Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Dan poduzetnika

12. Lipanj 2018.

Najava najvažnijih događanja u Hrvatskoj za utorak, 12. lipnja:

ZAGREB - U okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH predstavit će u Hrvatskom saboru hrvatsko izdanje nove Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2018. do 2023. godine (u 14 sati, dvorana Josipa Šokčevića, Trg sv. Marka 6). Hrvatsko izdanje Strategije predstavit će potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora; državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, izaslanica potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova; ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac Radin; pomoćnik ministra pravosuđa i voditelj tima za ravnopravnost spolova u Ministarstvu pravosuđa Ivan Crnčec, te znanstvena suradnica za područje društvenih znanosti u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu dr. sc. Ivana Jugović.

ZAGREB - "Priprema sustava civilne zaštite za požarnu sezonu 2018.“, tema je konferencije za novinare u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (12 sati, Nehajska 5). Govorit će glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno – operativnog središta GS OSRH brigadni general Krešo Tuškan, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, član Izvršnog odbora HGSS-a Josip Granić i zapovjednik vatrogasne postrojbe HAC-a Milan Ročak.

ZAGREB - U Predstavništvu Europske komisije bit će predstavljeno izvješća o primjerenosti mirovina i o starenju stanovništva za 2018. godinu te prijedlog novih preporuka za Hrvatsku u okviru procesa europskog semestra, na što će se osvrnuti i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i  (10 sati, Augusta Cesarca 4-6). Načelnik Odjela za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku Egbert Holthuis iz Glavne uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost predstavit će prijedlog preporuka za Hrvatsku a Valdis Zagorskis iz Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost predstavit će Izvješće o primjerenosti mirovina za 2018., dok će Ben Deboeck iz Glavne uprave za gospodarska i financijska pitanja predstavit će Izvješće o starenju stanovništva za 2018.

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će dodijeljene Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja (9.30 sati, Donje Svetice 38). Nagrade i posebna priznanja dobitnicima će uručiti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Luka Ritz Suzana Ritz.

ZAGREB - Na konferenciji  za novinare Živog zida bit će govora o kampanji za spas poljoprivrede i sela putem letaka, plakata, jumbo plakata i video materijala koja započinje ovaj tjedan. Govorit će predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, glavni tajnik Tihomir Lukanić i vlasnik OPG-a Danijel Grabar (11 sati, Savska cesta 41, 16. kat).

ZAGREB -  u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu održat će se središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti (9 sati, Kaptolu 29A). U prvome dijelu programa održat će se znanstveni kolokvij pod nazivom „Vjera i kultura“.

ZAGREB - Tema ovogodišnjeg Dana poduzetnika je "Nove prilike za novo desetljeće", a u okviru tog skupa održat će se i panel rasprava o investicijama u Hrvatskoj i mogućnostima za njihovu uspješnu realizaciju. Na Danu poduzetnika, koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), bit će uručene i nagrade najboljim timovima srednjih škola Hrvatske za poduzetničke ideje prijavljene na natječaj "Poduzetnici budućnosti". Otvorenju skupa, kako je najavljeno, bit će nazočna i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović (11,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAPREŠIĆ - Predstavnici HŽ Infrastrukture i tvrtke Swietelsky d.o.o. u Zaprešiću će potpisati ugovor za radove na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok, vrijedan 530,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega će 85 posto sredstava biti sufinancirano iz fondova EU. Riječ je o jednoj od najprometnijih željezničkih dionica u Hrvatskoj, kojom se mjesečno, u prosjeku, preveze oko 100 tisuća putnika. Modernizacijom i elektrifikacijom pruge između Zaprešića i Zaboka, u duljini od 24 kilometara, povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice šireg područja grada Zagreba. Ugovor će potpisati predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, a u ime izvođača radova direktori tvrtke Swietelsky d.o.o. Zvonko Dundović i Davor Mavar, a potpisivanju će biti nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (11 sati, Zaprešić-Novi dvori, objekt Vršilnica).

ZAGREB - Ministar državne imovine Goran Marić i direktor tvrtke Avenue ulaganja d.o.o. Ivan Paladina potpisat će aneks I. ugovora o realizaciji projekta Kupari I. Aneks ugovora prošli je tjedan prihvatila hrvatska Vlada (11,00 sati, Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga banaka (HUB) organiziraju konferenciju "Sredstva fondova EU: Aktualnosti i najave za male i srednje poduzetnike" (9,30 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

18. travanj 2024 23:27