20. travanj 2018.

Danas u Hrvatskoj: Izvješće o proceduri prekomjernog proračunskog manjka i dugu

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 20. travnja:

ZAGREB - Sjednica Hrvatskog sabora (Hrvatski sabor, velika vijećnica, 9,30 sati).

ZAGREB - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar održat će konferenciju za medije vezanu uz subvencioniranje stambenih kredita (11 sati, Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, Ulica Republike Austrije 20, velika dvorana III kat).

ZAGREB - Konferencija za novinare kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista na temu Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o Državnodvjetničkom vijeću na kojoj će govorit Mostovi saborski zastupnici Božo Petrov i Robert Podolnjak (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića.

ZAGREB - Konferencija Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a na kojoj će govoriti predsjednica Kluba i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, potpredsjednik Kluba i i GLAS-a Goran Beus Richemberg te predsjednik Programskog vijeća GLAS-a Igor Kolman o novoj saborskoj inicijativi Građansko liberalnog saveza (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića).

ZAGREB -  Stručni skup "Skrb o žrtvama obiteljskog nasilja“ u organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u povodu obilježavanja 10. obljetnice rada Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja. Kroz tih deset godina Caritas Zagrebačke nadbiskupije skrbio je za 401 žrtvu obiteljskog nasilja. Osim Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, o žrtvama obiteljskog nasilja govorit će predstavnici  Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja, Odjela za maloljetničku delikvenciju PU zagrebačke, Centara za socijalnu skrb, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Caritasovog Obiteljskog savjetovališta, a svjedočanstvo će iznijeti i bivša korisnica. Skupu će nazočiti i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Zagreba i Zagrebačke županije te udruga koje se također bave žrtvama obiteljskog nasilja (9,30 sati, Nadbiskupijski pastoralni institut, Kaptol 29).

ZAGREB - Državni zavod za statistiku (DZS) na konferenciji za novinare predstavit će izvješće o proceduri prekomjernog proračunskog manjka i razini duga opće države za razdoblje od 2014. do 2017. godine. Podatke će predstaviti ravnatelj DZS-a Marko Krištof (11,00 sati, DZS, Ilica 3).

ZAGREB - U organizaciji Ekonomskog fakulteta Zagreb i KPMG Hrvatska održat će se konferencija "Hrvatsko energetsko tržište u europskoj energetskoj uniji". Cilj konferencije je potaknuti razmjenu ideja i iskustava te pružiti praktične preporuke za unapređenje energetskoga tržišta Republike Hrvatske kroz dijalog glavnih tržišnih sudionika i državnih tijela. (9,00 sati, Ekonomski fakultet Zagreb, Trg J. F. Kennedyja 6).

ZAGREB - U organizaciji Udruge ‘Franak‘ održat će se konferencija "Sudska praksa za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga uz osvrt na sadašnje poslovanje hrvatskih banaka". Na konferenciji će biti riječi o relevantnoj sudskoj praksi Suda EU-a, Ustavnog suda Republike Hrvatske, te građanskih sudova u Republici Hrvatskoj u vezi sa zaštitom potrošača oštećenih ugovaranjem nepoštenih ugovornih odredaba o načinu promjene kamatne stope što je još 13. lipnja 2014. pravomoćno utvrđeno na Visokom trgovačkom sudu. Na konferenciji će se govoriti i o sadašnjem poslovanju hrvatskih banaka u području određivanja kamatnih stopa. Predstavnici Hrvatske udruge banaka najavili su da neće sudjelovati (11,00, Hotel Dubrovnik, Gajeva 1).

RIJEKA - Prezentacija za medije u povodu primopredaje novog mobilnog RTG uređaja - NUCTECH MT1213DE za Carinsku upravu Ministarstva financija. Carinska uprava, koristeći dostupna novčana sredstva iz fondova Europske unije, a u cilju jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i tereta u luci Rijeka, nabavila je novi mobilni RTG uređaj, vrijednosti 1,5 milijuna eura. Na prezentaciji i primopredaji sudjelovat će zamjenik ravnatelja Carinske uprave, Ministarstva financija Mario Demirović, zamjenik generalnog direktora Nuctech Warsaw Company Limited Li Xi, te predsjednik Uprave Securitas Hrvatska Ivan Ročić (11,00 sati, Luka Rijeka, Riva 1).