Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

13. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 13. listopada:

ZAGREB - Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o godišnjem izvješću o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za 2016. godinu, nakon čega bi zastupnici trebali glasovati o dosad raspravljenim točkama (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB -  Novoizabrani suci Ustavnoga suda dat će svečanu prisegu pred predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović (15,30 sati, Ured predsjednice Republike, Pantovčak 241).  Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike.

ZAGREB - Predstavnici građanske inicijative "ProLife.hr" i Zaklade Vigilare predat će Hrvatskom saboru 168.561 potpis građana koji su putem nacionalne peticije "Imam pravo živjeti" tijekom ožujka i travnja ove godine zatražili da najavljene izmjene tzv. Zakona o pobačaju idu u smjeru zaštite nerođenoga života i veće pomoći trudnicama (11 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Predaji potpisa prethodit će kratko okupljanje na Trgu sv. Marka gdje će se okupljenima obratiti predsjednik Zaklade Vigilare dr. sc. Vice Batarelo, predsjednica Hrvatskoga pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević, predsjednica udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) Kristina Pavlović, voditeljica Odjela za majčinstvo i obitelj u Zakladi Vigilare Ivana Foretić, psihijatar Herman Vukušić i studentski kapelan don Damir Stojić, SDB.

MAKARSKA - Redoviti izvještajno-izborni Sabor HVIDR-a Republike Hrvatske. Na dnevnom redu 17. redovitog izvještajno-izbornom Saboru bit će, među ostalim, prijedlog Operativnoga i financijskog plana za 2018. godinu, izbor novih članova tijela HVDR-a RH i tribina na kojoj će biti podnijeto izvješće o provedenom postupku i donošenju Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (20 sati, dvorana Asphalatos hotela Meteor, Ulica kralja Petea Krešimira IV. 19).

PULA  - Svečano otvorenje SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu (CTP). Na otvorenju Centra okupljenima će se obratiti Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS), Helen Walasek, ekspertica u u području zaštite kulturnoga naslijeđa, Mirko Klarin Direktor SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu i Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću. Uz predstavnike lokalnih vlasti Grada Pule, Istarske županije, aktiviste za ljudska prava iz Hrvatske i regije, na otvaranju Centra će sudjelovati i Snežana Stanojković, tužiteljica za ratne zločine Srbije i njezina pomoćnica Jelena Vladisavljev, vršiteljica dužnosti glavnoga tužitelja BiH Gordana Tadić, BiH tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić / kao i zamjenici Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Jasmina Dolmagić i Darko Klier. SENSE centar je ‘nasljednik‘ Agencije SENSE, koja je u proteklih dvadeset godina redovito i iscrpno izvještavala o postupcima vođenim na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) (19,30 sati, Danteov trg 3, I. kat).

ŠIBENIK - Izricanje presude Tomislavu Horvatinčiću, zagrebačkom poduzetniku optuženom da je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika Francisca i Marinelle Salpietro. Pravorijek će mu pročitati Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli. Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici. (12 sati, Općinski sud u Šibeniku).

19. travanj 2024 17:47