Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

28. Rujan 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za četvrtak, 28. rujna.

ZAGREB - Nastavak zasjedanja Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sjednica se nastavlja raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom kojima se želi olakšati uključivanje na tržište rada osoba s invaliditetom. Kako bi se ubrzalo i olakšalo uključivanje nezaposlenih osoba s invaliditetom u postupak profesionalne rehabilitacije, predlaže se njihovo izravno upućivanje u centre za profesionalnu rehabilitaciju na rehabilitacijsku procjenu, bez potrebe prethodnog vještačenja. Do sada su osobe s invaliditetom prvo morale proći postupak vještačenja, a tek je potom odlukom vještaka bila upućena na rehabilitacijsku procjenu u centar za profesionalnu rehabilitaciju, što je znatno usporavalo uključivanje na tržište rada.

ZAGREB - Sjednica hrvatske Vlade na kojoj će se između ostalog raspraviti na otvorenom dijelu sjednice Nacrt prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (10 sati u Banskim dvorima (Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Sjednica Gradske skupštine. Na dnevnom redu je 25 točaka, među kojima i konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornoga plana Grada Zagreba (9 sati, sv. Ćirila i Metoda 5). Uoči sjednice Skupštine Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika održat će ispred zgrade Gradske skupštine performans u sklopu kojega će od zastupnika zagrebačke Gradske skupštine zatražiti da se usprotive izmjenama Prostornog plana kojima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi nastaviti realizirati, kako kažu, štetan projekt izgradnje spalionice otpada u naselju Resnik (8,40 sati).

ZAGREB - Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) održat će 48. sjednicu. Na dnevnom redu bit će izbor dopredsjednika Programskoga vijeća HRT-a, Hrvatski jezik u programima Hrvatske televizije (HRT – HTV) i Hrvatskoga radija (HRT – HR), jesenska programska shema HRT-a, kao i praćenje ispunjavanja obveza određenih Ugovorom između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske te Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji (11 sati, HRT, Prisavlje 3,objekt B - 30, 1. kat, dvorana 107 a).

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na svečanosti zatvaranja Ljetnoga kampa Ericssona Nikole Tesle. Riječ je o kampu koji okuplja najbolje studente tehničkih znanosti kao i kvalitetne studente drugih profila (14 sati Krapinska 45, Zagreb).

VUKOVAR - Svečano potpisivanje Ugovora o nabavi obuće između Ministarstva unutarnjih poslova i tvrtki Borovo d.d. i Jelen Proffesional. Sporazum će u ime Ministarstva unutarnjih poslova potpisati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u ime tvrtke Borovo d.d. predsjednica Uprave Gordana Odor te u ime tvrtke Jelen Proffesional d.o.o. direktor Darko Pintarić. Potpisom ovog ugovora Ministarstvo unutarnjih poslova osigurava devet tisuća pari zimskih čizama za sve rodove policije te 1500 pari gležnjača za potrebe interventne policije (9,30 sati, tvrtki Borovo, Dr. Ante Starčevića 2/D, sala za sastanke, I. kat). Nakon toga ministar Božinović svečano će otkriti spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu (12,45 ispred zgrade Općinskog suda, Županijska ulica 20).

ZAGREB - Konferencija za novinare Autohtone Hrvatske stranke prava na kojoj će se, kako navode organizatori "javno objaviti novi kazneni progon Milorada Pupovca i zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva u Gospiću protiv predsjednika A – HSP-a Dražena Keleminca zbog izgovorenih riječi u Srbu da mu je to zadnja proslava" (12 sati ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća, Gajeva 7).

GOSPODARSTVO

SPLIT - Prvi međunarodni Energetski forum EU - Rusija koji će okupiti eminentne stručnjake za energetiku i gospodarstvo iz Europske Unije, Rusije, jugoistočne Europe i Mediterana s ciljem razmatranja energetske problematike na relaciji EU - Rusija, te mogućnostima ulaganja u Hrvatsku (10.00 sati, Hotel Cornaro, Sinjska ulica 6).

SLAVONSKI BROD - 8. Kongres pilanara jugoistočne Europe gdje će se uz ostalo govoriti o investicijama u taj sektor, izvorima financiranja, obrazovanju kadrova te brojnim tehnološkim i sirovinskim temama važnim za primarnu preradu drva. Razgovarat će se i o potrošnji drva i cijenama trupaca u regiji, trendovima u proizvodnji peleta, zelenoj javnoj nabavi, dok će inozemni sudionici govoriti o primjerima i stanju u pilanskoj industriji odnosno šumarstvu u svojim zemljama. Izjave za medije predviđene su u 9.40 sati. (10.00 sati, Koncertno-kazališna dvorana I. B. Mažuranić, Trg Stjepana Miletića 12).

OSIJEK - 15. Skup o prirodnom plinu, toplini i vodi - Plin 2017., na kojem će sudjelovati predstavnici HEP-a, HERA-e, najvećih energetskih subjekata na tržištu plina, komora inženjera, čelnici Sveučilišta J. J. Strossmayer i drugi (10,00 sati, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, dvorana Aula magna, Cara Hadrijana b.b.)

17. travanj 2024 00:30