Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

03. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 3. studenoga:

ZAGREB - Nakon dvije pripremne, saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor sastat će se na prvoj radnoj sjednici, a kao svjedoci pozvani su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegov otac Ante Todorić te prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić. Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) izvijestio je da Todorićima nisu uspjeli uručiti poziv na poznatim adresama, dok je Mesić potvrdio dolazak pred saborske istražitelje (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare, Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista najavio je predstaviti dokumentaciju koja dokazuje odgovornost visokih državnih dužnosnika za slučaj Agrokor o čemu će govoriti Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja (9 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U povodu Dana sveučilišta, sveučilišno izaslanstvo najprije će na groblju Mirogoj položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima (9,15 sati), a potom će se u auli Sveučilišta u Zagrebu održati svečana sjednica Senata (11 sati). Program svečane sjednice započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika, prisutnima će se obratiti i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izlaganjem na temu Sveučilište u Zagrebu na početku 349. akademske godine, a na svečanoj sjednici 15 profesora Sveučilišta u Zagrebu primit će počasno zvanje i titulu professor emeritus te će biti dodijeljene nagrade "Fran Bošnjaković“ i "Andrija Mohorovičić“ za 2017.. Na obilježavanju Dana Sveučilišta sudjelovat će i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Program obilježavanja Dana Sveučilišta  nastavit će se u 17 sati kad će se na svečanosti u auli Rektorata dodijeliti spomen medalje profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2016./2017.

RIJEKA - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sa suradnicima boravit će u Primorsko-goranskoj županiji. Tom prigodom, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će radni sastanak sa županom Zlatkom Komadinom i svim gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Županije(14 sati, Muzejski trg 1). Izjave za medije planirane su prije početka sastanka.

OSIJEK - Okrugli stol "Budućnost bez straha - demografska propitivanja" u organizaciji Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Osječko-baranjske županije (11 sati, HNK Osijek, Mala dvorana, Županijska 9).

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom najave Brkatog studenog na Štamparu i javno-zdravstvene akcije "Sve za Njega" s ciljem poticanja starijih muškaraca da kontroliraju svoju prostatu (14,30 sati, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Rockefellerova 4).

PERUŠIĆ - Na javnom izlaganju Studije utjecaja na okoliš hidroenergetskog sustava Kosinj nazočni predstavnici nositelja zahvata i ovlaštenici davat će odgovore i raspravljati o pitanjima koje tom prilikom postavi zainteresirana javnost. Predstavnici Zelene akcije i aktivisti koji će sudjelovati na javnom izlaganjuprotive se gradnji megalomanske hidrolektrane u kršu, što se, naglašavaju, pokazalo kao promašena investicija, ne samo u svijetu već i u Hrvatskoj,  na primjeru HE Lešće na rijeci Dobri. (10 sati, Općina Perušić-vijećnica, Trg popa Marka Mesića 2).

RIJEKA - Na regionalnoj konferenciji "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog", u sklopu projekta financiranog iz REC (Rights, Equality and Citizenship) programa Europske komisije, bit će riječi o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada, opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života. Prisutne će pozdraviti nositeljica Projekta, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić, župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. (11 sati, Gradska vijećnica, Korzo 16).

OPATIJA - Thalassotherapija u Opatiji svečano će obilježiti 60 godina djelovanja. Najavljeno je sudjelovanje primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, državnog tajnika u ministarstvu zdravstva Željka Plazonića i ravnatelja Thalassotherapije Opatija Viktora Peršića. Thalassotherapija Opatija osnovana je 1957., najprije kao Institut, potom Zavod i konačno kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma (18 sati, hotel Royal).

RIJEKA - Eko Kvarner održat će konferenciju za novinare o projektu LNG u Informativnom centru Grada Rijeke (12,30 sati, RI INFO, Korzo 18 b).

Gospodarstvo:

ZAGREB - Konferencija Instituta za javne financije o izazovima javnog sektora s naglaskom na javne investicije i ekonomski rast. Na konferenciji će, kako je najavljeno, govoriti Katarina Ott iz Instituta za javne financije, Max Brändle iz zaklade Friedrich Ebert, Zrinka Živković Matijević iz Raiffeisenbanka Austria, Manica Hauptman iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i ministar financija Zdravko Marić (9 sati, hotel International, Miramarska cesta 24).

RIJEKA - Župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina na sastanku s direktorom tvrtke LNG Hrvatska Goranom Frančićem razgovarat će o tijeku javne rasprave o studiji o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku, koja je započela 30. listopada i trajat će do 28. studenog, te o skorom održavanju javnog izlaganja studije predviđenoj za 15. studeni u Omišlju. Izjava za medije planirana je po završetku sastanka u 13,20 sati (sjednište Županije, Adamićeva 10)

ŠIBENIK - Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Šibensko-kninske županije organiziraju konferenciju za novinare u povodu održavanja ovogodišnjeg 30. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (10 sati, hotel Ivan, Solaris Beach Resort).

20. travanj 2024 09:39