Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Liderov Klub izvoznika

30. Listopad 2018.

Najavljujemo najvažnije događaje za utorak, 30. listopada.

ZAGREB - Hrvatski sabor će sjednicu nastaviti izjašnjavanjem o amandmanima podnesenim na Konačni prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti te raspravom o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Sabor će raspravljati o oporbenom prijedlogu da se osnuje novo istražno povjerenstva za Agrokor koje bi se bavilo okolnostima nastanka lex Agrokor, a posebice aferom Hotmail. Odluku da se osnuje povjerenstvo predložio je Most NL i potpisalo 16 zastupnika. HDZ neće podržati oporbeni prijedlog, a razloge je objasnio predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekavši da su oni isti kao i prošli put: jer se ne može voditi postupak pred sudom i imati istražno povjerenstvo.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatskoga sabora održat će 23. sjednicu s predsjednicima klubova zastupnika o dnevnom redu predstojeće sjednice Sabora (u 13.30 sati, dvorana Ante Starčevića).

ZAGREB - Održati će se 17. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica svetih Ćirila i Metoda 5/I). Na dnevnom redu je, kako je najavio predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, 42 točke dnevnog reda od kojih je kao najvažniju izdvjio rebalans gradskog proračuna za 2018. , kojim bi se, po prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića, proračun povećao za 335 milijuna kuna. Miulić je nerealnim ocijneio predloženi rebalans proračuna koji bi tako iznosi oko devet milijardi osamsto milijuna kuna. Prva točka dnevnog reda je prijedlog izmjena Statuta Grada Zagreba. U obrazloženju prijedloga navodi se da slijedom Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Stručna služba Gradske skupštine Grada Zagreba treba biti ustrojena kao upravno tijelo Grada Zagreba, a čelnik toga upravnog tijela treba imati status pročelnika kojeg imenuje gradonačelnik na temelju javnog natječaja i koji je za svoj rad odgovoran gradonačelniku. Oporba se pribojava da bi usvajanjem toga prijedloga gradonačelnik preuzeo potpunu kontrolu nad Gradskom skupštinom.

ZAGREB - Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite održat će konferenciju za novinare na temu amandmana koje su dali na prijedlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti i čije usvajanje, kako ističe Udruga, očekuju (u 10 sati, Slovenska 24).

ZAGREB - Konferencija "Budućnost visokog obrazovanja: osiguravanje kvalitete kao pokretač promjena" okupit će predstavnike Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, Vijeća Veleučilišta i Visokih škola, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Visokih učilišta, studente i druge dionike u sektoru visokog obrazovanja i znanosti. Najvažnije su teme konferencije "globalne promjene i izazovi u visokom obrazovanju, kako na njih odgovaramo, te na koji način neovisno vanjsko osiguravanje kvalitete pomaže reformi sektora visokog obrazovanja i razvoju visokih učilišta". Konferenciji će, uz ostale, nazočiti i Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. (u 9:30 sati, Hotel Dubrovnik, Gajeva 1).

ZAGREB - "Zagreb-financijsko središte: Ususret euru" - tema je konferencije koju organiziraju Poslovni dnevnik i Večernji list, a kojoj je cilj ukazati na dobre i loše strane uvođenja eura na vrijeme te potaknuti nacionalnu raspravu koja bi pomogla da hrvatsko gospodarstvo, ali i građani, uđu u eurozonu spremni, bez šokova i negativnih implikacija. Po prvi put u Hrvatskoj organizirat će se stručno izlaganje Valdisa Dombrovskisa, potpredsjednika Europske komisije, koje će biti posvećeno ulasku Hrvatske u eurozonu, ističu organizatori, koji kao sudionike konferencije najavljuju i ministra financija Zdravka Marića, guvernera HNB-a Borisa Vujčića te predstavnike niza drugih institucija i banaka (10,00 sati, Kongresni centar Forum-Zagreb, Radnička cesta 50).

ZAGREB - U organizaciji Zbora agrarnih novinara, Društva agrarnih novinara Hrvatske, Hrvatske poljoprivredne komore i Energetskog instituta Hrvoje Požar održat će se okrugli stol "Budućnost financiranja poljoprivrede u Hrvatskoj u okviru nove Zajedničke poljoprivredne politike EU u razdoblju od 2021.-2027." (12,00 sati, HND, Perkovčeva 2).

OSIJEK - Liderov Klub izvoznika održat će se u Osijeku, a organizator najavljuje da će na njemu sudjelovati i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. Liderov klub izoznika okuplja 26 članova, izvozničkih kompanija te tvrtki i institucija koje podupiru izvoz, a koje su u prošloj godini ostvarile oko 15 milijardi kuna izvoza (11,00 sati, Razvojno-istraživački centar Ericsson Nikola Tesla, Ulica Hrvatske Republike 29).

03. svibanj 2024 00:16