Korona i biznis
06. ožujak 2019.

Danas u Hrvatskoj: Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike

Najavljujemo najvažnije događaje za srijedu, 6. ožujka.

ZAGREB - Potpisivanje sporazuma između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) o pokretanju novog financijskog instrumenta "ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike" (9,00 sati, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Miramarska cesta 22).

ZAGREB - Predstavnici Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj predstavit će na konferenciji za novinare rezultate istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj (10,30 sati, AmCham, Strojarska 22).

BERLIN - Na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu od 6. do 10. ožujka očekuje se više od 11 tisuća izlagača iz više od 190 zemalja, a svoju će turističku ponudu predstaviti i Hrvatska, uz izlaganje brojnih turističkih tvrtki i zajednica, čiji će predstavnici ujedno i dogovarati konkretne poslove s partnerima s njemačkog i drugih tržišta. Nositelj nacionalnog nastupa na ITB-u je tradicionalno Hrvatska turistička zajednica. Na ITB-u će, kako je najavljeno, biti i ministar turizma Gari Cappelli te direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji će održati brojne sastanke sa partnerima te s predstavnicima raznih stranih organizacija i medija (10,00 sati, Messe Berlin).

ZAGREB - Zračna luka Zadar ove godine očekuje više od 700 tisuća putnika, što je oko 100 tisuća više u odnosu na 2018., a s time i rast prihoda za pet milijuna kuna, na oko 75 milijuna, doznaje Hina iz te zračne luke. Zbog očekivanog većeg prometa, u Zadru se dodatno kadrovski pripremaju za sezonu te su raspisani natječaji za sezonske djelatnike u operativno-prometnom sektoru, komercijali i tehničkim službama. Uz redovno održavanje strojeva, vozila i ostale opreme, u tijeku je i najvažniji ovogodišnji projekt, a to je proširenje stajanke za zrakoplove vrijedno 18 milijuna kuna plus PDV, u sklopu čega će stajanka biti proširena za dodatne dvije parkirne pozicije za zrakoplove koji su iznimno bitni u vršnim opterećenjima prometa u srpnju i kolovozu.

ZAGREB - Saborski zastupnik Veljko Kajtazi održat će konferenciju za novinare povodom prosvjeda stanovnika Novog Petruševca zbog najavljenog preseljenja romskih obitelji iz Novog Jelkovca u Sesvetama i Plinarskog naselja u Trnju (12 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, dvorana Ivana Kukuljevića).

ZAGREB - Hrvatska udruga za mirenje organizira konferenciju pod nazivom "Budućnost pravne profesije". U uvodnim izlaganjima i panelima sudjelovati će, uz ostale, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa, izaslanik Vlade RH i državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Igor Gliha. Tradicionalni sustav rješavanja sporova, pravna profesija te korisnici njihovih usluga suočeni su s poteškoćama koje zahtijevaju brzo rješavanje. U nastojanju njihovog rješavanja u svijetu i u Hrvatskoj pojavili su se različiti trendovi među kojima su i oni usmjereni na humanizaciju prava, pravnih institucija i pravne profesije s ciljem stavljanja korisnika njihovih usluga na najvažnije mjesto (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).