Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

06. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za ponedjeljak 6. studenoga:

ZAGREB - Primopredaja i prezentacija inženjerijske opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj, kojoj će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes. Donirana oprema bit će raspoređena u postrojbe OS RH, Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu (12 sati, vojarna Croatia, ulaz Sarajevska 7, predstavnici medija  trebaju doći do 11,40 sati, a osiguran im je parking u vojarni).

GOSPIĆ - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nazočit će programu u sklopu kampanje "Manje oružja, manje tragedija". Preventivnim aktivnostima želi se potaknuti građane da iz svojih domova izbace oružje. Akcijom "Manje oružja, manje  tragedija"  želi se zloporabu oružja svesti na najmanju moguću mjeru (10 sati, Gradska sportska dvorana u Gospić).

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a (17 sati, Središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4).

ZAGREB - Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, čija je prva točka odluka o prijedlogu imenovanja novog predstavnika reprezentativnih sindikalnih središnjica u Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Razgovarat će se i o prijedlogu imenovanja novog predstavnika reprezentativnih sindikalnih središnjica u Upravno vijeće Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), Nacionalnom programu reformi te o Europskom stupu socijalnih prava. (13 sati, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78.  Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sjednice, nakon koje su moguće izjave za medije).

VODICE - Stručni skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova Hrvatske "Autonomija i odgovornost u rukovođenju i upravljanju srednjoškolske ustanove", kojeg organizira Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja od 6. do 8. studenog u Vodicama. Na početku stručnog skupa sudjelovat će ministrica znanosti i obrazovanja dr. Blaženka Divjak ( 9,30 sati, Hotel Olympia Sky, Ulica Ljudevita Gaja 6).

ZAGREB  - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i Centar za mirovne studije (CMS) će na konferenciji  "Upravljanje  javnim dobrima Republici Hrvatskoj" govoriti o kvaliteti i ishodima upravljanja javnim dobrima u RH. Bit će predstavljene tri studije - analiza energetskog sektora s fokusom na model upravljanja Hrvatskom elektroprivredom, analiza modela upravljanja Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje s fokusom na jednakost pristupa i kvalitete  zdravstvenih usluga te analiza sustava upravljanja vodama u RH. Bit će održane i dvije panel rasprave te plenarna rasprava o mogućnostima promjene modela upravljanja prema participativnijim i održivijim modelima (9 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Komemoracija u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) za poznatu novinarku Jasnu Babić, dugogodišnju članicu HND-a, dobitnicu Nagrade Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo za 1996. godinu te Nagrade za životno djelo Otokar Keršovani za 2016. godinu, (10 sati, Novinarski dom, HND, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Obilježavanje deset godina Objedinjenog hitnog bolničkog prijama u KBC-u Zagreb. Bolnički prijam KBC-a Zagreb djeluje kao centralni hitni prijam koji objedinjuje sve medicinske specijalnosti osim hitne psihijatrije i hitne pedijatrije, a uključuje dječju kirurgiju, oftalmologiju i otorinolaringologiju. Hitna služba u Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu organizirana je od 0 do 24 sata (11 sati, Klinički bolnički centar Zagreb, dvorana Hugo Botteri, Edukacijski centar Zapad,  Kišpatićeva 12).

VARAŽDIN - Na konferenciji za medije potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja i v.d. predsjednik HNS-a Predrag Štromar govorit će o javno privatnom partnerstvu, a osvrnut će se i na prozivke varaždinskog župana Radimira Čačića na račun HNS-a. Na konferenciji će biti i HNS-ovi saborski zastupnici iz Varaždinske županije i HNS-ovi načelnici i gradonačelnici te ostali dužnosnici stranke (15 sati, Rotary soba, Hotel Turist, Aleja kralja Zvonimira 1).

SISAK - Na konferenciji za medije članovi sindikata govorit će o INA-i, rezultatima poslovanja Rafinerije nafte Sisak u zadnjem razdoblju rada te o otkazu sindikalnom čelniku i koordinatoru Stožera za obranu sisačke Rafinerije Predragu Sekuliću (10 sati, sindikalne prostorije Sindikata Nova solidarnost, A. Kovačića 1, u sklopu rafinerije, preko puta Rafinerijskog doma).

SPLIT - U povodu tematske sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije o termoelektrani Peruća koja će početi u 11 sati, građanska inicijativa "Ne daj se, Cetino!" održat će prosvjed protiv termoelektrane. Iz inicijatiove poručuju da Cetinu i Peruću, najveći kapacitet pitke vode u Hrvatskoj, ne daju. Izrazili su nadu da će županijski vijećnici reći ne projektu TE Perući. Podsjećaju na argumente pojedinih znanstvenika i stručnjaka da je TE na Perući štetan projekt za rijeku Cetinu i život u njoj, kao i za gospodarstvo i hrvatsku energetiku. Peticiju premijeru i ministru zaštite okoliša i energetike protiv termoelektrane potpisalo je oko 22 tisuće ljudi (10 sati, ispred Doma za starije i nemoćne na Zenti u Splitu, Ivana pl. Zajca 2).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) organizira 16. međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza. Jedna od tema konferencije je i uloga razvojnih banaka u internacionalizaciji gospodarstva, a na tom će panelu, uz predstavnike HBOR-a, sudjelovati i predstavnici EIB-a, Bernske unije, KfW-a (razvojna banka Njemačke), ICO-a (razvojna banka Španjolske), BGK (razvojna banka Poljske) i SID-a (razvojna banka Slovenije). Konferenciju će, kako je najavljeno, uvodnim govorima otvoriti potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i savjetnik Predsjednice za gospodarstvo Marko Jurčić (10,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

LONDON - Na jednoj od najvažnijih svjetskih turističkih burzi World Travel Marketu (WTM) u Londonu i ove se godine, od 6. do 8. studenoga, među više od 5.500 izlagača iz više od 180 zemalja svijeta nalazi i Hrvatska, čiju turističku ponudu i poslovne mogućnosti tradicionalno predstavljaju Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i 30-ak drugih izlagača, tvrtki i turističkih zajednica. Na WTM-u će biti i ministra turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. Neke od ključnih tema WTM-a su održivi i ‘zeleni‘ razvoj turizma te s time povezana i pojava ‘overtourism‘ ili prekomjerni turizam, koji je ove godine eskalirao u nekim zemljama i u fobije od turizma, potom rastuća važnost hrane i gastro ponude u turizmu te jačanje utjecaja avio linija na destinacije. Organizatori očekuju više desetaka tisuća posjetitelja iz svijeta iz svih segmenata turističke i industrije putovanja, a svima je cilj dogovoriti što bolje poslove za iduću turističku godinu.

25. travanj 2024 06:48