Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

05. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 5. listopada:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora, (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica hrvatske Vlade, (10 sati, Banski dvori).

ZAGREB - Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održat će tematsku sjednicu: "Budućnost javnog zdravstva unutar novih zakonskih rješenja". Odbor smatra da demografske promjene, nove tehnologije, rastući problemi utjecaja okoliša na zdravlje, socioekonomske i druge promjene stvaraju kompleksne zdravstvene probleme i izazove (13,30 sati). Koncept ‘zdravlje za sve‘ te promicanje, unaprjeđenje i očuvanje zdravlja stanovništva, jednaka dostupnost i smanjenje nejednakosti u zdravlju te poimanje investiranja u zdravlje kao najisplativije investicije u razvoj društva, temeljna su svrha javnog zdravstva, smatraju u Odboru. Za provođenje i održivost sustava javnog zdravstva, ali i daljnjeg razvoja načela javnozdravstvene politike zdravstvenog sustava potrebno je osigurati odgovarajuću zakonodavnu i organizacijsku strukturu mreže javnog zdravstva. Stoga Odbor u tematskoj raspravi namjerava aktualizirati javnozdravstvenu problematiku te dati poticaj za donošenje konkretnih mjera. Uoči tematske sjednice, predsjednica Odbora Ines Strenja Linić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža te ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dat će izjave za medije, (13,15 sati, kod "Baščanske ploče", Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a na konferenciji za novinare iznijet će svoj Prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korištenje pozdrava "Za dom spremni" (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana "Ivan Kukuljević").

ZAGREB - Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizira promociju knjige Miko Tripalo: Otvoreno društvo i okrugli stol Demokracija i odgovornost. Predstavljanjem knjige Miko Tripalo: Otvoreno društvo, Centar Miko Tripalo prvi puta u javnost iznosi rukopisnu ostavštinu Tripalovih bilješki uz istoimenu knjigu Karla Poppera. Knjigu će, uz urednike, Gorana Sunajka i Daria Čepu, promovirati i Vesna Pusić (10 sati, Velika vijećnica Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet, Trg Republike Hrvatske 14) .

ZAGREB - Proslava 25. rođendana Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti Zagrebu (dvorana Gorgona) u 18 sati. Na proslavi će biti ministrica za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te drugi predstavnici Vlade kao i dugogodišnji partneri, donatori i prijatelji SOS Dječjeg sela Hrvatska, koji dugi niz godina podupiru rad i djelovanje Udruge. Također, u sklopu programa, održat će se i dodjela priznanja SOS mamama, koje više od 10 godina požrtvovno pružaju brižan dom djeci, koja su im povjerena na skrb. Od predsjednika krovne organizacije SOS Children‘s Villages Internationala Siddharthe Kaula, SOS mame iz Albanije, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Hrvatske primit će prsten časti kao zahvalu za odani trud i rad. Svečana proslava održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

ZAGREB - Konferencija za novinare Sindikata umirovljenika Hrvatske povodom prosvjeda umirovljenika "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti". SUH se odlučio organizirati umirovljeničke prosvjede u više hrvatskih gradova, a središnji će se održati u utorak, 10. listopada, na Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca (10,30 sati, Radnički dom, Trg Petra Krešimira 4, soba 424/ IV).

Gospodarstvo

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu je u odnosu na srpanj ostao nepromijenjen, a u usporedbi s kolovozom 2016. veći je za 0,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do kolovoza 2017. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine veća je za 1,9 posto.

17. travanj 2024 18:12