Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

28. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 28. studenog:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Suprotno uobičajenoj praksi, Hrvatski sabor plenarno zasjedanje ovoga tjedna započinje već u utorak raspravom o prijedlogu Zakona o Agenciji za mobilnost i  programe EU-a, pred zastupnicima je opsežan dnevni red, a najavljena je i sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji bi svojim zaključkom trebao odrediti sudbinu istražnog povjerenstva za Agrokor. Na ovotjednom saborskom dnevnom redu pred zastupnicima će se u drugom čitanju naći i Zakon o hrvatskim braniteljima, zakoni o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Zakon o reviziji i dr.

ZAGREB - Konferencija za novinare ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline sa suradnicima na temu izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku (11 sati, sjedište Ministarstva unutarnjih poslova, Savska cesta 39). Mediji u MUP trebaju doći najkasnije do 10,45 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Andrije Mikulića o 6. sjednici Skupštine, koja će se održati u četvrtak, 30. studenoga (11 sati, dvorana Kaptol, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavit će rang listu studenata koji su ostvarili pravo na STEM stipendiju, koje se dodjeljuju prvi put, a tom prilikom će izjave za medije, uz ministricu, dati i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (11 sati, Multimedijalna dvorana Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put i to u potpunosti automatiziranim postupkom dodjeljuje 3.400 stipendija u STEM područjima znanosti. Dodjeljivanje stipendija u STEM području bit će u potpunosti automatizirano u skladu sa zahtjevima eGovernmenta na način da će Ministarstvo prepoznati studente koji imaju pravo na ovaj vid potpore te ih automatski obavijestiti da svoje pravo mogu ostvariti. Ministarstvo je iz strukturnih fondova Europske unije u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020."osiguralo sredstva za 8.000 novih stipendija godišnje u visokom obrazovanju, među kojima 4.600 dodatnih socio-ekonomskih stipendija i po prvi put 3.400 stipendija u STEM područjima znanosti (ukupno 40.000 dodatnih stipendija u petogodišnjem razdoblju).

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu organizira skup Sveučilišni dan kvalitete čiji je cilj razmjena iskustava u procesima sustava osiguravanja kvalitete i poticanje svih dionika na zajednički dijalog o kulturi kvalitete na Sveučilištu, ali i na nacionalnoj razini (10 sati, Trg Republike Hrvatske 14). Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i prorektorice za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu Ivane Čuković-Bagić, organizatori očekuju se da će sudionicima skupa obratiti ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

ZAGREB - U sklopu okruglog stola "Zdravlje na vagi" čiji je cilj razbiti mnogobrojne mitove i predrasude o pretilosti te pojasniti što je to cjelovit pristup zdravlju, bit će predstavljen pilot projekt "Zdravlje u svakoj veličini tijela" koji se održava u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu ((10 sati, knjižnica Bogdana Ogrizovića, P. Preradovića 5). O projektu će govoriti psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan Hrvoje Handl, psihoterapeutkinja, vanjska suradnica Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan Tončica Šiškov, nutricionistica u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan Maja Žanko i voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA Jelena Balabanić Mavrović. Ovim se projektom stručnoj i široj javnosti želi predstaviti novi pristup liječenju pretilosti koji naglašava emocionalne uzroke nezdravog odnosa prema hrani i tijelu, te je usmjeren kompulzivnom prejedanju kao dijagnozi mentalnog poremećaja.

19. travanj 2024 17:22