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, Udruženje centara za socijalni rad, Slovenija; B2 Ltd iz Ljubljane). Na konferenciji će se govoriti o važnosti ratifikacije i primjene Istanbulske konvencije; o različitim oblicima rodno utemeljenog nasilja uključivši partnersko nasilje protiv žena, o trgovanju ženama, nasilju prema azilantkinjama,  seksualnom zlostavljanju u mirnodopsko vijeme kao i u ratu,  o statusu osoba koje su preživjele ratno nasilje (15 sati, Hotel Dubrovnik).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) na konferenciji za novinare objavit će prvu procjenu tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treće tromjesečje 2017. godine, realne stope rasta prema kategorijama izdataka i područjima djelatnosti. Podatke će predstaviti ravnatelj DZS-a Marko Krištof (11,00 sati, DZS, Ilica 3).

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavit će rezultate projekta "Jačanje administrativnih kapaciteta u sustavu javne nabave RH s naglaskom na kriterij ekonomski najpovoljnije ponude". Na konferenciji će biti predstavljena i analiza stanja u sustavu javne nabave i korištenja ekonomski najpovoljnije ponude (ENP) u postupcima javne nabave u Hrvatskoj (10,30 sati, Hotel International, Miramarska cesta 24).

19. travanj 2024 15:20