Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

26. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za četvrtak, 26. listopada:

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske na čijem su dnevnom redu, uz ostalo, izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

PELJEŠAC/ KORČULA – Drugog dana boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetit će Pelješac i Korčulu. U Stonu će posjetiti uzgajalište školjaka i sastati se s predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt izgradnje Pelješkog mosta. Predsjednica Grabar Kitarović će dati izjavu za medije u tvrđavi Kaštio u Stonu (u 11,30 sati). Nakon toga u Orebiću će se susresti s najpoznatijim vinarima županije, te otputovati na otok Korčulu gdje će se sastati s gradonačelnikom i načelnicima otočkih općina, te nazočiti programu „Hrvatska čita“ i viteškoj igra Moreška u Dom kulture Korčula. U Blatu će razgledati pogon brodogradilišta Radež d.d. te se u Veloj Luci sastati s predstavnicima Općine.

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održat će sastanak sa članovima Užeg kabineta Vlade nacionalnog jedinstva Republike Hrvatske, u prigodi 25. obljetnice te Vlade (12,30 sati, Banski dvori, Trg svetog Marka 2. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka o kojem će iz Vlade izvijestiti priopćenjem). Vlada nacionalnog jedinstva (17. srpnja 1991. – 12. kolovoza 1992.) pod vodstvom Franje Gregurića, formirana je u ratnim uvjetima od predstavnika svih parlamentarnih stranaka i stručnjaka. Organizirala je obranu, skrbila za prognanike, uspostavila monetarnu samostalnost i izborila se za međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Uz predsjednika Vlade nacionalnog jedinstva Franju Gregurića, na sastanku će biti i potpredsjednici njegove Vlade Mate Granić, Zdravko Tomac, Jurica Pavelić te ministar Davorin Rudolf. Sastanku u Banskim dvorima, uz premijera Plenkovića, nazočit će i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.

ZAGREB – Nastavak 5. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare saborskog zastupnika Gorana Aleksića i predstavnika Udruge Franak Denisa Smaje (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg sv. Marka 6). Tema konferencije je prihvaćena revizija u „Slučaju Franak“ na Vrhovnom sudu. Visoki Trgovački sud mora ponovno odlučivati o nepoštenosti valutne klauzule za švicarski franak (CHF) za svih osam tuženih banaka te o nepoštenosti promjenjive kamatne stope za Sberbank, kažu organizatori konferencije za novinare.

SISAK - Konferencija za medije predsjednika Mosta nezavisnih lista Bože Petrova i predstavnika Mosta iz Sisačko-moslavačke županije (11 sati, prostorije Mosta nezavisnih lista, Ulica Ante Starčevića 93).

ZAGREB - Svečana skupština Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) održava se u prigodi 25. obljetnice osnutka (10 sati, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2). Na skupštini će se dogovoriti daljnji koraci nakon nedavno održanih prosvjeda 7.000 umirovljenika u šest gradova, početkom listopada.

ZAGREB - Četvrta sjednica zagrebačke Gradske skupštine za koju su najavljene 32 točke dnevnog reda (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I., dvorana "A").

Gospodarstvo

ZAGREB - Svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između neprofitnih udruga, Hrvatske mreže poslovnih anđela  (CRANE) i Hrvatskih izvoznika (HIZ). Na temelju toga sporazuma CRANE i HIZ dogovaraju programsku suradnju na područjima od zajedničkog interesa kroz zajedničke inicijative i međusobno obavještavanje o aktivnostima koje doprinose unapređivanju poslovnog okruženja u Hrvatskoj i inozemstvu. Sporazum će potpisati predsjednik CRANE-a  Davorin Štetner i predsjednik HIZ-a Darinko Bago (10,00 sati, Hrvatski izvoznici, Fallerovo šetalište 22/IV).

BARBAN - Konferencija za medije u povodu početka provedbe projekta "Poduzetnički inkubator Barban - Centar poduzetničke kreativnosti", koji je odobren za sufinanciranje u okviru natječaja "Razvoj poslovne infrastrukture" iz fondova Europske unije.  Na projektu, uz prijavitelja Općinu Barban, sudjeluju i projektni partneri Općina Žminj i Općina Svetvinčenat te suradnik Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (11,00 sati, Stara škola u Šajinima, Općina Barban).

19. travanj 2024 05:31