Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

29. Rujan 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak 29. rujna:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6).  Zastupnici će raspravljati o prijedlogu provedbe Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o ‘novoj hrani‘, koja popisuje postupak odobravanje ‘nove hrane‘ i pravila za njezino stavljanje na tržište Europske unije, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama. Novom hranom smatra se sva hrana koja se nije u značajnoj mjeri upotrebljavala za prehranu ljudi unutar EU prije 15. svibnja 1997., primjerice hrana koja se sastoji ili je proizvedena od mikroorganizama, gljivica ili algi ili koja je iz njih izolirana.

ZAGREB - U povodu Dana policije i blagdana svetoga Mihovila održat će se svečanost u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", kojoj će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Uz predsjednicu nazočnima će se obratiti i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina (12 sati, KD Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4).

ZAGREB - U prigodi obilježavanja Dana policije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović primit će izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova te uručiti odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog Policijskoj postaji Garešnica, za junački čin njezinih pripadnika u Domovinskom ratu (15 sati, Ured predsjednice Republike, Pantovčak 241).

PULA - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prisustvovat će svečanom obilježavanju 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine i 68. obljetnice osnutka Narodne Republike Kine. Tim povodom održat će se proslava u pulskoj Areni, koja će prigodno biti crvene boje te će biti priređen veliki vatromet i nastup kineskih umjetnika (20 sati).

GOSPIĆ - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorit će 19. izložbu tradicijskih proizvoda "Jesen u Lici" (11 sati, Trg Stjepana Radića).

ZAGREB - Konferencija za novinare ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Zorana Bekića o promjenama u visokom obrazovanju i mogućnosti koje donosi e-učenje (9 sati,  Josipa Marohnića 5). Bit će govora o modernizaciji visokog obrazovanja u kojem je e-učenje sastavni i integralni dio. Bit će predstavljeni sustavi i tehnologije koji su već niz godina dostupni u sustavu visokog obrazovanja, uz naglasak na Katalog e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja, koji je nastao kroz suradnju MZO i Srca.

ZAGREB/VUKOVAR - Zaklada "Hrvatska kuća srca" organizira obilježavanje Svjetskoga dana srca. Prvo će o kardiovaskularnom zdravlju i najnovijim mogućnostima liječenja biti govora na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb (10 sati, Kišpatićeva 3), dok će se u Vukovaru u 17 sati održati okrugli stol "Cardiologia Croatica" - središnji skup povodom obilježavanja Svjetskoga dana srca u Republici Hrvatskoj“ (Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, Županijska 35). Sudjelovat će, među ostalima, predsjednik Zaklade "Hrvatska kuća srca" akademik Davor Miličić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Krunoslav Capak, ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac i drugi.

Gospodarstvo

VARAŽDIN - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u sklopu akcije "Sve na jednom mjestu" obići će tvrtku Boxmark Leather (10,00 sati), kojoj će dodijeliti odluku o bespovratnoj potpori u iznosu od 3,7 milijuna kuna. Radi se o regionalnoj potpori za ulaganje koja se dodjeljuje temeljem provedbe zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja. Nakon toga, ministrica Dalić sastat će se s varaždinskim županom Radimirom Čačićem i poduzetnicima koji će sudjelovati na predstavljanju instrumenata unutarnjeg tržišta. Predstavljanje instrumenata unutarnjeg tržišta za građane organizirano je na Trgu kralja Tomislava (oko 12,30 sati predviđene su izjave za novinare na Trgu kralja Tomislava).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika izvijestit će na konferenciji za novinare o sastancima s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i predstavnicima klubova saborskih zastupnika na kojima su predstavljena gledišta te udruge o prijedlozima zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poljoprivrednom zemljištu. Tiskovnoj konferenciji prisustvovat će i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić (9,30 sati, prostorije Hrvatske poljoprivredne komore, Ulica grada Vukovara 78).

RIJEKA - Peti Rijeka Nautic Show, na kojem će se do 1. listopada predstaviti sedamdesetak izlagača - proizvođača plovila, opreme i davatelja usluga u nautici, bit će svečano otvoren u riječkoj luci. Izložbeni prostori bit će na Gatu Karoline Riječke te između Adamićevog gata i Rive Boduli, a među 50-tak izloženih plovila najzastupljenija će biti motorna plovila domaćih brodograditelja (u 11 sati).

25. travanj 2024 13:48