Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

19. Rujan 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za utorak 19. rujna:

ZAGREB - Nastavak 5. sjednice Hrvatskoga sabora na kojoj će se raspravljati o nekoliko izvješća Državnog ureda za reviziju, među njima su i izvješća o financijskoj reviziji političkih stranaka, te učinkovitosti nabave i pravilnosti korištenja službenih državnih automobila. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6). Financijska revizija za 2015. obuhvatila je 18 parlamentarnih i 20 izvanparlamentarnih stranaka, šest nezavisnih zastupnika i dva nezavisna lokalna vijećnika, subjekte koji su u toj godini ostvarili prihod veći od 100 tisuća kuna. Nakon opsežnog posla, nepovoljno mišljenje revizije dobila je Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH), 16 stranaka dobilo je bezuvjetno, a 21 uvjetno mišljenje. Revizija nije imala primjedbi na rad nezavisnih saborskih zastupnika, od dva nezavisna vijećnika jedan je dobio bezuvjetno, a drugi uvjetno mišljenje. Stranke kojima se Revizija bavila ukupno su uprihodovale 155, 4 milijuna kuna, većinom iz javnih izvora (državnog i lokalnih proračuna), a potrošile 157, 4 milijuna, pa su, ukupno gledajući u ‘minusu‘. U ponedjeljak će sjednicu održati i saborski Odbora za veterane pred kojim će se naći Vladin prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

KNIN - Završni prikaz vojne vježbe "SAVA STAR 17", kojem će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te veleposlanik Ujedinjenoga Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Andrew Dalgleish (10 sati, vojni poligon "Crvena zemlja" kod Knina).

ZAGREB - Konferencija za novinare u Ravnateljstvu policije o policijskim odorama i tehnici. Na konferenciji će govoriti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i predstavnici sindikata: Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, Zdravko Lončar iz Nezavisnoga sindikata MUP-a RH i Boris Pleše iz Sindikata držaqnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (9,10 sati, Ravnateljstvo policije, Ilica 335).

PETRINJA - Otkrivanje Spomen obilježje francuskom novinaru Pierreu Blanchetu koji je 19. rujna 1991. poginuo kada je vozilo u kojem se nalazio naišlo na protutenkovsku minu. (11 sati, u Turkulinovoj 12). Spomen obilježje podići će Grad Petrinja, na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva (HND). U vrijeme napada JNA i srpskih paravojnih postrojba na Petrinju francuski reporter i njegov švicarski kolega Patrick Giganti vozilom su naišli na protutenkovsku minu, pri čemu je Blanchet poginuo, dok je Giganti teško ranjen. HND je inicirao postavljanje spomen obilježja u sklopu akcije obilježavanja mjesta pogibije svih stranih novinara koji su stradali izvještavajući o Domovinskom ratu. Na svečanosti će govoriti gradonačelnik Petrinje Davorko Dumbović i predsjednik HND-a Saša Leković te prvi tajnik Veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu Claude Girard, koji će i otkriti Spomen obilježje.

DUGA RESA - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar potpisat će ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. u okviru natječaja - "Razvoj poslovne infrastrukture - Razvoj poduzetničkog inkubatora Duga Resa" (15.00 sati, Gradska uprava Duge Rese, Trg sv. Jurja 1).

ZAGREB - "Vratimo gradu sadržaje i dušu - Aktualni izazovi i mogućnosti za obrtnike i trgovce" - tema je 8. konferencije za male trgovce obrtnike, koju organiziraju Hrvatska obrtnička komora (HOK) i poslovni časopis Suvremena trgovina. O aktualnoj problematici trgovaca obrtnika razgovarat će se na dva panela, o opstanku malih trgovaca i obrtnika u središtima gradova i ulozi lokalne uprave i samouprave te o problemima kartičnog poslovanja (10,00 sati, Hrvatska obrtnička komora, Ilica 49).

ZAGREB - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) organizator je konferencije "Javna nabava - primjena ekonomski najpovoljnije ponude". Tom će prigodom predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta govoriti o očekivanjima od primjene ekonomski najpovoljnije ponude u praksi, dok će predstavnici Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave iznijeti prva iskustva Državne komisije vezano za primjenu kriterija ekonomski najpovoljnije ponude, što će biti i uvod u panel raspravu (9,00 sati, Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Centar za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj na prigodnoj će svečanosti dodijeliti stoti halal certifikata, a tom će prigodom potpisati i sporazum o suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) s ciljem jačanja hrvatskog gospodarstva i otvaranja novih tržišta. Ujedno će biti predstavljeni rezultati dosadašnjeg rada usmjereni na turizam i izvoz, kao i konferencija s distributerom MHP Food Trading LLC iz Dubaija (11,00 sati, Islamski centar Zagreb, Prilaz Savfet bega Bešagića 1).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare bit će službeno najavljeno četvrto hrvatsko izdanje EY Poduzetnika godine, globalnog projekta namijenjenog nagrađivanju poduzetnika (11,00 sati, EY, Radnička cesta 50).

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisat će ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje marine u Vela Luci. Istom će prigodom ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela s predstavnikom koncesionara potpisati ugovor za izvođenje radova na javnoj infrastrukturi spomenute marine. (10.00 sati, Palača Ranjina, Ulica braće Andrijića 10)

14. travanj 2024 01:14