08. svibanj 2018.

Danas u Hrvatskoj: Liderova konferencija o upravljanju javnim poduzećima

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 8. svibnja:

ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za novinare objavit će odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (11 sati, raspravna dvorana Ustavnog suda RH, Trg sv. Marka 4).

GRUBIŠNO POLJE - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetit će Grubišno Polje gdje je planiran obilazak gradilišta kogeneracijskog postrojenja na biomasu tvrtke Energostatik d.o.o. i izjava za novinare (14,20 sati, Poduzetnička bb, Industrijska zona) . Nakon toga Jandoković će posjetiti Spomen sobu Domovinskog rata.

SPLIT - Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić otvorit će novi prostor Područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Splitu. Uz ministra Pavića, prostore će svečano otvoriti i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara (10 sati, Ulica Ruđera Boškovića 28-30). Na novoj će lokaciji Zavodu na raspolaganju biti prostor veći od tisuću kvadrata koji je prilagođen potrebama osoba s invaliditetom. Otvorenju će prisustvovati i predstavnici udruga osoba s invaliditetom.

ZAGREB - Po prvi put u Zagrebu održat će se mimohod "Besmrtni partizanski odred", posvećen pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Okupljanje sudionika bit će između 10,30 i 11,00 sati na Trgu žrtava fašizma, a završit će u 13,00 sati na Trgu Republike (prijašnjem Trgu maršala Tita). Organizatori mimohoda su Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Koordinacijski savjet udruga ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj.

ZAGREB - Udruga Počasni bleiburški vod na konferenciji za novinare izvijestit će o održavanju Središnje komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Bit će predstavljen vjerski (crkveni) i državnički protokol ovogodišnje komemoracije te novosti u organizaciji skupa na Bleiburškom polju nakon preporuka Koruške biskupije i austrijskoga redarstva (10 sati, prostorije Hrvatskoga novinarskog društva, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Nastavak krize u Agrokoru tema je konferencije za novinare koju će održati Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a, i Saša Đujić, saborski zastupnik SDP-a (11 sati, središte SDP-a, Iblerov trg 9).

ZAGREB - Javna tribina "To nisu samo ženske stvari" održat će se u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, kako bi se podigla svijest o borbi protiv te zloćudne bolesti. Tribinu organizira Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU zajedno sa Zborom zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva uz podršku stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora (11 sati, Hrvatski novinarski dom).

SISAK - Otkrivanje i blagoslov spomenika bl. Alojziju Stepincu ispred sisačke katedrale, povodom 120. obljetnice blaženikova rođenja i 20 obljetnice beatifikacije. Svečanost započinje u 17,30 sati otkrivanjem novopostavljenog kipa, a slijedi u 18 sati svečano misno slavlje u katedrali koje će predvoditi sisački biskup Vlado Košić. Nakon mise, predavanje o hrvatskom blaženiku održat će postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja.

ZAGREB - U organizaciji poslovnog tjednika Lider održat će se 2. konferencija  "Državno, a efikasno - kakva poduzeća trebamo?". Cilj skupa je upozoriti na slabosti upravljačke prakse u javnim poduzećima i njihove posljedice na poslovanje te promicati održive privatizacijske modele prekomjerne javne imovine i neposlovnoga nekretninskog portfelja. O zaprekama i izazovima upravljanja državnom imovinom govorit će, kako je najavljeno, ministar državne imovine Goran Marić (10,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).