05. srpanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Drugo izdanje Turističkog impulsa za Q2 2019

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 5. srpnja:

ZAGREB - Na konferenciji "Razvojno iskustvo regije Emilia-Romagna i komplementarnost modela za Slavoniju, Baranju i Srijem" u organizaciji ureda Svjetske banke za Hrvatsku bit će riječi o razvojnom iskustvu te regije te mogućnosti njihove primjene u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Na konferenciji se očekuje ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, direktorica ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli, ministar za europske politike, istraživanja, obrazovanje i rad regije Emilia-Romagna Patrizio Bianchi i drugi gosti (10,30 sati početak konferencije; 12,30 sati izjave za medije, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) predstavit će drugo izdanje publikacije Turistički impuls za Q2 2019 o ključnim trendovima u hrvatskom turizmu u drugom tromjesečju ove godine (10,30 sati, Cafe Gymnasium, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5).

ZAGREB - Energetski institut Hrvoje Požar na tradicionalnom susretu s novinarima povodom Dana tog instituta osvrnut će se se na radu Instituta u zadnjih 25 godina, projektima u Hrvatskoj i inozemstvu te planovima za budućnost (11,00 sati, Institut, Savska cesta 163).

KARLOVAC - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će svečanom otvaranju Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj (20 sati, Turanj 2). Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o prijedlogu da se za zamjenicu glavnog državnog revizora imenuje Nediljka Rogošić, te o prijedlogu SDP-ova zastupnika Ranka Ostojića da se izmjeni Zakon o kaznenom postupku. Uobičajenog glasovanja petkom neće biti.

ZAGREB - Komemoracija u povodu 24. obljetnice genocida u Srebrenici (BiH), koju organiziraju Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata RH i zastupnica bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Josipa Šokčevića, Trg sv. Marka 6). Nakon komemoracije predviđene su izjave za medije ispred Baščanske ploče.

DUGO SELO - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar svečano će otvoriti obnovljenu zgradu Gradske uprave u Dugom Selu (13,15 sati, Ulica Josipa Zorića 1). Štromar će se sastati i s gradonačelnikom Dugog Sela Nenadom Panianom, njegovim zamjenicima Jasminkom Kokot Bambić i Nikolom Tomincem te predsjednikom Gradskog vijeća Darijom Budimirom i gradskim vijećnicima. Nakon obilaska zgrade Gradske uprave, Štromar će u 13,45 sati posjetiti Glazbenu školu gdje će ga dočekati ravnatelj škole Dario Cebić i Tamburaški orkestar. Riječ je o školi čiji su učenici osvojili više od sto nagrada, medalja i priznanja, među kojima pet prvih nagrada na Međunarodnom festivalu u Beču. U 14 sati ministar Štromar će otvoriti rekonstruiranu Omladinsku ulicu u Velikoj Ostrni.

ZAGREB - Dodjela nagrada učenicima i učiteljima "Profesor Baltazar", kojom se novčanim iznosima za izvrsnost nagrađuju učenici te učitelji i nastavnici – mentori učenika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba, koji su na državnim natjecanjima osvojili prvo, drugo ili treće mjesto. Nagrade će primiti 309 učenika i 225 mentora (11 sati, Velika dvorana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4).