Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Država potpisuje sporazum s CERN-om

28. Veljača 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak 28. veljače:

ZAGREB - Sjednica Vlade (9,30 sati, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu sjednice je, između ostalog, Nacrt konačnog prijedloga zakona o željeznici (EU), Nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/352 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. veljače 2017. o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o duhanu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o informiranju potrošača o hrani, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

ZAGREB -  Nastavak 11. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6). Pred saborskim zastupnicima naći će se dva zakonska prijedloga po hitnom postupku iz sektora turizma, izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i izmjene zakona o pružanju usluga u turizmu, kojima se poslovi turističkoga inspekcijskog nadzora prenose na Državni inspektorat. Državni inspektori tako će od 1. travnja 2019. preuzeti poslove inspekcijskih nadzora iz nadležnosti turističke inspekcije Ministarstva turizma, poslove inspekcijskog nadzora neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti, pružanja ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu iz nadležnosti Ministarstva financija, Carinske uprave, te poslove sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva. Zakonske izmjene donose se po hitnom postupku u cilju izbjegavanja pojave pravnih praznina u postupanju inspekcijskih službi u okviru Državnog inspektorata. Prije rasprave o dva zakona iz resora turizma zastupnici će raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije.

ZAGREB - Svečano potpisivanje sporazuma između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) (13 sati, Tehnički muzej, Savska cesta 18; dolazak u Tehnički muzej treba biti najkasnije do 12,30 sati). Sporazum će potpisati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti. Na svečanosti će biti prisutan i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Nakon svečanosti potpisivanja predviđene su izjave za medije, a za izjave će biti dostupni predsjednik Vlade Andrej Plenković, glavna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti i državni tajnik Tome Antičić, koji je bio zaposlenik CERN-a.

ZAGREB - Svečano obilježavanje 30. obljetnice pokretanja inicijative o osnivanju Hrvatske demokratske zajednice (17 sati, u Društvu hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1). U obilježavanju svečanosti sudjelovat će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s visokim stranačkim dužnosnicima.

VARAŽDIN - Izvještajno-izborna skupština Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije (19 sati, hotel Turist, Aleja kralja Zvonimira 1). Skupštini će nazočiti potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar, nositelj liste HNS-a za EU izbore Matija Posavec, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, saborski zastupnici, kandidati HNS-a za EU izbore. Izjave za medije bit će prije same Skupštine.

ZAGREB -  CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Inicijativa liječnika organizira okrugli stol  "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće – Vjerujemo ženama" (od 11 do 13 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2). Izjave za medije bit će dostupne od 10,45 do 11 sati.

ZAGREB - U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske (Velika dvorana III. kat) bit će uručeni ugovori polaznicima tečaja hrvatskog jezika (14 sati, Trg Hrvatskih velikana 6). Ugovori će se potpisati s 37 stipendista i stipendistica polaznika ljetnog semestra u Zagrebu. Obratit će im se državni tajnik Zvonko Milas. Program učenja hrvatskog jezika od 2012. godine provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a cilj mu je upoznavanje i njegovanje hrvatske kulture, nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti Republike Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima.

ZAGREB - U Banskim dvorima bit će održana druga sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Sjednicom će predsjedati premijer Andrej Plenković (11,00 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2). Iz Vlade napominju da će snimatelji i fotoreporteri moći snimiti početak sjednice, nakon koje su predviđene izjave za medije.

ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem prosinca prošle godine bilo 182.931 zaposleni, što je za 1,4 posto ili 2.548 osoba manje nego na kraju studenoga, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

20. travanj 2024 14:39