Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Hoće li radnici javnog prijevoza obustaviti promet 9. rujna

05. Rujan 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak 5. rujna:

ZAGREB -  Na otvorenom dijelu sjednice Vlade, među 21 točkom dnevnog reda, je prijedlog odluke o načinu podmirenja dugovanja  brodogradilišta "3. maj" s naslova dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju. Hrvatska Vlada će razmatrati i prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma s Vladom Republike Slovenije o izgradnji cestovnog graničnog mosta preko potoka Kamenica kod stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Obrež - Božakovo, (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bit će donijeta odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa prošle godine je otvorilo postupak jer je izaslanstvo HDZ-a putovalo vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke (10 sati, Ulica kneza Mutimira 5/I).

ZAGREB- Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske organiziraju prosvjed na Trgu sv. Marka gdje će oko 1500 učitelja i nastavnika tražiti da Vlada poveća koeficijente za plaće u prosvjeti za šest posto, a sindikalni čelnici očekuju i sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Predsjednik NSZSSH Branimir Mihalinec kazao je Hini da povećanje plaća traže za oko 68 tisuća zaposlenika u prosvjeti, istaknuvši da oba sindikata zajedno imaju oko 40 tisuća članova (12 sati, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) održat će konferenciju za novinare vezano uz medijske najave ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića o uvođenju "nacionalne mirovine" za sve osobe starije od 65 godina bez radnog staža. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja iznijet će detaljne podatke o navedenoj mjeri i njezinim učincima na mirovinski sustav i proračun RH te će govorit i o praksama drugih zemljama te stavovima HSU-a. Na konferenciji će govoriti i saborski zastupnik Tomislav Žagar, (11 sati, središnjica HSU, Ulica baruna Trenka 7).

ZAGREB - Konferencija za novinare Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) na temu "Štrajk radnika javno linijskog prijevoza putnika autobusima 9. rujna - da ili ne?". O toj temi govorit će predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak i predsjednik USVPRH-a Anto Jelić (14 sati, Radnički dom, Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2, dvorana 226/II).

20. travanj 2024 14:35