Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

09. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za četvrtak, 9. studenoga:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade (10 sati, Trg Sv. Marka 2). Vlada će na sjednici u četvrtak odbaciti zahtjev oporbenih zastupnika da joj se izglasa nepovjerenje zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor. Premijer Andrej Plenković u više je navrata nakon pokretanja pitanja povjerenja njegovoj Vladi poručio da će ta inicijativa završiti neuspjehom, kao i ranije oporbene inicijative za smjenom pojedinih ministara. "Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa… završi kao što su završile i dvije prethodne", rekao je Plenković koji računa na parlamentarnu većinu od 78 zastupnika. Na dnevnom redu sjednice Vlade je i prijedlog novog zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske kojim se predlaže da se prepolovi kriterij vrijednosti ulaganja, pa bi strateškom investicijom Vlada mogla proglasiti projekt čija je vrijednost minimalno 75 milijuna kuna, umjesto sadašnjih 150 milijuna kuna. Pred ministrima će biti i izmjene i dopune Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, zaključak o prihvaćanju Nacrta kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te za djelatnost socijalne skrbi, kao i imenovanju pregovaračkih odbora Vlade.

ZAGREB - "Tko se ne bi cijepio protiv raka", tema je konferencije za novinare u povodu 10. godina provedbe program cijepljenja protiv HPV-a u Zagrebu, (10,30 sati, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar", Mirogojska 16). Govorit će, među ostalima, predsjednik Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om Mihael Skerlev i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo. Cijepljenje je besplatno i u redovitom je godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice osmih razreda osnovne škole. Nakon konferencije za medije održat će se panel rasprava, u sklopu koje će stručnjaci govoriti o pozitivnim aspektima cijepljenja.

SLAVONSKI BROD - "Plinofikacija rafinerije u Bosanskom Brodu: malen korak za Ruse, velik korak za Brođane", tema je konferencije za novinare Zelene liste na kojoj će govoriti predsjednik Nenad Matić i Bloger i znanstvenik Petar Bašić (10 sati, Šetalište braće Radić 26, kod istočne mjerne postaje za mjerenje zagađenja).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Na konferenciji za novinare Agrokora ključne informacije vezane uz prijavu tražbina prezentirat će izvanredni povjerenik Ante Ramljak, glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge te savjetnik izvanrednog povjerenika za financije i strategiju Vladimir Bošnjak (12,00 sati, Agrokor, Trg Dražena Petrovića 3)

ZABOK - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisuje s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom i predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok. Tim će se ugovorom HŽ Infrastrukturi dodijeliti više od 614 milijuna kuna bespovratnih sredstava za modernizaciju i rekonstrukciju 24 kilometra željezničke pruge između Zaprešića i Zaboka, čime će se skratiti vrijeme trajanja putovanja te omogućiti uključivanje pruge u prigradski promet Grada Zagreba. (u 14,20 sati, željeznički kolodvor u Zaboku)

18. travanj 2024 13:07